Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σε λατομείο της Θεσπρωτίας, όταν 46χρονος εργάτης έχασε το χέρι του από τον ώμο κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Το ατύχημα σημειώθηκε στις 13:30 το μεσημέρι του Σαββάτου, σε λατομείο εξόρυξης αδρανών υλικών στην Ψάκα Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία.

Κατά τη διάρκεια συντήρησης μηχανημάτων του λατομείου, μπήκε σε λειτουργία ο ταινιόδρομος του σπαστήρα του μηχανήματος, με αποτέλεσμα να μαγκώσει το χέρι του εργάτη. Ο άνδρας μεταφέρθηκε ακρωτηριασμένος από τον ώμο, αρχικά στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων, όπου δυστυχώς δεν μπόρεσε να σωθεί το ακρωτηριασμένο μέλος. Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στην ορθοπεδική κλινική. Από την αστυνομία, η οποία διεξάγει έρευνα για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος, συνελήφθη ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης, ο οποίος με εντολή Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος.

Τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί τεράστια αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Σύμφωνα με την έκθεση του εθνικού εμπειρογνώμονα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς,  βασικές αιτίες της αύξησης είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η απουσία πιστοποίησης και η παρεμπόδιση οργάνωσης συνδικάτων στον ιδιωτικό τομέα.

«Εργάτες, ανειδίκευτοι και ανεκπαίδευτοι για 5 ευρώ την ώρα δουλεύουν σε ύψος 100 μέτρων, χειρίζονται βαριά μηχανήματα έργου ή δουλεύουν σε μέση ή υψηλή τάση. Επιπλέον οι λίγες συλλογικές συμβάσεις που υπογράφονται καθίστανται ανενεργές καθώς το υπουργείο Εργασίας δεν τις κηρύσσει υποχρεωτικές. Η σκληρή πολιτική της αποδυνάμωσης των δημόσιων εταιρειών υψηλού αναπτυξιακού και τεχνικού κεφαλαίου έντασης εργασίας και η μεταφορά του έργου τους στους μεγάλους εργολάβους που το «σπάνε» σε πολλούς μικρότερους υπεργολάβους δημιουργούν σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων. Μεγαλώνει τα κόστη, μειώνει την ποιότητα του έργου και αυξάνει κατά πολύ τα εργατικά δυστυχήματα. Επιθεωρητές Εργασίας διερευνώντας ατυχήματα έχουν φτάσει μέχρι υπεργολαβίες-φαντάσματα πέμπτου βαθμού, όπου οι εργάτες δεν μπορούσαν να απαντήσουν «για ποιον δουλεύουν». Σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει συλλογική οργάνωση και συνδικαλιστική δράση. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει συζήτηση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, για θέματα εκπαίδευσης και για ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία» τονίζει χαρακτηριστικά ο δρ Ανδρέας Στοϊμενίδης, εθνικός αντιπρόσωπος Υγείας και Ασφάλειας στη συμβουλευτική επιτροπή της Κομισιόν, σε ρεπορτάζ της efsyn.gr και της Χριστίνας Κοψίνη.