Καλές προοπτικές για μια σύντομη συμφωνία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα βλέπει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φθάσουμε στον τερματισμό, ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξηγώντας παράλληλα, ότι ο «κόφτης αποτελεί μέρος των προϋποθέσεων για να υπάρξει συμφωνία
Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις επόμενες δύο εβδομάδες, εξέφρασε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών, που συμμετείχαν στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στο Reuters. Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος και σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να μην βλέπει, όπως είπε, λόγο για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εκφράζει ωστόσο την αισιοδοξία του για συμφωνία με το Eurogroup σε δύο εβδομάδες.
«Τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη» για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε απόψε προς τιμήν του η εφημερίδα “Handelsblatt” και εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι ήδη για δέκα χρόνια απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους, ενώ, εάν η βιωσιμότητα του δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα, θα δούμε τότε το θέμα εκ νέου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι σε δύο εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε: «Δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους τότε», διευκρινίζοντας ότι ο μέσος όρος των ωριμάνσεων των δανείων από το ταμείο διάσωσης του ευρώ είναι στα 31 έτη. Κατά μέσο όρο, δήλωσε, δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν τα δάνεια για δέκα χρόνια και η καταβολή των τόκων έχει αναβληθεί. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να πληρώσει μηδέν ευρώ, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι «υπάρχουν όμως και καλές ειδήσεις από την Ελλάδα», αναφέροντας ότι οι αριθμοί στην αγορά εργασίας είναι καλύτεροι, η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα είναι χαμηλότερο».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέφερε ακόμη μια παλιά του δήλωση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε περισσότερο κρασί σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και προέβλεψε ακόμη ότι ο δρόμος της μακροχρόνιας προσαρμογής θα είναι δύσκολος και πολιτικά για τον κ. Τσίπρα. Παραδέχθηκε δε ότι στην αρχή της κρίσης είναι γνωστό ότι διαφωνούσε με την καγκελάριο Μέρκελ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Επαίνεσε ωστόσο επανειλημμένα την καγκελάριο και δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ ευχάριστα μαζί της».
Προϋπόθεση ο «κόφτης», λέει ο Μοσκοβισί
Στα πλαίσια συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη το απόγευμα για την κατάσταση του ελληνικού προγράμματος, ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, λέγοντας ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και σε ένα έλλειμμα κάτω του 3% το 2017.
Σημείωσε ότι αναμένει να υπάρξει συμφωνία κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου επί των μεταρρυθμίσεων και του έκτακτου μηχανισμού δημοσιονομικών μέτρων (για την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% το 2018), ώστε να συνεχιστούν οι εκταμιεύσεις των δόσεων στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.
Ειδικότερα, για τον έκτακτο μηχανισμό δημοσιονομικών μέτρων, τον περίφημο «κόφτη» ο επίτροπος Οικονομικών εξήγησε ότι αποτελεί μέρος των προϋποθέσεων για να υπάρξει συμφωνία.
Διευκρίνισε παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι τα ήδη υπάρχοντα μέτρα αρκούν για την επίτευξη του στόχου, όμως δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη αυτή και έτσι κατέληξαν στη δημιουργία του μηχανισμού προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι οι εταίροι για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς.
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο» υπογράμμισε, «η Ελλάδα με τους εταίρους της κατάφερε να σημειώσει σημαντική πρόοδο από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φθάσουμε στον τερματισμό».
Το δεύτερο βήμα θα είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε ο κ. Moscovici, επαναλαμβάνοντας ότι το ονομαστικό κούρεμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Σημειώνεται ότι στα πλαίσια συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, των Πρασίνων αλλά και των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών τάχθηκαν υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους. Ορισμένοι ευρωβουλευτές κατηγόρησαν το ΔΝΤ ότι επιδεικνύει υπερβολική αυστηρότητα σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις ενώ οι εκπρόσωποι του ΕΛΚ υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις.
Αντιπαράθεση Βέμπερ-Παπαδημούλη