Αναφερόμενος στο προσφυγικό, άφησε αιχμές για τις χώρες που κρατούν κλειστά τα σύνορα τους και τόνισε πως πρέπει να γίνει με γρήγορους ρυθμούς η μετεγκατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα. «Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται από όλους. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει η απόφαση για 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης και να έχουν ολοκληρωθεί μόνο 5.200 θέσεις. Έχουμε συμφωνήσει σε αναθεώρηση του Δουβλίνου και κάποιες χώρες ζητούν ένα πιο άδικο σχέδιο.
Ωστόσο, κάποιες χώρες βοηθούν, όσο και αν κάποιοι επιμένουν να λειτουργούν με φράχτες. Η πλειοψηφία στήριξε το αίτημα μας για ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Δεν αποφασίσαμε με την Τουρκία να σφραγίσουμε ολοκληρωτικά τις ροές, μιλάμε για χτύπημα των διακινητών και κλείσιμο των παράνομων δρόμων. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι ευέλικτη»
«Δεν βοηθάει η λογική στρατικοποιήσεων και κυρώσεων»
Για τη Συρία, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει από τις ευρωπαϊκές χώρες ένας διπλωματικός δρόμος υπέρ της ειρήνης, ενώ αναφερόμενος και στη στάση απέναντι στη Ρωσία, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να κυριαρχήσει η λογική στρατικοποιήσεων και κυρώσεων.
«Στο συριακό η θέση μας είναι σαφής: Να δουλέψουμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συμβάλουν στο να βρεθεί άκρη, χρειάζεται ένας διπλωματικός δρόμος υπέρ της ειρήνης. Είναι θετικό ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Το κύριο θέμα ήταν οι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον βομβαρδισμό αμάχων. Πρέπει να επουλώσουμε τις πληγές. Δεν θα βοηθήσει σε τίποτα μια Ευρώπη στρατικοποιήσεων και κυρώσεων».
«Έχουμε τις προτάσεις μας πάνω στη CETA»
Αναφερόμενος στη συμφωνία για τη CETA, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με τις προτάσεις της να μετατρέψει τη συμφωνία που αρχικά είχε στα χέρια της. «Ως κυβέρνηση διαφωνήσαμε με το περιεχόμενο της πέρυσι. Καταθέσαμε τις δικές μας διορθωτικές προτάσεις και πετύχαμε μια εγκύκλιο που περιλαμβάνει τα σημεία που θέλαμε. Έχουμε μια συμφωνία εντελώς διαφορετική πλέον.
«Δικαιούμαστε διευθέτηση του χρέους»
Σε όλους τους συνομιλητές, έθεσα την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Η Ελλάδα επιστρέφει μετά από χρόνια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και δικαιούται τη διευθέτηση του χρέους. Πρέπει να δοθεί ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα και αυτό δεν γίνεται με αναβολές. Πρέπει να ενταχθούμε στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οι συνομιλητές κατανόησαν αυτή την ανάγκη. Κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς σε ευρωπαϊκές χώρες. Μπορούμε να έχουμε μέχρι τον Δεκέμβρη θετικές εξελίξεις, ώστε να ενταχθούμε από τη νέα χρονιά στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα προχωράει με σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη της οικονομίας.