Κατά τη διάρκεια της συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης, στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε η κόντρα Ελλάδας – Τουρκίας, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Συμμαχίας παρουσίασε στους υπουργούς την αναφορά της για το «ΝΑΤΟ 2030», δηλαδή για το πώς να προσαρμοστεί το ΝΑΤΟ στις «προκλήσεις που δημιουργούν οι νέες συνθήκες». Ο Ο Στόλτενμπεργκ μίλησε για ενίσχυση των πολιτικών διαβουλεύσεων εντός ΝΑΤΟ που όπως είπε θα πρέπει να έχει μια πιο «παγκόσμια προσέγγιση» αν και παραμένει «περιφερειακή συμμαχία».

Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι η καλύτερη λύση για την κόντρα Ελλάδας – Τουρκίας είναι ο «μηχανισμός αποκλιμάκωσης», που αναμένεται να οδηγήσει τις δύο χώρες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των διαφορών τους. Υπογράμμισε πως ο μηχανισμός λειτουργεί, ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και ότι έχουν ακυρωθεί ασκήσεις, στο πλαίσιο συνεννόησης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Ν. Δένδιας κάλεσε για μια ακόμη φορά την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες που το διέπουν, αλλά και να επιχειρήσει να προσεγγίσει την ΕΕ, εναρμονιζόμενη με τους κανόνες της.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαίκ Πομπέο, έβαλλε κατά της Τουρκίας, εστιάζοντας στο ότι δημιουργεί κλίμα έντασης στην περιοχή της Μεσογείου και ταυτόχρονα συνεργάζεται με τη Ρωσία για την αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων ασφάλειας.

Απαντώντας στον Πομπέο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για το ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις Κούρδων» στη Συρία, την ίδια στιγμή που η Άγκυρα μάχεται κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Άφησε αιχμές και για τη Γαλλία, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει στηρίξει ανοικτά πως η συμμαχία του «ΝΑΤΟ» βρίσκεται κοντά στο τέλος της.

Στο «γήπεδο» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας – «Σημαντικό σύμμαχο» τη χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ

Ο Μητσοτάκης συζήτησε με Μισέλ και Μακρόν για τις τουρκικές προκλήσεις

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Παράλληλα, είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, τον σλοβένο ομόλογό του, Γιάνεζ Γιάνσα, και τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ίγκορ Μάτοβιτς. Ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να ζήτησε από τον Μακρόν να ακολουθηθεί  η απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας που ψηφίστηκε προ ημερών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, το Ευρωκοινοβούλιο δεν έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η Γερμανία, έχει ταχθεί έμμεσα κατά του ενδεχόμενου κυρώσεων κατά της Τουρκίας, καθώς διατηρεί στενές οικονομικές σχέσεις με την Άγκυρα.