O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε το μακελειό κάνοντας λόγο για μια «τρομοκρατική ενέργεια, μία πράξη μίσους» και διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ δεν θα υποκύψουν στο φόβο. 

Ο δράστης, που κρατούσε ομήρους μέσα στο ναϊτκλάμπ, σκοτώθηκε μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς. Ένας από τους αστυνομικούς αυτούς τραυματίστηκε ενώ όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν.

Ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα επιθετικό τουφέκι, ένα πιστόλι και μια άγνωστου τύπου «συσκευή». Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει τα στοιχεία του δράστη, ούτε τα κίνητρά του, όμως αντιμετωπίζει την επίθεση ως «επεισόδιο εγχώριας τρομοκρατίας», εξήγησε ο σερίφης της κομητείας Όραντζ, Τζέρι Ντέμινγκς.

Ο ένοπλος ονομαζόταν Όμαρ Ματίν και ήταν Αμερικανός υπήκοος, αφγανικής καταγωγής, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το CBS News, ο 29χρονος Ματίν διέμενε στο Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντας και δεν είχε ποινικό μητρώο. Οι αρχές ερευνούν αν είχε κάποιους δεσμούς με την ισλαμιστική τρομοκρατία.

 
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε μια «ελεγχόμενη έκρηξη» έξω από το μπαρ, λίγες ώρες μετά το επεισόδιο, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους της ενέργειας αυτής.
 
«Δεν είδα κανέναν από τους δράστες. Είδα μόνο ανθρώπους να πέφτουν. Ήμουν στο μπαρ για να παραγγείλω ένα ποτό, έπεσα κάτω, σύρθηκα για να βγω έξω. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βγουν από την πίσω πόρτα. Όταν έφτασα στον δρόμο είδα πολύ κόσμο και αίματα παντού», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

 
Ως περιστατικό εγχώριας τρομοκρατίας θεωρεί η αστυνομία του Ορλάντο την επίθεση. Οι αρχές ερευνούν αν ο δράστης της επίθεσης αυτής, έδρασε μόνος ή αν είχε συνεργούς. Η ομοσπονδιακή αστυνομία έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια». 
To FBI δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για μια πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας». «Έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι το πρόσωπο αυτό ενδέχεται να ήταν συμπαθών αυτής της συγκεκριμένης ιδεολογίας, όμως δεν μπορούμε να το πούμε κατηγορηματικά», εξήγησε ο ειδικός πράκτορας Ρον Χάρπερ όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενες διασυνδέσεις του δράστη με ακραίους ισλαμιστές.

 
Η επίθεση του ενόπλου «εξελίχθηκε σε κατάσταση ομηρείας», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Τζον Μίνα. «Γύρω στις 5 το πρωί, ελήφθη η απόφαση να σώσουμε τους ομήρους που βρίσκονταν μέσα», συνέχισε, κάνοντας λόγο για «πολλούς νεκρούς στο εσωτερικό», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

 
Ο δήμαρχος του Ορλάντο λίγα λεπτά νωρίτερα επιβεβαίωσε ότι «χάθηκαν πολλές ζωές» στην επίθεση στο ναϊτκλάμπ Pulse. Ο αρχηγός της αστυνομίας αρχικά έκανε λόγο για «πολλούς νεκρούς». Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters οι νεκροί είναι 50 και οι τραυματίες τουλάιχστον 53.

Παγκόσμια καταδίκη

Εκτός από τον Μπαράκ Ομπάμα, πολλοί ήταν οι ηγέτες που έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης για τα θύματα και καταδίκης για την επίθεση

  • Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε μια ανακοίνωση “καταδικάζει με τρόμο το μακελειό (…) και διατυπώνει την απόλυτη συμπαράσταση της Γαλλίας και των Γάλλων πολιτών στις αρχές και τους πολίτες των ΗΠΑ σε αυτή τη δοκιμασία”.
  • Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου του Κρεμλίνου, κάνει λόγο για ένα “βάρβαρο έγκλημα” και αποστέλλει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
  • Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με μήνυμά του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter δήλωσε “σοκαρισμένος από το μακελειό που διαπράχθηκε στο Ορλάντο. Οι σκέψεις μου είναι μαζί με τα θύματα και τις οικογένειές τους”.
  • Ο πάπας Φραγκίσκος, μέσω του εκπρόσωπου του Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι “το συνταρακτικό μακελειό που εκτυλίχθηκε στο Ορλάντο και που στοίχισε την ζωή σε πολλούς αθώους ανθρώπους προκάλεσε (…) πολύ βαθιά συναισθήματα αποστροφής και καταδίκης, οδύνης, προβληματισμού ενώπιον αυτής της νέας επίδειξης δολοφονικής παράνοιας και αλόγιστου μίσους”.
  • Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια ανακοίνωση, διατυπώνει την αλληλεγγύη του προς την “κοινότητα των ΛΟΑΔ και τον αμερικανικό λαό” και τονίζει ότι “ο τρόμος και το μίσος δεν θα μας αλλάξουν. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένα ενώπιον της τρομοκρατίας”.
  • Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, εκφράζει την “αλληλεγγύη του και (το) συναίσθημα οδύνης της ιταλικής κυβέρνησης για το φρικτό μακελειό στο Ορλάντο. Η καρδιά μας είναι με τους Αμερικανούς αδελφούς μας”.
  • Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, στον λογαριασμό του στο Twitter, “καταδικάζει σθεναρά την ειδεχθή επίθεση στο Ορλάντο. Μαζί, συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη για την ελευθερία, ενάντια στο μίσος και την βαρβαρότητα. Η Ισπανία βρίσκεται στο πλευρό των ΗΠΑ”.
  • Ο πρωθυποργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, σε ένα μήνυμα του που έγραψε στην αγγλική γλώσσα στο Twitter, δηλώνει ότι “είναι βαθύτατα θλιμμένος από την απώλεια τόσων αθώων ζωών στο μακελειό του Ορλάντο. Συμμεριζόμαστε την οδύνη των οικογενειών”.
  • Ο Άσραφ Γάνι, Πρόεδρος του Αφγανιστάν, της χώρας καταγωγής της οικογένειας του φερόμενου δράστη, Ομάρ Ματίν, στον λογαριασμό του στο Twitter “καταδικάζει αυτή την φρικτή επίθεση στο Ορλάντο, τίποτα δεν δικαιολογεί τη δολοφονία αμάχων. Οι σκέψεις μου είναι στις οικογένειες, στ θύματα, όπως επίσης στην αμερικανική κυβέρνηση και τον αμερικανικό λαό”.
  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ένα δελτίο τύπου επισημαίνει: “εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης του Ισραήλ, απευθύνω τα πλέον ειλικρινή μου συλλυπητήρια μετά την φρικτή επίθεση εναντίον της κοινότητας ΛΟΑΔ του Ορλάντο”.