Όπως μεταδίδει το Middle East Monitor, αυτό έγινε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία, στο οποίο η Αίγυπτος θεωρείται «φιλοξενούμενη χώρα».

«Το φετινό φόρουμ διεξάγεται κάτω από άνευ προηγουμένου πολιτικές και οικονομικές συνθήκες και προκλήσεις και ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα του φόρουμ θα συμβάλουν στην εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για τον μετριασμό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των αρνητικών συνεπειών της», είπε o Αιγύπτιος πρόεδρος.

Ο Αλ-Σίσι τόνισε ότι η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης απαιτεί διεθνή προσπάθεια και συνεργασία από όλα τα μέρη: «Για να αποκατασταθεί η ομαλότητα, ιδιαίτερα η θαλάσσια κυκλοφορία και η κανονικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού, ιδιαίτερα των τροφίμων, όπως τα δημητριακά και τα φυτικά έλαια».

Υποστήριξε επίσης: «Υπάρχει ανάγκη να εργαστούμε για την αποκατάσταση της διεθνούς σταθερότητας και ηρεμίας για να μετριαστούν οι επιπτώσεις αυτής της οικονομικής κρίσης στους ανθρώπους που αναζητούν ειρήνη και ανάπτυξη».

Η Αίγυπτος είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές σιταριού σε όλο τον κόσμο, με μέσο όρο 23 εκατομμύρια τόνους ετησίως, εκ των οποίων εννέα εκατομμύρια τόνοι είναι τοπική παραγωγή και οι υπόλοιποι εισάγονται.

Την Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο ότι η Ευρώπη θα στηρίξει αμέσως την Αίγυπτο με 100 εκατομμύρια δολάρια και θα παράσχει 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην περιοχή τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπίσει τις ζημιές στις προμήθειες τροφίμων.