Το περιστατικό συνέβη το βράδι της Τρίτης στην πόλη Ντέρμπεντ στον Βόρειο Καύκασο και ενώ περίπου 20 άτομα είχαν ανέβει σε υψηλό σημείο του αρχαίου φρουρίου Naryn-Kala για να απολαύσουν την πανοραμική θέα και να ξεναγηθούν στον χώρο.

Aπό τους πυροβολισμούς, νεκρός έπεσε ένας 26χρονος Ρώσος στρατιώτης ο οποίος συμμετείχε σε ομάδα συντήρησης καθώς και 11 τουρίστες, ενώ οι Αρχές ανέφεραν πως στο σημείο εντόπισαν συνολικά 67 σφαίρες διάφορων διαμετρημάτων. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι άγνωστοι άνοιξαν πυρ από σχετική απόσταση έχοντας φροντίσει να κρυφτουν σε συστάδες δέντρων που βρίσκονταν κοντά στον αρχαιολογικό χώρο.

Όσον αφορά τα κίνητρα των δραστών, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμορία ενόπλων ισλαμιστών που «παίρνουν εκδίκηση από τους ντόπιους επειδή διοργανώνουν και συμμετέχουν σε εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά». 

Αξίζει να σημειωθεί πως το φρούριο Naryn-Kala χρονολογείται από τον 8ο μ.Χ. αιώνα, πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας το 1796 και παλαιότερα στέγαζε τζαμί και θρησκευτικό σχολείο των ισλαμιστών.