Με αιχμές τόσο προς τη Νέα Δημοκρατία όσο και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σε δημόσια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε έναν απολογισμό της εβδομάδας και επανέφερε στο προσκήνιο ζητήματα πολιτικής ηθικής, θεσμικής λογοδοσίας και προγραμματικής ανασυγκρότησης της Αριστεράς.

Ξεκινώντας από τη συμβολική επέτειο του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για μια μέρα «βαθιάς ιστορικής σημασίας» και τόνισε πως το μήνυμα εκείνης της περιόδου «παραμένει ζωντανό – όχι ως ανάμνηση, αλλά ως υπενθύμιση» της αξίας της συμμετοχής και της διεκδίκησης.

Παραδέχθηκε ότι δεν επετεύχθησαν όλοι οι στόχοι της τότε διακυβέρνησης, ωστόσο επέμεινε ότι «η Αριστερά απέδειξε ότι, ακόμη και μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες, μπορεί να αναλαμβάνει την ευθύνη και να διεκδικεί την αξιοπρέπεια».

Καταγγελίες για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Κομματικό ταμείο» και «πυραμίδα διαφθοράς»

Στο επίκεντρο της πολιτικής κριτικής βρέθηκε το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον Χαρίτση να κατηγορεί ευθέως τη Νέα Δημοκρατία ότι μετέτρεψε τους ευρωπαϊκούς αγροτικούς πόρους σε «κομματικό ταμείο εξαγοράς συνειδήσεων». Όπως ανέφερε, η υπόθεση βρίσκεται ήδη υπό διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ενώ ο ίδιος κατέθεσε αίτημα στη Βουλή για την προσκόμιση των τηλεφωνικών συνομιλιών που σχετίζονται με την υπόθεση.

«Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η Νέα Αριστερά είχε ήδη καταθέσει ερωτήσεις για το θέμα πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Ειδική αναφορά έκανε και στον δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος, όπως σημείωσε, «ανέδειξε το σκόπιμο αυτού του διαβήματος».

Παράλληλα, ο Χαρίτσης συγκρούστηκε στη Βουλή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, για τις επιπτώσεις των προστίμων που επιβάλλονται στη χώρα, ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι πανηγύριζε για το «ξεπάγωμα» των ΑΦΜ που, όπως υποστηρίζει, κατέληξε σε παράνομες επιδοτήσεις.

«Ζω στο νοίκι – Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»

Στο θέμα της πολιτικής ηθικής, ο Χαρίτσης φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση του τόσο προσωπικά όσο και συλλογικά, υπερασπιζόμενος τον τρόπο με τον οποίο η Αριστερά διαχειρίστηκε το δημόσιο χρήμα κατά την περίοδο διακυβέρνησής της:
«Διαχειρίστηκα 26 δισεκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ και ζω στο νοίκι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για πιθανές προσωπικές παρεμβάσεις σε υποθέσεις αγροτών από τη Μεσσηνία.

Όπως ξεκαθάρισε, αυτή η στάση δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά «πολλούς αριστερούς και αριστερές» και οριοθετεί «μια μεγάλη διαχωριστική γραμμή» ανάμεσα σε δύο αντίπαλα μοντέλα πολιτικής διαχείρισης: «Η Δεξιά βλέπει στο δημόσιο χρήμα ένα πουγκί για τους “φίλους” της. Η Αριστερά βλέπει κοινωνικές ανάγκες και τον αγώνα για την ικανοποίησή τους. Τόσο απλά», υπογράμμισε.

«Ήρθε η ώρα της Αριστεράς – Με ριζοσπαστικό πρόγραμμα και Λαϊκό Μέτωπο»

Κλείνοντας, ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς έκανε κάλεσμα για προγραμματική ενότητα και ξεκάθαρες θέσεις, δηλώνοντας πως «η κοινωνία θέλει – η Αριστερά πρέπει να μπορέσει» [4]. Ζήτησε να τελειώσει η «ασάφεια και η εσωστρέφεια των απόλυτων βεβαιοτήτων» και πρότεινε τη συγκρότηση ενός Λαϊκού Μετώπου με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αντλώντας έμπνευση από τον συγγραφέα Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ, τόνισε: «Ο μόνος τρόπος να τους σταματήσουμε είναι τα Λαϊκά Μέτωπα».