Οι διαπραγματεύσεις των δύο υπουργών ανέδειξαν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, αν και εξαρχής δεν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για πρόοδο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ -δημιουργώντας κάποιες προσδοκίες- άφησε νωρίτερα ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι. «Τώρα, αυτή η συνάντηση συζητείται μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κουλέμπα: «Έκανα ό,τι μπορούσα…»

Σε δηλώσεις του, ο ουκρανός ΥΠΕΞ έκανε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν άλλαξε τη ρωσική στάση.

«Έκανα ό,τι μπορούσα» είπε χαρακτηριστικά ο ουκρανός ΥΠΕΞ.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ουκρανία ζήτησε κατάπαυση του πυρός, ωστόσο έλαβε αρνητική απάντηση. «Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη» είπε, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική.

«Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί» επεσήμανε.

«Θέσαμε», συνέχισε, «το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε από την πλευρά του ότι η Μόσχα αναμένει μια σοβαρή συζήτηση που δεν θα περιορίζεται στα τυπικά και πως θα κάνει τα πάντα για την επιλυθεί ολοκληρωμένα η ουκρανική κρίση.

Σημειώσε ότι η Ρωσία έχει ήδη παρουσιάσει τις προτάσεις της και επιθυμεί μία απάντηση από την πλευρά της Ουκρανίας. Υπογράμμισε ότι η Δύση δημιουργεί κινδύνους στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια ενώ ανέφερε ότι δεν είναι σαφές αν οι εκτοξευτήρες πυραύλων που έχει παράσχει η Δύση στην Ουκρανία, θα σταματήσει. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Ρωσίας να επιτεθεί σε άλλη χώρα.