X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Άκαιρη δήλωση του σεισμολόγου Λέκκα: «Η Κρήτη οφείλει την ομορφιά της στους μεγάλους σεισμούς»

Λίγες μόλις ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, ο καθηγητής Γεωλογίας είπε πως «η Κρήτη οφείλει την ομορφιά της στους μεγάλους σεισμούς. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε ούτε τα φαράγγια, ούτε τον Ψηλορείτη, ούτε τις πεδιάδες, ούτε την όμορφη ενδοχώρα». Στο μεταξύ υπενθυμίζεται πως οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν διαμένουν σε σκηνές και χαρακτηριστικά αναφέρουν πως δεν έχουν ούτε ένα ποτήρι νερό να πιούν. Οι καταστροφές που προκληθήκαν σε σχολεία είναι τεράστιες και 9 από τα 17 κρίθηκαν «κόκκινα».


Άτοπο και οξύμωρο ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας να αναφέρεται στον καταστροφικό σεισμό συσχετίζοντάς τον με τη «συμβολή του στη διαμόρφωση της ομορφιάς της Κρήτης», κι όμως συνέβη.

Λίγες μόλις ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης που άφησε πίσω του έναν νεκρό, δεκάδες τραυματίες και αμέτρητες υλικές ζημιές, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε συγκεκριμένα: «Η Κρήτη οφείλει την ομορφιά της στους μεγάλους σεισμούς. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε ούτε τα φαράγγια, ούτε τον Ψηλορείτη, ούτε τις πεδιάδες, ούτε την όμορφη ενδοχώρα. Είναι βίωμα οι σεισμοί της Κρήτης, μαζί με όλα τα άλλα γνωρίσματα».

Στο μεταξύ υπενθυμίζεται πως οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν δεν θα μπορούν να μπουν στα σπίτια τους αλλά και ούτε να τα επισκευάσουν – για όσο τουλάχιστον συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα- , διαμένουν σε σκηνές και χαρακτηριστικά αναφέρουν πως δεν έχουν ούτε ένα ποτήρι νερό να πιούν. Έκκληση για βοήθεια κάνουν χιλιάδες κάτοικοι, με την πρόεδρο του Αρκαλοχωρίου να έχει επανειλημμένως τονίσει: «Η κατάσταση είναι τραγική. Δεν έχουμε ρεύμα, έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, έχουν σπάσει ντεπόζιτα, σωλήνες, ένα βομβαρδισμένο τοπίο».

Οι καταστροφές και οι ζημιές που προκληθήκαν σε σχολεία από τον  φονικό σεισμό που χτύπησε το πρωί της Δευτέρας το Αρκαλοχώρι, είναι τεράστιες. Ενδεικτικό είναι ότι 9 από τα 17 σχολεία της περιοχής κρίθηκαν «κόκκινα». Κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, αναδεικνύει την ανάγκη τα υπουργεία Υποδομών και Παιδείας να δημιουργήσουν μια εθνική βάση δεδομένων για τις σχολικές μονάδες και την ταυτότητα ασφάλειας τους. Όπως τόνισε, πρέπει επίσης «να γίνει πιστοποίηση των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα. Από τη μία στιγμή στην άλλη δεν μπορούμε να εκμηδενίσουμε τον κίνδυνο». Ο ίδιος πρόσθεσε πως μέχρι να έρθουν οι κινητές αίθουσες στην Κρήτη, ίσως οι μαθητές κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως.

Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι για να γίνουν έλεγχοι και αυτοψίες από τους μηχανικούς σε κτίρια, πρέπει να μην υπάρχει μετασεισμική δραστηριότητα. Κάλεσε παράλληλα, τους κατοίκους στο Αρκαλοχώρι να μην προσεγγίσουν τα σπίτια τους που έχουν υποστεί ζημίες αναφέροντας  ότι υπάρχουν παρά πολλά διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία και ιδρύματα στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι κάτοικοι δεν θέλουν να απομακρυνθούν από το χωριό.

«Έχουμε αναλάβει ενεργό ρόλο με επικεφαλής τον κ. Στυλιανίδη. Είναι πολυσύνθετα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Οι σκηνές είναι για δύο – τρεις ημέρες. Στη συνέχεια υπάρχουν δωμάτια ξενοδοχείων που μπορεί να πάει ο κόσμος αλλά δεν θέλουν να απομακρυνθούν. Τα θέματα των οικίσκων λύνουν κάποια προβλήματα, αλλά θα πρέπει να περάσει μια εβδομάδα και να γίνει μια προετοιμασία», δήλωσε. Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη μετασεισμική ακολουθία υποστήριξε ότι «οι μικροί μετασεισμοί γίνονται μεν αισθητοί, αλλά δεν προκαλούν καμία ανησυχία».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις