Η υπηρεσία υποστήριξης ανέφερε στο Twitter ότι έλαβε κλήση από το πλοιάριο, το οποίο αναχώρησε από το Τομπρούκ, στη Λιβύη, κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι ενημέρωσε τις αρχές, οι οποίες όμως, όπως επισημαίνει, άργησαν πολύ να ξεκινήσουν την επιχείρηση.

Μια γυναίκα, σύμφωνα με την Alarm Phone περιέγραψε την κατάσταση στο πλοίο ως πολύ σοβαρή. Όπως είπε, ο καπετάνιος το εγκατέλειψε και δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να διευθύνει το σκάφος, το οποίο έχει ξεμείνει από καύσιμα και μπάζει νερά στο κάτω κατάστρωμα. Αρκετοί άνθρωποι χρειάζονται ιατρική φροντίδα, ανάμεσα σε αυτούς ένα παιδί, μια έγκυος γυναίκα κι ένα άτομο με σωματική αναπηρία.

«Οι επιβαίνοντες βρίσκονται σε πανικό και ζητούν άμεση διάσωση. Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, έστειλαν το σκάφος Diciotti στο σημείο. Ας ελπίσουμε ότι θα φτάσει στο σκάφος σε κίνδυνο σύντομα!», αναφέρει στην τελευταία της ανάρτηση στο Twitter η υπηρεσία υποστήριξης.

Από την πλευρά της, η γερμανική ΜΚΟ Sea-Watch International ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι βρήκε το σκάφος με δύο εμπορικά πλοία σε κοντινή απόσταση, προσθέτοντας ότι οι αρχές της Μάλτας είχαν δώσει εντολή στα πλοία να μην προβούν σε διάσωση και ότι το ένα από αυτά κλήθηκε απλώς να το εφοδιάσει με καύσιμα.

Την Κυριακή, η γερμανική RESQSHIP, δήλωσε ότι τουλάχιστον 23 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Μεσόγειο σε άλλο ναυάγιο.

Την περασμένη εβδομάδα, 440 μετανάστες διασώθηκαν ανοιχτά της Μάλτας, έπειτα από μια πολύπλοκη επιχείρηση 11 ωρών σε φουρτουνιασμένη θάλασσα από το σκάφος Geo Barents της φιλανθρωπικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).