Στην επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία στάθηκε την Πέμπτη ο κεντρικός τραπεζίτης, σε ομιλία του σε εκδήλωση της εταιρείας Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Accenture, δράττοντας την ευκαιρία για να επαναφέρει το ζήτημα της προληπτικής γραμμής στήριξης της ελληνικής οικονομίας, για την περίοδο μετά την ημερολογιακή ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.
 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Γ. Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η ελληνική οικονομία θα καταφέρει ανάπτυξη μεγαλύτερη του 2% του ΑΕΠ για το 2018, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, αποδεχόμενος ουσιαστικά τον κυβερνητικό στόχο της επιστροφής στις αγορές «κατά τρόπο διατηρήσιμο» μετά τον ερχόμενο Αύγουστο.
 
Παρά την αισιοδοξία του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέλαβε για ακόμα μία φορά την κρισιμότητα του να αποσαφηνιστούν οι όροι της εποπτείας που θα υποστεί η χώρα μετά το τρίτο μνημόνιο, καθώς και το κατά πόσο θα υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης.
 
Μάλιστα, υπεραμύνθηκε της ανάγκης για την προληπτική γραμμή, καθώς υπογράμμισε πως μία τέτοια εξέλιξη θα συνέβαλε στην ομαλή χρηματοδότηση των τραπεζών από τις αγορές με δεδομένη την χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας. Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε επίσης τον κίνδυνο οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες να επιδεινωθούν.
Αναφορικά με τα capital controls, ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι θα πρέπει να αρθούν πλήρως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.
 
Υπενθυμίζεται πως μόλις την περασμένη Τρίτη, η Κομισιόν εξέπεμψε σημάδια εγκατάλειψης της προληπτικής γραμμής για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, με αξιωματούχους να σημειώνουν πως μία τέτοια λύση δεν θα ήταν αρκετή, τόσο για τον βαθμό εποπτείας, όσο και για τη διάρκειά της, που δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα έτος.