Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Eldia es Tenerife, το χωρητικότητας 4.300 κόρων Blume (κατασκευής 2005) αναχαιτίστηκε την Τρίτη, 193 ναυτικά μίλια (360 χλμ.) από το λιμάνι της Σάντα Κρουζ στη Τενερίφη.

Το σκάφος με σημαία από το Τόγκο της Αφριικής φέρεται να έπλεε με απενεργοποιημένο το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης, καθώς η τελευταία ενημέρωση έγινε στις 17 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τo δημοσίευμα, το Blume είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Σάντος, στη Βραζιλία, στις 20 Δεκεμβρίου με αναφερόμενο προορισμό τη Ρίγα στη Λετονία.

Μια εκτεταμένη επιχείρηση ασφαλείας από στρατιωτικές και πολιτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των δυτών της αστυνομίας, έλαβε χώρα για περισσότερες από πέντε ώρες στην αποβάθρα Los Llanos, στη Τενερίφη, όπου μεταφέρθηκε το φορτηγό πλοίο μετά τη κατάσχεσή του.

Οι σακούλες με την κοκαΐνη είχαν αξία 180 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο δεν αναφέρει την τύχη των μελών του πληρώματος. Ωστόσο, το Maritime Bulletin ανέφερε ότι όλοι συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το παγκόσμιο πληροφοριακό σύστημα Equasis αναφέρει ως ιδιοκτήτη του Blume την Rentoor Chartering και ως διαχειριστή την ελληνική Dignatio Corp, της οποίας φέρεται να είναι το μοναδικό της πλοίο, αλλά δεν στάθηκε δυνατή η επικοινωνία μαζί τους.

Το πλοίο φέρεται να έχει κρατηθεί δύο φορές μετά από κρατικούς ελέγχους λιμένα το 2022, την πρώτη φοράστην Τουρκία, όταν διαπιστώθηκαν 45 ελλείψεις. Οι λόγοι για την κράτηση περιλάμβαναν την έλλειψη βιβλίου καταγραφής πετρελαίου, έλλειψη πιστοποιητικού επικύρωσης από το κράτος που παρέχει σημαία, ληγμένο εξοπλισμό πυρόσβεσης και βλάβες στον εξοπλισμό φιλτραρίσματος πετρελαίου.

Στη συνέχεια, το Blume κρατήθηκε στη Ρωσία τον Ιούλιο με 25 ελλείψεις, που αφορούσαν τις σωσίβιες λέμβους σε εκείνο το σημείο.