Είναι η πρώτη φορά από το 1923 που δεν εκλέγεται νέος πρόεδρος του σώματος από την πρώτη ημέρα. Τότε, το 1923, για να εκλεγεί ο Ρεπουμπλικάνος Φρέντερικ Τζιλέτ είχαν χρειαστεί εννέα ψηφοφορίες.

Και στις τρεις ψηφοφορίες που έλαβαν χώρα σήμερα, Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφεραν να εκλέξουν πρόεδρο στη Βουλή, καθώς 20 από τους βουλευτές τους επιμένουν να απορρίπτουν τον Κέβιν Μακάρθι από την Καλιφόρνια.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν συνολικά 222 έδρες στη Βουλή. Για να εκλεγεί πρόεδρος ο Μακάρθι, χρειάζεται να τον στηρίξουν 218 βουλευτές. Ωστόσο, οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικάνοι στην πράξη δεν ψηφίζουν τον δικό τους υποψήφιο, με τον Μακάρθι την Τρίτη να συγκεντρώνει 203 ψήφους και την Τετάρτη ακόμη λιγότερες: 201.

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους 20 Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που έχουν διαφοροποιηθεί να στηρίξουν τον Κέβιν Μακάρθι για τη θέση του προέδρου της Βουλής, ωστόσο η έκκλησή του δεν εισακούστηκε. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω είκοσι βουλευτές υποστηρίζουν πλέον για πρόεδρο έναν άλλο Ρεπουμπλικάνο: τον Μπάιρον Ντόναλντς από τη Φλόριντα, τον οποίο ψήφισαν και στις τρεις ψηφοφορίες της Τετάρτης 20 βουλευτές, ενώ υπήρξε και ένα «παρών». Ο Ντόναλντς, ένας 44χρονος πρώην επιχειρηματίας, θεωρείται ανερχόμενος αστέρας του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Φλογερός συντηρητικός, έχει εκφράσει ανοιχτά τις απόψεις του κατά των αμβλώσεων και την υποστήριξή του για τα δικαιώματα στην οπλοκατοχή.

Οι ψηφοφορίες θα συνεχιστούν μέχρι ένας εκ των υποψηφίων να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, αλλά στο μεταξύ αρχίζουν να ακούγονται οι φωνές που προτείνουν να αποσυρθεί ο Μακάρθι υπέρ του Στηβ Σκάλις από τη Λουιζιάνα, που φαίνεται να συγκεντρώνει την υποστήριξη και των «ανταρτών».

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι «θέλουν ένα νέο πρόσωπο, νέο όραμα, νέα ηγεσία», είπε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τσιπ Ρόι, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από την υφιστάμενη ηγεσία. Την Τρίτη, οι «αντάρτες» είχαν προτείνει ως υποψηφίους τον Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο και τον Στιβ Σκάλις από τη Λουιζιάνα, και οι δύο όμως υποστήριξαν την εκλογή του Μακάρθι. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος, ο Χακίμ Τζέφρις, έλαβε 212 ψήφους, δέκα περισσότερες από τον Μακάρθι, όμως για την εκλογή προέδρου απαιτείται πλειοψηφία.

Ο Μακάρθι δήλωσε πριν από την τέταρτη ψηφοφορία ότι τελικά θα επικρατήσει, αλλά δεν είναι σαφές ποια τακτική θα ακολουθήσει ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. «Η συζήτηση θα συνεχιστεί. Θα φτάσουμε εκεί», είπε στους δημοσιογράφους.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι είπαν ότι αν συνεχιστεί το αδιέξοδο μπορεί να συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς για να εκλέξουν έναν μετριοπαθή Ρεπουμπλικάνο. Ο Τζέφρις είπε στους δημοσιογράφους όμως ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν προσεγγίσει τους Δημοκρατικούς ζητώντας τους να στηρίξουν από κοινού έναν υποψήφιο και τόνισε ότι οι Δημοκρατικοί δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα των Ρεπουμπλικάνων.

Εάν εκλεγεί, ο Μακάρθι θα είναι τρίτος στην ιεραρχία της πολιτικής εξουσίας και δεύτερος στη διαδοχή του Τζο Μπάιντεν, μετά την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

«Η νομοθετική διαδικασία είναι σε αδιέξοδο: Τα μέλη δεν μπορούν να ορκιστούν, να εγκρίνουν κανόνες ή να ψηφίσουν νομοσχέδια έως ότου εκλεγεί πρόεδρος», σημειώνουν σε άρθρο τους οι New York Times.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε σήμερα «ντροπιαστική» τη δυσκολία των Ρεπουμπλικανών βουλευτών να συμφωνήσουν στην εκλογή του προέδρου στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου εντούτοις έχουν την πλειοψηφία.

Ο «υπόλοιπος κόσμος» παρακολουθεί τι συμβαίνει στο Κογκρέσο, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους πριν από ένα ταξίδι στο Κεντάκι.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι ελπίζει η Βουλή να «συνεργαστεί» προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο σε σχέση με την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι ελπίζει οι βουλευτές να «συνεργάζονται» καθώς η μάχη για την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει αρνητική αντανάκλαση συνολικά στη χώρα. «Δεν φαίνεται ωραίο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουν».