«Η αποχώρησή μας από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία πράξη ευθύνης απέναντι σε μια ολόκληρη κοινωνία η οποία περιμένει να υπάρξει μια σοβαρή, αξιόπιστη εναλλακτική διέξοδος απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε πως «στις σημερινές συνθήκες είναι σημαντικό να υπάρχει μια πολιτική δύναμη σοβαρότητας, αξιοπιστίας και ειλικρίνειας. Και αυτή η πολιτική δύναμη είναι η Νέα Αριστερά».

«Δεν μπορεί η μόνη προοπτική να είναι η αλαζονική, αυταρχική και σκληρά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», τόνισε.

Πρόσθεσε πως «Η ανασύνθεση του χώρου της αριστεράς και των ευρύτερων δυνάμεων του προοδευτικού χώρου ώστε να υπάρξει πραγματική πολιτική διέξοδος, πρέπει να τεθεί με σοβαρούς προγραμματικούς όρους και όχι με όρους σόου ή τηλεριάλιτι».

«Τι λένε οι άλλες δυνάμεις του αριστερού και προοδευτικού χώρου για την νέα αδιαφανή κούρσα εξοπλισμών η οποία θα στοιχίσει δημοσιονομικά στους έλληνες πολίτες και στις επόμενες γενιές;», αναρωτήθηκε.

«Η Νέα Αριστερά έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν δίνει “λευκή επιταγή” στον κ. Μητσοτάκη. Έχουν ξεκάθαρη θέση για την αντισυνταγματική ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων;
Τι λένε για το ζήτημα της εργασίας; Είναι η στήριξη των δυνάμεων της εργασίας βασική προϋπόθεση για μια ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική για αυτή την χώρα; Τι λένε για το ζήτημα της κλιματικής κρίσης και της πράσινης μετάβασης; Θα γίνει με όρους συμπεριληπτικούς για την κοινωνία;», επεσήμανε.
Και κατέληξε: «Χτίζουμε τον νέο πολιτικό μας φορέα βήμα – βήμα. Προχωράμε στην οργανωτική μας συγκρότηση με την ιδρυτική πανελλαδική μας συνδιάσκεψη στις 1-2 και 3 Μαρτίου ώστε να αντιπαρατεθούμε πολιτικά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να προτείνουμε μια σοβαρή εναλλακτική διέξοδο για την χώρα».