Στο εβδομαδιαίο του δελτίο ο ΣΕΒ αναφέρει ότι οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας καλούνται μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου να δείξουν «ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα» από όση έδειξαν κατά τη διάρκεια των οκτώ τελευταίων ετών, καθώς σύντομα δεν υπάρχει το «δίχτυ ασφαλείας» των δανειστών. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ είναι πλέον «αδήριτη ανάγκη» η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς.

«Οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να αντιληφθούν ότι η μεταμνημονιακή περίοδος της οικονομίας απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όση επέδειξαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων και ριζική αλλαγή ύφους και τρόπου διακυβέρνησης καθώς σύντομα δεν θα υπάρχει το δίχτυ ασφαλείας για την εγγυημένη χρηματοδότηση του χρέους. Είναι αδήριτη ανάγκη συνεπώς η επίμονη εφαρμογή φιλικών προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων που διευκολύνουν τη λειτουργία των ελεύθερων αγορών και της επιχειρηματικότητας».

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η χώρα θα πρέπει να τηρήσει όλες τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που της έχουν επιβάλει οι δανειστές, προκειμένου να μην μείνει και πάλι εκτός αγορών. «Αν η χώρα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, όσον αφορά στην παραμονή της σε τροχιά υψηλής δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα τεθεί και πάλι εκτός αγορών όπως συνέβη το 2010».

Οι προτεραιότητες για «ισχυρή ανάπτυξη»

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν δοθεί έμφαση σε οκτώ προτεραιότητες, τις οποίες επιθυμούν και οι δανειστές. Ανάμεσα σε άλλα, ζητούν την «ανακατανομή δημοσίων δαπανών υπέρ των επενδύσεων», την «επέκταση της φορολογικής βάσης» και την «δημοσιονομική εξυγίανση». Οι οκτώ προτεραιότητες του ΣΕΒ:

– Εφαρμογή μιας φιλικής προς την ανάπτυξη πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης μέσω αναδιάρθρωσης στον τομέα των δημοσίων δαπανών, μείωσης των φορολογικών συντελεστών, επέκτασης της φορολογικής βάσης.

– Συνέχιση των φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

– Επιτάχυνση της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και της αναδιάρθρωσης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

– Σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών σε αρμονία με την πρόοδο που σημειώνεται στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας.

– Ενίσχυση και διαφοροποίηση  του εξαγωγικού προσανατολισμού της χώρας και υλοποίηση μιας στρατηγικής μεγέθυνσης της βιομηχανικής παραγωγής.

Επιτάχυνση των δράσεων ψηφιοποίησης της οικονομίας.

– Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και διασύνδεσή του με τις ανάγκες της αγοράς.

– Ανακατανομή δημοσίων δαπανών υπέρ των επενδύσεων και βελτιωμένη χρήση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναλυτικά το δελτίο του ΣΕΒ: