Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, ο πληθωρισμός στη χώρα, με 5,3% ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ε.Ε., ακολουθώντας μόνο τη Μάλτα με 5,9%.
Επίσης, η ακρίβεια των τροφίμων κρατά τον πληθωρισμό ψηλά, διαμορφώνοντάς τον στο 3,1% για τον μήνα Απρίλιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην κορυφή των ανατιμήσεων παραμένει το ελαιόλαδο, με άνοδο 63,7%. Παράλληλα, αυξήσεις καταγράφονται στα φρούτα κατά 11,6%, στα ψάρια κατά 10,6%, αλλά και στην κατηγορία αναψυκτικά – χυμοί κατά 12,5%.
Επιπλέον, παρατηρείται πως σε ένα έτος υπήρξαν περαιτέρω ανατιμήσεις σε: Ρύζι (8,5%), Κρέατα- γενικά (3,2%), Λαχανικά- γενικά (6,1%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (3,4%), Λοιπά τρόφιμα (3,3%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (5,8%).
Τέλος, πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ επιβεβαιώνει το ράλι τιμών στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα παρατηρείται αύξηση της τάξης του 1,1%.