Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει τα χερσαία σύνορα στον Έβρο και να μεταφέρει την ίδια πολιτική κατά προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, βρίσκει στήριξη από τις ηγεσίες χωρών του Βίσενγκρατ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Reuters, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ξεκαθάρισε ότι στέκεται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη «ασφάλεια» στα ευρωπαϊκά σύνορα απέναντι στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Οι «Ορμπάν» που βολεύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Δεν είναι αρκετό να υπερασπιστούμε τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ακόμα και αν η προσπάθεια της Ελλάδας στεφθεί με επιτυχία, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προστατευθούν και η Ουγγαρία είναι αποφασισμένη να συμβάλει σε αυτό. Θα δώσουμε κάθε δυνατή βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να σταματήσει αυτή την κατάσταση. Πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό».

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις μίλησε εκ μέρους του γκρουπ του Βίσενγκρατ, λέγοντας πως οι τέσσερις χώρε είναι «έτοιμες να στείλουν βοήθεια» και υπογράμμισε πως προέχει να αποφευχθεί η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί το 2015 με τις μεγάλες προσφυγικές ροές. ««Η κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ είναι πραγματικά σοβαρή και θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για να αποτρέψουμε την επιστροφή στην κατάσταση του 2015».

Ο απερχόμενος Σλοβάκος πρωθυπουργός, Πέτερ Πελεγκρίνι, ανέφερε  ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει «αστυνομία και εξοπλισμό» στην Ουγγαρία, αν χρειαστεί, προκειμένου να την ενισχύσει απέναντι στις εντεινόμενες προσφυγικές ροές. Σημειώνεται ότι θέση υπέρ των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης είχε πάρει και ο καγκελάριος της ακροδεξιάς αυστριακής κυβέρνησης, Σεμπάστιαν Κουρτς, που είχε κάνει λόγο για «εισβολή της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της ΕΕ»

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει ακόμα μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη