X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ακάθεκτος ο Σταθάκης με τις συμβάσεις για έρευνα υδρογονανθράκων

Μία ημέρα μετά από ακόμα μία έκκληση περιβαλλοντικής οργάνωσης (WWF) προς την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα, ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την παραχώρηση των περιοχών και του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού κόλπου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
|

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την περιβαλλοντική έγκριση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Κατόπιν αυτού, αναμένεται η υποβολή των συμβάσεων για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπογραφή τους και η κατάθεση των κειμένων στη Βουλή για κύρωση. 

Την κίνηση αυτή κατήγγειλε το WWF Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι «η υπουργική απόφαση αποτελεί μία κακογραμμένη συρραφή κοινοτοπιών, δίχως επιστημονική τεκμηρίωση, με προβλήματα, τόσο ως προς το τυπικό, όσο και ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενο της περιβαλλοντικής προστασίας». Το WWF καταγγέλλει επίσης, ότι ακολουθείται μια αδιαφανής διαδικασία, με επιχειρήματα μη επιστημονικά τεκμηριώμένα, ενώ οι εταιρείες θα ελέγχουν τον εαυτό τους.

Οργανώσεις όπως το WWF και η Greenpeace έχουν επανειλημμένα ταχθεί ενάντια στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Μία μέρα μετά όμως την τελευταία επιστολή του WWF, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Power & Gas Supply» που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ανέφερε, Το επόμενο δεκαήμερο θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την παραχώρηση των περιοχών του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού κόλπου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ενώ οι συμβάσεις για τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης στάλθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και επίκειται η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση, ενδεχομένως πριν από το καλοκαίρι.

Στον τομέα των υδρογονανθράκων, τόνισε ο υπουργός, η Ελλάδα έχει κοινό βηματισμό με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις άλλες χώρες της περιοχής. Στο επίκεντρο βρίσκονται μεγάλα έργα όπως ο αγωγός East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου και την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη της Ευρώπης.

Παράλληλα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Σταθάκης περιέγραψε, εξάλλου, τρεις προκλήσεις του ενεργειακού τομέα που είναι:

-Απελευθέρωση των αγορών. Έχει ολοκληρωθεί σε θεσμικό επίπεδο, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο ενέργειας. Παράλληλα, ενισχύονται οι διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία.

-Ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το μερίδιο των οποίων το 2030 στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα φθάσει στο 57% , από 29% τώρα.

-Εξηλεκτρισμός της οικονομίας με κίνητρα για ηλεκτροκίνηση και διασυνδέσεις των νησιών.

Στο ίδιο συνέδριο, ο τομεάρχης Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας υποστήριξε ότι η ΔΕΗ έχει μετατραπεί σε εταιρεία – «ζόμπι», ενώ οι ζημιές από ρευματοκλοπές και απώλειες του συστήματος έχουν ξεπεράσει συνολικά το 1 δισ. ευρώ. Έκανε λόγο για καθυστέρηση στην εφαρμογή του target model, την εφαρμογή του οποίου προσδιόρισε στο πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες λέγοντας ότι στο διάστημα των τελευταίων 4 ετών δεν έχει γίνει ούτε μια ερευνητική γεώτρηση. Για τις ανανεώσιμες πηγές ανέφερε, εξάλλου, ότι το δίκτυο διανομής δεν αντέχει συμμετοχή τους πάνω από το 40% και τόνισε ότι στόχος της χώρας θα πρέπει να είναι οι εξαγωγές «πράσινης» ενέργειας με ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες και ενίσχυση των διασυνδέσεων.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης σημείωσε ότι σήμερα έχουμε φτάσει σε τραγέλαφο με κατάρρευση της ΔΕΗ και πώληση ενέργειας μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ κάτω του κόστους, ενώ το μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ» που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση διασφάλιζε την απελευθέρωση της αγοράς με δύο τουλάχιστον ισχυρούς παίκτες.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις