«Ο αρχηγός του κράτους υπέβαλε στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πρόταση για να ανακληθεί η ισχύς της απόφασης για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.
 
Το Κρεμλίνο είχε λάβει την εξουσιοδότηση αυτή από το κοινοβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την 1η Μαρτίου.
 
Η απόφαση αυτή, είπε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το Ιντερφάξ, ελήφθη στο πλαίσιο των προσπαθειών «με σκοπό να εξομαλυνθεί η κατάσταση» στην Ουκρανία.
 
Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε την απόφαση αυτή του Πούτιν «το πρώτο πρακτικό βήμα» που κάνει ο ηγέτης της Ρωσίας, «αφότου ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε επίσημα το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας».
 
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ διευκρίνισε πως ο Πούτιν υπέβαλε το αίτημα αυτό με μια επιστολή του η οποία εστάλη στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πριν από την αναχώρησή του για μια επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία.
 
Η απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να εξουσιοδοτήσει τη χρήση στρατιωτικής ισχύος στο έδαφος της Ουκρανίας, η οποία είχε ληφθεί με την επίκληση της ανάγκης να προστατευτούν οι Ρώσοι που ζουν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, συνέβαλε τον Μάρτιο στην κλιμάκωση των εντάσεων, καθώς η Μόσχα μετακίνησε αμέσως μετά δεκάδες χιλιάδες άνδρες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.
 
Το συγκεκριμένο διάταγμα υπερψηφίστηκε στο απόγειο της κρίσης, μετά τη φυγή του ουκρανού πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς από το Κίεβο, και καθώς ρωσικά στρατεύματα έθεταν υπό τον έλεγχο της Μόσχας τη χερσόνησο της Κριμαίας.
 
Η κίνηση του κ. Πούτιν έρχεται στον απόηχο του ειρηνευτικού σχεδίου που κατέθεσε ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, που προβλέπει την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές.