Εν τω μεταξύ, προειδοποίησε για την αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων σεξουαλικής βίας κατά γυναικών και κοριτσιών και τη στρατολόγηση παιδιών από συμμορίες. Το έγγραφο αποκάλυψε επίσης ότι περίπου 3000 άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών χωρίς κηδεμόνες. Υποδεικνύει επίσης ότι τουλάχιστον 140 σπίτια έχουν καταστραφεί.

Η Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ, Ουλρίκα Ρίτσαρντσον, προέτρεψε τα αντιμαχόμενα μέρη να τερματίσουν τη βία και να εγγυηθούν τις συνθήκες για έναν ανοιχτό ανθρωπιστικό διάδρομο.

Ταυτόχρονα, η Ρίτσαρντσον τόνισε ότι οι ανάγκες σε αυτήν την περιοχή του Πορτ-ο-Πρενς είναι «τεράστιες και αυξάνονται λόγω της φτώχειας, της έλλειψης βασικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, και της πρόσφατης αύξησης της βίας». Ως εκ τούτου, διαβεβαίωσε ότι ο ΟΗΕ «έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στα πιο ευάλωτα παιδιά, γυναίκες και άνδρες που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με τις αρχές του ανθρωπισμού, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας».

Προσέθεσε ότι «οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια» και ότι απαιτείται μια «πιο βιώσιμη και ολιστική προσέγγιση για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».