Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Ο. Γεροβασίλη έκανε λόγο για μεγάλη προσωπική πρόκληση και υποστήριξε ότι στην προσπάθεια τους θα έχουν σύμμαχο την ελληνική κοινωνία, την οποία καλούνται να δικαιώσουν σε όλα τα επίπεδα.
«Πρόκειται για μια μεγάλη προσωπική πρόκληση, μιας και είμαι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τέτοια ευθύνη. Σας διαβεβαιώνω από τώρα πως δεν με φοβίζουν οι προκλήσεις, τις αντιμετωπίζω μεθοδικά και ψύχραιμα. Όπως δεν με φοβίζουν και οι ευθύνες, τις αναλαμβάνω στο ακέραιο. Η ευθύνη και η πρόκληση, όπως και η ασφάλεια και η Δημοκρατία είναι γένους θηλυκού», ανέφερε και πρόσθεσε πως θα εστιάσει τις προσπάθειές της σε αυτόν τομέα, όπως και «στην εμπέδωση της ισονομίας και της άποψης πως η ελευθερία και τα δικαιώματα του καθενός φτάνουν μέχρι εκεί που αρχίζει η ελευθερία και τα δικαιώματα του άλλου».
Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι σύμμαχος τους θα είναι η ελληνική κοινωνία, καθώς η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών αποτελεί κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα. Αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, χωρίς ωστόσο να έχει έρθει αντιμέτωπη με κρίση ασφάλειας.
«Σύμμαχός μας σε αυτήν την προσπάθεια δεν μπορεί παρά να είναι η ίδια η ελληνική κοινωνία, που εμπιστεύεται τους θεσμούς και τις δομές του κράτους και τους εκφραστές τους. Δική μας ευθύνη είναι να δικαιώσουμε σε όλα τα επίπεδα αυτήν την εμπιστοσύνη, φροντίζοντας ώστε κανένας, με όποιον τρόπο, να μην την κλονίζει. Η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών αποτελεί κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα
Όλοι μας ξέρουμε πως η μετάβαση στον 21ο αιώνα μάς έφερε αντιμέτωπους ως χώρα με πολύ μεγάλα προβλήματα. Η χώρα μας, παρά την μνημονιακή στενωπό, δεν αντιμετώπισε ποτέ ως τώρα κρίση ασφάλειας. Μία απ' τις βασικές φροντίδες μας δεν μπορεί παρά να είναι η αποτροπή κάθε ανάλογης πιθανότητας».
Οι τρεις λόγοι επιστροφής της Ξενογιαννακοπούλου
Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Ο. Γεροβασίλη εξέφρασε την ικανοποίηση της για τον τρόπο που έδρασε το υπουργείο κατά τη διάρκεια της θητείας της, κάνοντας λόγο για στοχευμένη, συστηματικά και εντατική δουλειά.
«Δουλέψαμε στοχευμένα, συστηματικά κι εντατικά σε δύο παράλληλους άξονες: Ο πρώτος ήταν να αναστραφεί η αρνητική εικόνα, που, πατώντας πάνω στις παθογένειες πολλών δεκαετιών, κορυφώθηκε τα τελευταία χρόνια με τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογική αντίθεση και βίαιη επίθεση προς τον δημόσιο χαρακτήρα του κράτους. Κι ο δεύτερος ήταν να θωρακιστεί και να εμπεδωθεί το Δημόσιο ως βασικός φορέας και πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».
Από την πλευρά της η νέα υπουργός, Μαριλίζα Ξενογγιανακοπούλου, δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η δημιουργία μιας ευρύτερης προοδευτικής σύγκλισης και συνεργασίας, ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης της «μεταμνημονιακής» εποχής. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, υποστήριξε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού για τρεις λόγους.
Ο πρώτος ήταν γιατί «η χώρα γυρίζει σελίδα αυτή την περίοδο μετά από 10 πολύ δύσκολα χρόνια κρίσης και μνημονιακής πολιτικής και «τώρα έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά και να ανοίξουμε έναν νέο δρόμο για το μέλλον, με ένα σχέδιο θεσμικής, κοινωνικής, αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας».
Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί «πάντα πίστευα στην ανάγκη μιας ευρύτερης προοδευτικής σύγκλισης και συνεργασίας, ακόμα περισσότερο σ' αυτή τη φάση που χαράσσουμε και καλούμαστε να υλοποιήσουμε το σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Είναι σημαντικό τι χαρακτηριστικά θα έχει αυτό το σχέδιο, ποια θα είναι η κατεύθυνση, οι αρχές του, οι προοπτικές του, αλλά και ποια πολιτική και κοινωνική συμμαχία θα κληθεί να το υλοποιήσει. Και σ' αυτή την κατεύθυνση είναι κρίσιμο αυτή η νέα σελίδα που γυρίζουμε στη χώρα μας να έχει ένα προοδευτικό πλαίσιο κι ένα προοδευτικό πρόσημο. Είναι μια μάχη η οποία θα συνεχιστεί, διότι οι δυσκολίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αλλά θα έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια πολιτικών ελιγμών και όσο πιο ισχυρή είναι η στρατηγική μας, τόσο πιο ξεκάθαρος και ανοιχτός θα είναι αυτός ο δρόμος για το μέλλον».
Ο τρίτος λόγος δήλωσε ότι είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του υπουργείου, το οποίο «βρίσκεται στην καρδιά των θεσμών, της διοίκησης, άρα της δημοκρατικής λειτουργίας». Υπογράμμισε ακόμα ότι η δημόσια διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια στοχοποιήθηκε και απαξιώθηκε εξαιτίας της επικράτησης των νεοφιλελεύθερων ιδεών, αναγνώρισε ότι το Δημόσιο αντιμετωπίζει προβλήματα, παθογένειες και αδυναμίες και σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς ισχυρή, ανεξάρτητη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση».
«Μπαίνουμε σε πορεία δίκαιης ανάπτυξης»
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής ότι μετά από οκτώ χρόνια μνημονίου η χώρα μπαίνει σε πορεία δίκαιης ανάπτυξης και ανάταξης των στρωμάτων που δέχθηκαν βαρύ πλήγμα από την οικονομική κρίση.
«Η χώρα, μετά την έξοδό της από την οκτάχρονη περίοδο των μνημονίων, της σκληρής επιτήρησης και εποπτείας που απονεύρωσε σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, μπαίνει σε μια καινούρια πορεία δίκαιης ανάπτυξης, αλλά και ανάταξης των κοινωνικών στρωμάτων που δεινοπάθησαν βαρύτατα τραυματισμένα από την οικονομική κρίση».
Υποστήριξε ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας του εμπιστεύτηκε τη συγκεκριμένη θέση, «επιχειρηματολόγησε υπέρ της σημαντικότητας αυτού του υπουργείου, ότι είναι αυτό που μετέχει αποφασιστικά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας. Και είχε απόλυτα δίκιο».
Έπλεξε το εγκώμιο των στελεχών του Λιμενικού και τόνισε πως στο μακρινότερο παρελθόν είχε εγκαταλειφθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. «Γνωρίζω το υψηλό φρόνημα των στελεχών του, καθώς και την εγκατάλειψη στην οποία είχε περιέλθει στο μακρινότερο παρελθόν, αλλά και όλα εκείνα που σήμερα προωθούνται και προάγονται προκειμένου το Λιμενικό Σώμα να μπορεί να επιτελεί με όσα μέσα του διατίθενται και πρέπει να του διατεθούν».