Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε τον αναδρομικό έλεγχο στα πτυχία όλων των δημοσίων υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με το «διάταγμα Παυλόπουλου», ακόμα και αν έχουν παραιτηθεί από τη θέση τους. Κι όμως ο Κυριάκος δεν χρειάζεται να ψάχνει σκελετούς, όταν μπροστά στα μάτια του (στους διαγωνισμούς της ΝΕΡΙΤ) υπάρχουν ακόμα ζεστα... πτώματα.
Χθες ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, έφτασε μέχρι την εισαγγελία Αθηνών και κατέθεσε στοιχεία για πλαστά ή ύποπτα πιστοποιητικά ξένων γλωσσών και ECDL που περιήλθαν στη γνώση του από επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες. Ο ίδιος έχει ξεκινήσει έναν μοναχικό αγώνα προκειμένου να αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα της εμπορίας πιστοποιητικών που δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές γνώσεις.
Και ενώ τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός δηλώνει αποφασισμένος να μην αφήσει όσους έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία να παραμείνουν στο δημόσιο δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία σε όσους βρίσκονται στον προθάλαμό του. «Προσπαθώ να αναδείξω το πρόβλημα με κάθε τρόπο» μας είπε ο κύριος Κουρουτός μια εβδομάδα πριν καταθέσει στην εισαγγελία. «Θα καταθέσω συγκλονιστικά στοιχεία, με ονόματα και διευθύνσεις και μετά είναι στα χέρια της δικαιοσύνης να πράξει τα δέοντα» συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ φαίνεται να ανησυχεί ότι το ζήτημα δεν θα λάβει την απαραίτητη προσοχή και έχει κάθε λόγο για αυτό. Πριν από λίγες ημέρες ο Κώστας Βαξεβάνης αποκάλυψε ότι η υπόθεση με τον αρχηγό της αστυνομίας που ζητούσε από τους υφιστάμενούς του «να κάνουν το βίο αβίωτο» στους μετανάστες μπήκε στο αρχείο χωρίς κανένας να τον καλέσει να καταθέσει για το επίμαχο ντοκουμέντο. Η υπόθεση εκείνη πήγε στο αρχείο παρά την έντονη ενασχόληση της βουλής, της επιτροπής δεοντολογίας αλλά και τις παρεμβάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.
Κι όμως, όπως μας εξηγεί ο Μιχάλης Κουρουτός η υπόθεση δεν είναι καθόλου καινούρια: «Η εμπορευματοποίηση των πτυχίων είναι φυσικό επακόλουθο αφού δεν γίνεται κανένας έλεγχος στα εξεταστικά κέντρα. Το κράτος έχει απεμπολήσει το δικαίωμα να ελέγχει την ποιότητα της εκπαίδευσης που πιστοποιούμε. Όλα αυτά δεν ξεκίνησαν στους διαγωνισμούς της ΔΤ ή της ΝΕΡΙΤ, απλά σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα έγινε ιδιαίτερα εμφανές».
Και η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο αφού στην περίπτωση της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ σε αντίθεση με τους άλλους διαγωνισμούς οι περισσότεροι υποψήφιοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Έτσι όταν δημοσιεύτηκαν οι λίστες της ICAP δεν ήταν λίγοι αυτοί που ανακάλυψαν ότι ο συνεργάτης τους που εδώ και χρόνια δεν μπορούσε να πει το όνομά του στα Αγγλικά απέκτησε μέσα σε ελάχιστο διάστημα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας και ECDL.
Όσον αφορά την πιστοποίηση της Αγγλομάθειας πριν από λίγες ημέρες στο TPP δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ μετά τις καταγγελίες που δεχτήκαμε αφού διαπιστώσαμε ότι έχουν κατατεθεί πλαστά έγγραφα.
Καθώς φαίνεται όμως ακόμα μεγαλύτερη έκταση έχει πάρει η υπόθεση με τα πιστοποιητικά ECDL τα οποία ζητήθηκαν για πρώτη φορά στην προκήρυξη των θέσεων για την ΔΤ. Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για στημένες επιτροπές που δέχονταν απαντήσεις όχι από τους εξεταζόμενους αλλά από τους εκπαιδευτές και τους μαθητές των εξεταστηρίων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις καταγγέλλεται ότι οι επιτηρητές δεν βρίσκονταν καν παρόντες κατά την διάρκεια της υποτιθέμενες εξέτασης.
Το σύστημα εξέτασης για τα πτυχία ECDL φαίνεται ότι προσομοιάζει αυτό του χαλκευμένου μηχανισμού έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης. Κάθε φορά που ο ιδιοκτήτης του κέντρου έβλεπε ότι δεν μπορούσε να «στήσει» την επιτροπή επικαλούταν μια δικαιολογία (π.χ. πρόβλημα με το δίκτυο στους υπολογιστές) και ανέβαλε την εξέταση για μια πιο «βολική» ημερομηνία.
Και ακριβώς επειδή οι καταγγέλλοντες είναι πρώην συνάδελφοι και έχουν περάσει μέρες και νύχτες μαζί οι καταγγελίες δεν είναι ασαφείςς. Σε αυτές περιλαμβάνονται ονόματα τουλάχιστον τριών εξεταστικών κέντρων σε Αγία Παρασκευή, Πετρούπολη και Μαρούσι ενώ μεταξύ των ονομάτων που φαίνεται να έχουν λάβει ψευδείς πιστοποιήσεις περιλαμβάνονται και γνωστά ονόματα, όπως μιας δημοσιογράφου που έχει καταγγελθεί ότι εργαζόταν για την ΔΤ πριν ακόμα ξεκινήσουν οι προσλήψεις (αλήθεια τι έγινε με την εισαγγελική έρευνα για μαύρη εργασία στη Δημόσια Τηλεόραση;).
Ο Μιχάλης Κουρουτός φαίνεται να γνωρίζει ήδη τα στοιχεία του ρεπορτάζ: «οι καταγγελίες γίνονται και σε εμάς από τότε που ξεκίνησα να “ενοχλώ” για την υπόθεση των ανεξέλεγκτων πιστοποιήσεων. Σκοπεύω να μεταφέρω όλα όσα γνωρίζω στην εισαγγελεία και ελπίζω ότι η υπόθεση με τους διαγωνισμούς ΔΤ και ΝΕΡΙΤ θα οδηγήσουν σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα».
Τι θα θεωρούσε ουσιαστικό ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ; «το σύστημα χρειάζεται να αποκτήσει μηχανισμό ελέγχου. Δεν μπορεί το κράτος να δέχεται οτιδήποτε δηλώνει ο υποψήφιος χωρίς να υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα πιστοποίησης και ελέγχου».
Ο Μιχάλης Κουρουτός κατέθεσε χθες ό,τι γνώριζε στον αρμόδιο εισαγγελέα Γιώργο Καλούδη. Σε αντίθεση με την υπόθεση του αρχηγού της Αστυνομίας αυτή τη φορά ο καταγγέλλων κλήθηκε να παρουσιάσει τα στοιχεία του. Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί και δεν θα βρεθεί σε κάποιο ξεχασμένο συρτάρι, όπως τόσες άλλες.