Πρόσω ολοαταχώς συνεχίζει ο δήμαρχος Αθηναίων το σχέδιό του για την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και υποστηρίζει ότι «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση ενός αστικού βουλεβάρτου που θα είναι αντάξιο με τα αντίστοιχα που υπάρχουν σε πόλεις της Ευρώπης, στο Βερολίνο για παράδειγμα».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Κώστας Μπακογιάννης επέμεινε στο σχέδιο για τη φύτευση των υδροβόρων πλατάνων στο κέντρο της Αθήνας, μετά την ξεκάθαρη αποτυχία του σχεδίου για τον Μεγάλο Περίπατο,  τη φύτευση των φοινίκων και των μεταλλικών παρτεριών. Κι αν αναρωτιέστε με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τα πλατάνια, ο δήμαρχος υποστήριξε πως επιλέχθηκαν γιατί «αυτή ήταν η πρόταση των ειδικών», καθώς είναι ψηλά, έχουν πολύ πράσινο, είναι πλατύφυλλα και φυλλοβόλα, επομένως εξασφαλίζεται ήλιος το χειμώνα και σκιά το καλοκαίρι.

«Μιλάμε για το κατεξοχήν ελληνικό δέντρο. Όπου έχουν φυτευτεί στην Αθήνα, έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά», υποστήριξε τονίζοντας ότι ήδη υπάρχουν αρκετά πλατάνια στο κέντρο, τα οποία είχαν φυτευτεί λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με πολύ μεγάλη επιτυχία. «Τα νέα πλατάνια, σε συνδυασμό με το πράσινο -καθώς θα δημιουργήσουμε πολλά νέα παρτέρια- θα δώσουν την αίσθηση ενός αστικού κήπου», ενώ θα αλλάξει τελείως η φυσιογνωμία της Πανεπιστημίου και θα γίνει ένας δρόμος, τον οποίον θα θέλουν όλοι να περπατήσουν. «Σήμερα, όταν κατεβαίνει κάποιος την Πανεπιστημίου, κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσει στο Attica, δεν θα πάει παραπέρα. Θέλουμε να συνδέσουμε την Ομόνοια με το Σύνταγμα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την πορεία των έργων, δήλωσε ότι στην Πανεπιστημίου «θα αρχίσουν εντός του έτους και θα περιλαμβάνουν διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και από τις δυο πλευρές, πολύ πράσινο και τη φύτευση 86 νέων ψηλών, μεγάλων πλατάνων». Πρόσθεσε ότι θα γίνουν φαρδιά πεζοδρόμια στην Πανεπιστημίου, με σύγχρονα υλικά που θα είναι αντιολισθηρά και τα οποία θα αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, δηλαδή τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Επιπλέον, θα υπάρχουν όλες οι πρόνοιες για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, «τα έργα θα γίνουν με μια νέα αισθητική που βασίζεται στη λογική της “αχρονίας”, δηλαδή να μην καταλαβαίνει κάποιος εάν έγιναν το 1960, το 2020 ή το 2025», δήλωσε, αναφέροντας ότι θα υπάρχουν δυο ροές σε κάθε πεζοδρόμιο, μια για μια πιο αργή κίνηση των πεζών και μια για πιο γρήγορη κίνηση πεζή, ή με ποδήλατα και πατίνια.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το έργο του μεγάλου περιπάτου έχει μπει στην τελική ευθεία, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, με τα έργα που άρχισαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος και τα έργα στην Πανεπιστημίου που θα αρχίσουν πριν από το τέλος του χρόνου.