Θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. για να αποτραπούν στη θεωρία μαζικά κύματα κατατρεγμένων Αφγανών σχεδιάζεται, ενώ πως «πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν νόμιμες και ασφαλείς δίοδοι παγκοσμίως, οργανωμένες από μας, τη διεθνή κοινότητα, για όσους χρειάζονται προστασία» δήλωσε το Σάββατο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την επίσκεψή της μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν σκοπεύει να θέσει το ζήτημα της δημιουργίας διαδρόμων στη σύνοδο κορυφής της G7, που ορίστηκε για αύριο Τρίτη, ζητώντας από χώρες της Ε.Ε. και μη να υποδεχτούν Αφγανούς πρόσφυγες. Εξήγγειλε παράλληλα αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν. Ο Μισέλ τόνισε πως το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα είναι «ακανθώδες» και «δύσκολο» στους κόλπους του ευρωπαϊκού μπλοκ, παραπέμποντας σε «συνεργασίες με τρίτες χώρες».

«Δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του 2015 και δεν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να φτάσουν άνθρωποι στα εξωτερικά μας σύνορα» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον. Η Αυστρία δεν προτίθεται να υποδεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες, όπως ξεκαθάρισε χθες ο ακροδεξιός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας πως η χώρα του έχει ήδη δεχτεί «δυσανάλογα» πάνω από 40.000 Αφγανούς τα τελευταία χρόνια.

Ανάλογη στάση κρατούν επίσης Γαλλία και Γερμανία. Τηλεφωνική κρυάδα από τον Ταγίπ Ερντογάν εισέπραξαν πάντως και η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον Τούρκο πρόεδρο να επαναλαμβάνει πως η χώρα του αδυνατεί να αναλάβει περισσότερους πρόσφυγες, προειδοποιώντας πως θα ήταν «μη ρεαλιστικό» η Ε.Ε να έχει επιπλέον προσδοκίες από την Άγκυρα όσο η ευρωτουρκική συμφωνία του 2016 για τους Σύρους πρόσφυγες δεν έχει πλήρως εφαρμοστεί.

«Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή μια μεγάλη έξοδο προσφύγων από το Αφγανιστάν» δήλωσε στην «Guardian» εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Για πιθανή «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» προειδοποιεί μέσω του Associated Press ο γ.γ. του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Γιαν Εγκελαντ, επισημαίνοντας πως πολλά εξαρτώνται από το αν οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν να συνεχιστεί το ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό έργο στην πολύπαθη χώρα.

Με κλειστά σύνορα για τους πρόσφυγες, σε λογικές που θυμίζουν την ακροδεξιά τακτική της ομάδας Βίσεγκραντ, απαντά και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά την κρίση που προκάλεσε η κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Ο Νότης Μηταράκης επέμεινε πως θα ακολουθηθεί «αυστηρή μεταναστευτική πολιτική», δηλώνοντας ανερυθρίαστα «συγκινημένος» με την κρίση στο Αφγανιστάν.