«Έχω ακούσει τόσα πράγματα τον τελευταίο καιρό. Πραγματικά δεν περίμενα από τη ΝΔ να θέσει έτσι το θέμα. Δεν μου ήταν βέβαια έκπληξη που η κ. Γεννηματά ευθυγραμμίστηκε αμέσως, και σε αυτό το θέμα, με τη ΝΔ. Να σας θυμίσω το 2017, όταν ψηφίζονταν τα μέτρα-αντίμετρα, τι λέγατε; Λέγατε ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα και ότι μόνο τα μέτρα υπάρχουν. Και αυτό ήταν το λιγότερο που λέγατε. Λέγατε ότι και τα δύο μέτρα-και οι συντάξεις και οι μειώσεις του αφορολόγητου- θα γίνουν το 2019. Μετά λέγατε δεν υπάρχουν τα αντίμετρα. Τα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, τα έλεγε η κ. Γεννηματά, και τώρα που φαίνεται ότι υπάρχουν αντίμετρα και υπάρχει και μια αμφισημία -που θα δούμε που θα εξελιχθεί η συζήτηση- έχετε πάθει τέτοιον πανικό που λέτε πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΔΗΣΥ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
 
«Περιμένω τις δικές σας αναλογιστικές μελέτες που δεν θα μιλάνε ούτε για θνησιμότητα ούτε για διάρκεια ζωής. Φαντάζομαι ότι έχετε κάποιο μυστικό τρόπο να κάνετε αναλογιστικές μελέτες… Λοιπόν έτσι ήταν η συζήτηση το 2017 και απλώς τώρα έχουν αλλάξει οι συνθήκες» συμπλήρωσε, ενώ έριξε τις ευθύνες για την επιβολή του αυτόματου κόφτη στην εμμονή του ΔΝΤ, την Ολλανδία και τη Γερμανία.
 
Συγκεκριμένα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως το 2017, όταν επιβλήθηκαν τα μέτρα-αντίμετρα, «και επιβλήθηκαν γιατί η Γερμανία και η Ολλανδία έδωσαν το δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ», έλεγε τότε το ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ότι θα είναι 1%. 
 
«Μέχρι τον Ιούλιο του 2018 έλεγε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν 1,4% και τώρα λέει ότι είναι 3,5%. Γι΄ αυτό είμαστε σε άλλο κόσμο, και είμαστε εκτός του μνημονίου και έχουμε το δημοσιονομικό χώρο, και να μην μειώσουμε τις συντάξεις και να μην κάνουμε το αφορολόγητο και να παρουσιάσουμε πολύ μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων» σημείωσε ο υπουργός, ενώ σχολίασε δηκτικά πως τώρα εφημερίδες προσκείμενες στην αντιπολίτευση εκτιμούν ότι κόβονται τα αντίμετρα από την κυβέρνηση για να σωθούν οι συντάξεις, τα οποία αντίμετρα, κατά τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ, δεν υπάρχουν.
 
«Τα αντίμετρα θα υπάρχουν και σε τέσσερα χρόνια» τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ενώ απευθυνόμενος στη ΔΗΣΥ σχολίασε πως «προσπαθώ τα τελευταία δύο χρόνια να βρω ένα νήμα που να συνδέει το κόμμα σας με τη Σοσιαλδημοκρατία και δεν το βρίσκω. Βλέπω μια απόκλιση από τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη. Βλέπω ένα κόμμα που θέτει ζητήματα, πέρα από το να προσπαθεί να φέρει σε αμηχανία την κυβέρνηση χωρίς να το καταφέρνει. Ξέρετε τέτοια κόμματα αποδεικνύονται αναλώσιμα. Και είναι αναλώσιμα και από τη ΝΔ. Ο κ. Σταμάτης (σ.σ. ήταν παρών ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης), για πρωινό έχει τρία τέσσερα κόμματα, και μετά αποφασίζει τι θέλει το υπόλοιπο της ημέρας του».
 

Το πρωινό του Δημήτρη Σταμάτη

 
Σημειώνεται πως η φράση του Ευκλ. Τσακαλώτου για τον Δημήτρη Σταμάτη της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή, που απάντησε παίρνοντας τον λόγο.
 
«Στο δρόμο σας προς τη σοσιαλδημοκρατία που πρόσφατα ανακαλύψατε, κύριε υπουργέ, εμείς δεν κάνουμε πρωινό, πριν το πρωινό. Δεν μας απασχολούν τα άλλα κόμματα. Το πρωί πρωί μας απασχολεί τι συμβαίνει στην κοινωνία, γιατί όλα τα υπόλοιπα, και το αν εσείς ανακαλύψατε τώρα τη σοσιαλδημοκρατία, αφήνει παγερά αδιάφορη την κοινωνία» δήλωσε ο Δ. Σταμάτης.
 
«Η ΝΔ ουδέποτε είπε ότι είναι υπέρ της περικοπής των συντάξεων. Σας θυμίζω πάντως ότι αυτό είναι κατά παράβαση της εντολής που πήρατε το 2015, όταν δεν μιλούσατε για μέτρα περικοπής συντάξεων και το αφορολόγητο. Άλλωστε εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου που λέμε ότι αυτή η περικοπή είναι περιττή και δεν χρειάζεται. Το θέμα είναι πως η περικοπή που ψηφίσατε είναι η επίπτωση της Βαρουφακιάδας» υποστήριξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
 
«Μιλάτε για αντίμετρα αλλά δεν μιλάτε για τα μέτρα που το 2014 ήταν αχρείαστα και ήσασταν εσείς που ήρθατε το Μάιο του 2016 και ψηφίσατε τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου”, είπε ο βουλευτής της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε: “Ψηφίσατε μέτρα αχρείαστα 5,1 δισ. ευρώ και μάλιστα για το αφορολόγητο το ψηφίσατε δύο φορές. Εμείς φέραμε τροπολογία να μην κοπούν οι συντάξεις και δεν την κάνατε αποδεκτή. Αλλά και εσείς που είχατε βάλει κόκκινη γραμμή για το αφορολόγητο, το πήγατε με δύο μειώσεις, στα 5.500 ευρώ» συμπλήρωσε ο Δ. Σταμάτης.
 

Πυρά για τα 10.000 του Δημοσίου

 
«Χαιρόμαστε που είναι εδώ ο κ. Τσακαλώτος διότι θα του δώσουμε την ευκαιρία να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις του, προτού βρεθεί μπλεγμένος» ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Γιάννης Κουτσούκος, και παρατήρησε ότι με πρόσφατη ανακοίνωσή του το υπουργείο «παραδέχεται, στην ουσία, το λάθος του να ανοίξει τον δρόμο για τη μεταβίβαση χωρίς έλεγχο των 10.119 ακινήτων».
 
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, Γ. Κουτσούκος σχολίασε, μάλιστα, και τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά: «Η κ. Μυρσίνη Ζορμπά δεν έχει καταλάβει σε ποια κυβέρνηση μπήκε και ποιο υπουργείο ανέλαβε. Είπε χθες στους αρχαιολόγους ότι θα εκδώσει απόφαση να εξαιρέσει τους αρχαιολογικούς χώρους από τις μεταβιβάσεις. Είναι, όμως, γνωστό ότι η κ. Ζορμπά δεν μπορεί να εκδώσει καμία απόφαση, μόνο εσείς μπορείτε να εκδώσετε απόφαση, γιατί εσείς μεταβιβάσατε τα ακίνητα». Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών πρόσθεσε: «Εμείς, με την τροπολογία που καταθέσαμε, σας δίνουμε μία ευκαιρία να ακυρώσετε αυτήν την πράξη, η οποία έγινε με μεθόδευση, διότι στην απόφαση μεταβίβασης αναφέρονται μόνο οι ΚΑΕΚ (οι κωδικοί) και δεν ξέρει κανείς ποια είναι τα ακίνητα».
 
«Εφόσον είστε διατεθειμένοι, λοιπόν, να δώσετε και άλλα ακίνητα, να ελέγξετε τη λίστα και να δείτε ποια είναι προς αξιοποίηση. Πρέπει να απαντήσετε κύριε υπουργέ, η Κνωσσός πώς θα αξιοποιηθεί από το Υπερταμείο; Το φρούριο Φιρκά στα Χανιά, ο Λευκός Πύργος σύμβολο της Θεσσαλονίκης- δηλώνετε και οπαδός του ΠΑΟΚ- το νοσοκομείο Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη που έχει ΚΑΕΚ 652 και έχει μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο, τι θα γίνουν» τόνισε ο Γ. Κουτσούκος. Ακόμη, υπενθύμισε πως «το 2010, το μέλος της τότε τρόικας, ο Ντε Ρουζ, πρότεινε να συγκροτηθεί ταμείο για 50 δισ., ξεσηκώθηκε η ΚΟ και ο Γιώργος Παπανδρέου απαίτησε την απομάκρυνσή του, και αυτό το αίτημα το υλοποίησε τελικά η σημερινή κυβέρνηση με τον νόμο 4389 που πήρε όλη την περιουσία του δημοσίου, το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ κ.λπ».
 
«Έχουμε μία στρατηγική διαφωνία επί του τρόπου που διαπραγματευόμαστε και υλοποιούμε τα αιτήματα των δανειστών και έχουμε και μία διαφωνία για τα λάθη και τις παραλείψεις σας, διότι δεν είναι δυνατόν μέσα σε τέσσερις ημέρες να ελέγξει η υπηρεσία σας τα 10.119 ακίνητα. Στις 14 Ιουνίου, με βάση την απόφαση, υπεβλήθη το αίτημα και 20 Ιουνίου εκδώσατε το ΦΕΚ. Άρα θα υπάρξει αναζήτηση ευθυνών, ποιοι ήταν εκείνοι που, μέσα σε τέσσερις ημέρες, έβαλαν την υπογραφή τους και ενέκριναν τη λίστα» υπογράμμισε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.
 
«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αυτά που λέτε κύριε Κουτσούκο τα πιστεύετε στην αλήθεια. Δεν έχουμε μεταβιβάσει τίποτε. Μπορείτε να το δείτε και στην υπουργική απόφαση και στην άτυπη ενημέρωση που κάναμε. Πάτε σε οποιοδήποτε υποθηκοφυλακείο θέλετε και ρωτήστε. Γνωρίζετε ότι προβλέπονται εξαιρέσεις. Αν υπάρχει κάποια νομική αμφισημία να το δούμε. Προφανώς δεν μεταβιβάζουμε ούτε νοσοκομεία, ούτε παρόχθιες εκτάσεις, ούτε περιοχές NATURA, ούτε αρχαιολογικούς χώρους, ούτε αιγιαλό και υδροβιότοπους ούτε τίποτε από αυτά» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ κατήγγειλε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εκ μέρους του ΔΗΣΥ που όμως καταλήγει σε υποβάθμιση του επιπέδου της πολιτικής συζήτησης.
 

ΚΚΕ: Ο λαός να πάρει την τύχη στα χέρια του

 
«Είναι δυνατό να σκεφτόμαστε ποιος έκανε τις περισσότερες μειώσεις στις συντάξεις, την ώρα που οι συνταξιούχοι πρέπει να πάρουν αύξηση για να ζήσουν σαν άνθρωποι; Είναι δυνατό να συνεχίζεται αυτό το γαϊτανάκι και να ψάχνουμε ποιες είναι οι διαφορές στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων; Ποιος έκανε τις περισσότερες;» σχολίασε από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής Θανάσης Βαρδαλής.
 
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο λαός πρέπει αντί να ψάχνει τις διαφορές, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΣΥ, τη ΝΔ, καλύτερα είναι να πάρει την τύχη στα χέρια του και να κάνει αυτός τη διαφορά».