Κατά την έξοδό του από τον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στον Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, ο Ν. Κοτζιάς επανέλαβε πως κάποιοι καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις και θέλουν να καλέσουν τους πρωθυπουργούς Ελλάδας Τουρκίας και Βρετανίας, χωρίς να έχει σημειωθεί ουσιαστικά κάποια πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων και στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Ν. Κοτζιάς είχε αφήσει αιχμές κατά του Έιντε για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.

«Όπως διαπιστώσαμε οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων, δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. Έχει χαθεί σημαντικος χρόνος κι αυτό εξηγεί γιατί δε θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί. Όπως θα είδατε, κάποιοι ήθελαν να πιέσουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τελικά, επικράτησε η λογική και η ορθότητα.

Εγώ επανέφερα στη συζήτηση την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν, καθώς και μια σειρά από άλλα ερωτήματα που έχω θέσει. Καταναλώνεται μεγάλο χρονικό διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δευτερεύοντα θέματα. Ελπίζω αύριο και με τη βοήθεια του σοφού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις».

Τέλος, δήλωσε πως η Αθήνα έχει έτοιμη την πρόταση της και δουλεύει σε συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος, η ελληνοκυπριακή πλευρά ετοιμάζει ένα συγκεκριμένο σύστημα προτάσεων. Θα το δώσει. Έχουμε κάνει κι εμείς ένα καλό κείμενο, όπως νομίζω, γιατί πρέπει να καταργηθούν οι συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Είναι καλοδιατυπωμένο και θα το δώσει αύριο ο κ. Έιντε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».

Χαμηλοί τόνοι από Γκουτέρες

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθεί χωριστά με κάθε πλευρά για να συζητήσει τι έχει γίνει μέχρι τώρα και να προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν γίνεται να επέμβει με αποφασιστικό τρόπο. Όπως δήλωσε, δεν διεκδικεί επιπλέον ρόλο και αν υπάρξει συμφωνία επί του πλαισίου που έθεσε, ίσως υπάρξει ευκαιρία για λύση μέσω περαιτέρω διαπραγμάτευσης.


«Θολά» μηνύματα από Κομισιόν»

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε ότι η ΕΕ είναι παρούσα για να υποστηρίξει πλήρως τη διαδικασία και ανέφερε ότι έφτασε στο Κραν Μοντανά προκειμένου να στηρίξει το έργο του ΟΗΕ, του γενικού γραμματέα και του ειδικού συμβούλου του. Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, «είμαι πάντα αισιόδοξη όταν βλέπω να υπάρχει πολιτική βούληση»