«Παρακολουθώ κι εγώ όπως όλος ο κόσμος τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ», αναφέρει σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Χαρίτση:

Άλλα ετοιμαζόμουν να γράψω, η επικαιρότητα όμως δεν μας αφήνει.

Παρακολουθώ κι εγώ όπως όλος ο κόσμος τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Μετά τους πυροβολισμούς στην διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ είναι δυστυχώς δεδομένο ότι η ένταση, η κοινωνική και πολιτική πόλωση θα οξυνθούν ακόμα παραπάνω έως τις κάλπες.

Οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες. Ο κίνδυνος για τη δημοκρατία και τους θεσμούς στις ΗΠΑ μεγάλος. Εξελίξεις από τις οποίες δεν θα μείνει προφανώς ανεπηρέαστη η Ευρώπη. Ζούμε σε κρίσιμους καιρούς. Η ευθύνη για τις αριστερές, τις προοδευτικές και τις δημοκρατικές δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές είναι πια ιστορική.

Την ίδια ώρα η Γάζα συνεχίζει να ματώνει. Ένα ακόμα χτύπημα σε (υποτιθέμενη) «ασφαλή» περιοχή. Τουλάχιστον 71 οι νεκροί.

Μια γενοκτονία που εκτυλίσσεται υπό τα απαθή βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ και της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων. Οι αστείες δήθεν «πιέσεις» της Δύσης ισοδυναμούσαν στην πραγματικότητα με «πράσινο φως» στη ισραηλινή επιθετικότητα. Το Ισραήλ όχι μόνο δεν κάνει πίσω, αλλά κλιμακώνει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και βρίσκεται ένα βήμα πριν αρχίσει κι επισήμως νέο πόλεμο στον Λίβανο.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ και να αναγνωρίσουν τώρα το παλαιστινιακό κράτος. Δεν αρκούν οι ευχές για την ειρήνη, οι οποίες αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου. Χρειαζόμαστε πράξεις. Αποφασιστικές πράξεις.

Εκτός όμως από τον πόλεμο στη Γάζα, έχουμε και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτό το σφαγείο που συνεχίζεται δυόμισι χρόνια τώρα. Την εβδομάδα που μάς πέρασε, μάθαμε από τον πρωθυπουργό ότι η τυχοδιωκτική εμπλοκή της κυβέρνησης στον ουκρανικό πόλεμο, έχει προκαλέσει κενά στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Στη συνέχεια προσπάθησε να το μαζέψει, αλλά γλώσσα λανθάνουσα…

Η κυβέρνηση ακολούθησε και ακολουθεί μια ασυνάρτητη κι επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που έχει ως βασικούς στόχους της το «χάιδεμα» των (ακρο)δεξιών ακροατηρίων στο εσωτερικό και την ενίσχυση της εικόνας του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Πέρα από την εμπλοκή στον ουκρανικό πόλεμο, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα με όλους (επαναλαμβάνω, με όλους) τους γείτονες της. Πρόκειται για τον ορισμό της αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής.

Και δεν είναι μόνο η εξωτερική πολιτική. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι η σε μια σειρά από ζωτικής σημασία πεδία τα προβλήματα παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις.

Το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση λόγω της μεθοδευμένης υποστελέχωσης που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση. Στα περιφερειακή νοσοκομεία κλείνουν βασικές κλινικές λόγω έλλειψης προσωπικά. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα επείγοντα θυμίζουν νοσοκομεία εμπόλεμων ζωνών. Ο δε υπουργός Υγείας με ένα μείγμα γραφικότητας και κυνισμού, αντί να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις, προαναγγέλλει την… επίταξη των ιδιωτών γιατρών για να κάνουν τις εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία.

Απίστευτα πράγματα που δεν συμβαίνουν σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα!
Την ίδια ώρα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις στο ρεύμα που προεκλογικά μοίρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκης. Εδώ έχουμε την αποθέωση του παλαιοκομματισμού, της δημαγωγίας και της πολιτικής που εξυπηρετεί την ολιγαρχία. Αντί να σπάσουν τα καρτέλ που κερδοσκοπούν με την Ενέργεια, επέλεξαν να μοιράσουν επιδοτήσεις που δεν τις είχε εγκρίνει η ΕΕ. Ενώ ήξεραν από τον Φλεβάρη ότι οι επιδοτήσεις έπρεπε να επιστραφούν, έθαψαν το θέμα κάτω από το χαλί για μήνες και υπέγραψαν την απόφαση επιστροφής μετά τις εκλογές. Με θύματα χιλιάδες επαγγελματίες.

Ένας ντροπιαστικός εμπαιγμός!

Στον τουρισμό συμπυκνώνονται η ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου και το αδιέξοδο του παραγωγικού μοντέλου.

Φέτος πάμε για ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, αλλά ένας στους δύο πολίτες δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να πάνε φέτος διακοπές. Ένας στους τρεις, δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές αλλά πιο περιορισμένες σε σχέση με το παρελθόν, έξι στους δέκα δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι και τέσσερις στους δέκα ότι θα είναι μειωμένες πάνω από 50%.

Η Ελλάδα είναι η χώρα των διακοπών, αλλά οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν μπορούν να πάνε διακοπές.

Και όχι μόνο αυτό. Ο υπερτουρισμός κάνει τα κέντρα των πόλεων αφόρητα για τους κατοίκους τους, εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, απειλεί τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς κι εντέλει απαξιώνει το ίδιο το τουριστικό προϊόν. Η κυβέρνηση όπως δεν κάνει τίποτα για να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, έτσι ακριβώς κωφεύει απέναντι στο αίτημα για ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους στην τουριστική αγορά. Χρειαζόμαστε επειγόντως όρια, κανόνες, σχεδιασμό. Χρειαζόμαστε την παρέμβαση της πολιτικής.

Όλα σκοτεινά λοιπόν; Όχι ακριβώς. Εδώ και μια εβδομάδα ένας άνεμος αισιοδοξίας έχει φυσήξει από τη Γαλλία. Η ιστορική νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου συγκροτεί ένα νέο παράδειγμα για την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη.
Γι’ αυτό το νέο παράδειγμα θα συζητήσουμε την Τρίτη στις 7:30 στην πλατεία Αυδή με τον Πέτρο Κόκκαλη, την Μαριλένα Κοππά, την Δανάη Κολτσίδα και τον Κωστή Παπαϊωάννου. Είναι ακριβώς η συζήτηση που πρέπει να κάνουμε.