Να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέα η πληγείσα από την καταστροφική πυρκαγιά περιοχή των Γερανείων και να υπάρξει ολοκληρωτική αποζημίωση των πολιτών που έχασαν τις περιουσίες τους, ήταν η πρόταση της Δύναμης Ζωής η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην εκτός ημερήσιας συζήτηση που προκάλεσε η παράταξη, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η πρόταση εμπλουτίστηκε από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη με την πρόβλεψη για «θωράκιση με αντιπλημμυρικά έργα των όμορων κατοικημένων περιοχών από πιθανές επιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων την χειμερινή περίοδο».
Η συζήτηση ξεκίνησε με ενημέρωση από τους αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας και Δυτικής Αττικής Βασίλη Κόκκαλη και Λευτέρη Κοσμόπουλο αναφορικά με τη συνδρομή της Περιφέρειας στο έργο της κατάσβεσης και σύντομα εστίασε στις ευθύνες και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων. Ο περιφερειάρχης άφησε αιχμές κάνοντας λόγο για «υδροκέφαλο» κράτος από το οποίο εξαρτώνται οι δήμοι οικονομικά για τους συμβασιούχους της αντιπυρικής περιόδου για αποψιλώσεις ή καθαρισμούς ρεμάτων από φερτά κλπ. Απέδωσε στην Αυτοδιοίκηση τον χαρακτηρισμό του «πτυελοδοχείου των κεντρικών εξουσιών όταν βλέπουν ότι κρατούν στο χέρι μια καυτή πατάτα», όπως είπε ενώ επισήμανε ότι μόνο αυτοδιοικητικοί παραβρέθηκαν σε αυτή την μεγάλη φωτιά. Ωστόσο, υπενθύμισε σε έντονο τόνο τη δημόσια δέσμευση των δύο αρμόδιων υφυπουργών ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί η ανάπτυξη οποιασδήποτε δραστηριότητας στην πληγείσα περιοχή. Δέσμευση την οποία επιβεβαίωσε και ο ίδιος λέγοντας «εμείς θα είμαστε απέναντι σε όποιον σκεφτεί διαφορετικά» και πως σε κανένα από τα πέντε βουνά του λεκανοπεδίου δε θα επιτραπεί η παραμικρή παρέμβαση.
Από την αντιπολίτευση, ο Σωτήρης Μεθενίτης υπενθύμισε ότι με πρόσφατο νόμο επιτράπηκε η τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε δασικές εκτάσεις που έχουν καεί και ζήτησε να συμπεριληφθεί στο «ψήφισμα» η σαφής θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί του ζητήματος. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Πρωτούλης απέδωσε στον περιβαλλοντικό νόμο τον χαρακτηρισμό «εμπρηστής» αφού όπως είπε προβλέπει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε περιοχές NATURA . Παρουσίασε δε την Εύβοια ως περιοχή η οποία «έχει καταστραφεί εξαιτίας των τεραστίων διανοίξεων και υποδομών που απαιτεί η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Την πρόταση επικρότησε η επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ζωής» Ρένα Δούρου λέγοντας ότι «πρέπει καταστήσουμε σαφές πως δεν θα επιτρέψουμε την τοποθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας» . Η πρώην περιφερειάρχης πρότεινε στην Περιφερειακή Διοίκηση να προσκαλεί σε σημαντικά ζητήματα των συνεδριάσεων τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις και παρατηρήσεις. Από την πλευρά τους οι Ν. Ανδρουλακάκης και Γ. Δημητρίου αναφερόμενοι στο Ειδικό Σχέδιο καταστροφών από πυρκαγιά που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη Διοίκηση χωρίς όμως και να εφαρμοστεί, ζήτησαν την συγκρότηση μιας ενιαίας στρατηγικής για το ζήτημα με ριζική αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας.
Τέλος, ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στην πυρκαγιά έκανε λόγο για ισχυρούς ανέμους με κατεύθυνση το Αλεποχώρι που την μετέφεραν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αυτήν της Αττικής, οπότε και συνέδραμε η Περιφέρεια Αττικής στο έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής με υδροφόρες και οχήματα ενώ εκκενώθηκαν οικισμοί. Για την αδυναμία πρόσβασης των χερσαίων τμημάτων τη νύχτα αλλά και την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και καθαρών δρόμων από χόρτα και φερτά υλικά. Αιτιάσεις τις οποίες λανθασμένα απέδωσε στην Περιφέρεια μιλώντας δημόσια, εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος. Το γεγονός επέσυρε την αγανάκτηση του Περιφερειάρχη ο οποίος επισήμανε ότι «αρμοδιότητες υπάρχουν αρκεί να τις γνωρίζει ο κάθε φορέας». Τα όσα είπε ο περιφερειάρχης προκάλεσαν την απορία μελών της αντιπολίτευσης που έθεσαν το ερώτημα τι τελικά πιστεύει και εάν έχει την ίδια άποψη με αυτή που εξέφραζε προεκλογικά για τις ευθύνες της πυρκαγιάς στο Μάτι.
Η πιο καταστροφική δασική πυρκαγιά από το 2010
Η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη είναι η πιο καταστροφική δασική πυρκαγιά από το 2010, καθώς έκαψε 52.000 στρέμματα δάσους από σύνολο 71.000 στρεμμάτων συνολικής καμένης έκτασης, σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές Κ. Παπαγιαννάκη, Β. Κοτρώνη και Κ. Λαγουβάρδος, την περίοδο 2000-2021 έλαβαν χώρα στην Ελλάδα 980 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν περισσότερα από 500 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης η καθεμιά. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι:
- Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη Κορινθίας-Αττικής, σε ό,τι αφορά την καμένη δασική έκταση, ανήκει στο ανώτερο 1% των μεγάλων πυρκαγιών της περιόδου 2000-2021.
- Έχοντας κάψει 52.000 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης, είναι η 13η κατά σειρά μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά, ακολουθώντας τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000 στη Σάμο, στην Πελοπόννησο, στα Ιωάννινα και στην Καρδίτσα, του 2007 στην Πελοπόννησο, του 2008 στη Ρόδο και του 2009 στην ανατολική Αττική.
- Αποτελεί την πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.
- Όσον αφορά την εποχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς από το 2000 έως σήμερα καμία δασική πυρκαγιά από όσες συνέβησαν πριν το μήνα Ιούνιο δεν είχε κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα.