Ικανοποιημένη είναι η Κομισιόν από την τέταρτη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση της Ελλάδας αλλά και από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2020. Η έκθεση τονίζει πως οι Βρυξέλλες είναι ικανοποιημένες από τη μέχρι τώρα εφαρμογή των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από τους δανειστές.
Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει αναλάβει συνολικά τις απαραίτητες δράσεις για την επίτευξη των ειδικών μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων». Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και μη τήρησης των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων. «Οι περαιτέρω δράσεις θα είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση και, όπου είναι απαραίτητο, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων».
Σύμφωνα με την έκθεση, οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας και των μισθολογικών εξελίξεων και σκοπεύουν να προβούν σε εκ των υστέρων αξιολόγηση της αύξησης του κατώτατου μισθού από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η έκθεση θα συζητηθεί στο Euro Working Group και θα τεθεί για έγκριση στο Εurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου.
Ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση έκανε τα απαραίτητα προκειμένου να επιτύχει όλες τις δεσμεύσεις της». Ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ξεκαθάρισε πως προϋπόθεση για την όποια μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι να υπάρξει μια «ξεκάθαρη τάση» για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ζητούν ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», στην έκθεση οι δανειστές ξεκαθαρίζουν ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, μέσα από «τον μετασχηματισμό της αγοράς σε βάθος χρόνου». Με τον τρόπο αυτό οι δανειστές επαναλαμβάνουν την σταθερή τους θέση για ακόμα μεγαλύτερα κίνητρα προς τους ιδιώτες πάνω στον τομέα της ενέργειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, αν και οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ εισέρχονται στην αγορά λιανικής και χονδρικής, υπογραμμίζουν ότι η κυρίαρχη θέση της επιχείρησης και η αποκλειστική πρόσβασή της στον λιγνίτη συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία. Σύμφωνα με την Κομισιόν, παρόλο που το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής έχει μειωθεί, εξακολουθεί να παραμένει υψηλό, στο 72% τον Σεπτέμβριο.