Αναφερόμενος στη στάση των ηγετών των δυτικών χωρών ο Αλ. Χαρίτσης σημειώνει ότι, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, δείχνει πως η ενέργεια αυτή δεν αντιμετωπίζεται με όρους τήρησης του διεθνούς δικαίου, της αρχής της εδαφικής κυριαρχίας και της πολιτικής ανεξαρτησίας αλλά με όρους υποταγής στο δίκαιο του ισχυρού. Ειδικά για την ΕΕ επισημαίνει ότι λειτουργεί πλέον ως «παρακολούθημα του τραμπισμού, νομιμοποιώντας με τη στάση της μια σύγχρονη εκδοχή του δόγματος Μονρόε του 19ου αιώνα».
Ως μια από τις πιο εξοργιστικές χαρακτηρίζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι «δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για νομιμότητα» ντροπιαστική για τον ελληνικό λαό και επικίνδυνη για τη χώρα μας, που έχει οικοδομήσει το δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όσον αφορά το Αιγαίο αλλά και την Κύπρο. Η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού «αναιρεί την ίδια τη στρατηγική ασφαλείας της χώρας, δημιουργώντας μια πολύ επικίνδυνη συνθήκη» κατά τον Αλ. Χαρίτση.
Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς απέδωσε τη στάση του πρωθυπουργού στο ότι “έχει επενδύσει την πολιτική του επιβίωση στο να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο πως αυτό που επιχειρείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες –δηλαδή η προσπάθεια δημιουργίας τραμπικών κομμάτων της alt-right– μπορεί στην Ελλάδα να εξυπηρετηθεί από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.”
Γι’ αυτό, τόνισε, η παραμονή του στην πρωθυπουργία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη πρέπει να φύγει. Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Νέας Αριστεράς είπε ότι ενήργησε από την πρώτη στιγμή και ο ίδιος επικοινώνησε προσωπικά με τον Υπουργό Εξωτερικών ζητώντας πλήρη ενημέρωση ενώ προχώρησε και στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτσης, οφείλει να εμφανιστεί στη Βουλή και να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν και τον ρόλο της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Για την ΕΕ Αλ. Χαρίτσης τονίζει ότι είναι «καταδικασμένη στη στρατηγική ανυπαρξία» αν συνεχίσει με λογικές που την καθιστούν ουραγό των εξελίξεων ενώ αναφέρθηκε και σε ανησυχητικές εξελίξεις όσον αφορά τη Γροιλανδία, που θέτουν εν αμφιβόλω την ίδια την ύπαρξη του ΝΑΤΟ και την εδαφική ακεραιότητα της ΕΕ. Για τους ευρωπαϊκούς λαούς δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πίεση στις κυβερνήσεις ώστε να επιδιωχθεί η ειρήνη, επισημαίνει ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς λέγοντας ότι η Ευρώπη επί 4 ολόκληρα χρόνια αντί να επενδύσει στην ειρηνική επίλυση στην περίπτωση της Ουκρανίας επέλεξε να πριμοδοτήσει τη γενίκευση του πολέμου. Η ειρήνη αναδεικνύεται σε λέξη-κλειδί στη σκοτεινή περίοδο που βιώνουμε και αυτός είναι και ο ρόλος της Αριστεράς: η ενεργοποίηση των κοινωνιών, προσθέτει ο Αλ. Χαρίτσης θυμίζοντας ότι τα πολύ δυναμικά συλλαλητήρια για το παλαιστινιακό σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις συνέβαλαν στην αλλαγή στάσης ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στη γενοκτονία στη Γάζα από το Ισραήλ. Σχολιάζοντας την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σημειώνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους αποσταθεροποίησης και φέρνει το παράδειγμα του πρόσφατου μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία αφού οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προειδοποιούν εδώ και έναν τουλάχιστον χρόνο για σοβαρούς κινδύνους λόγω απαρχαιωμένου εξοπλισμού και υποστελέχωσης.
Για τον κ. Χαρίτση η υπόθεση αυτή, όπως και το ζήτημα των αγροτών «αποκαλύπτουν μια κυβέρνηση που, μέσα στον πανικό της, επιχειρεί με όρους αυταρχισμού και κοινωνικής σύγκρουσης να διαχειριστεί πολύ σοβαρά ζητήματα» αλλά πλέον λειτουργεί «με όρους καθεστώτος».
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις ο κ. Χαρίτσης αναφέρει ότι αυτό που ο ίδιος διαπίστωσε στα μπλόκα που επισκέφθηκε είναι ότι αυτή τη φορά οι αγρότες δεν περιορίζονται στην ικανοποίηση μόνο κάποιων επιμέρους αιτημάτων, αλλά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου «για τον αφανισμό του πρωτογενούς τομέα – την ώρα, μάλιστα, που η χώρα καλείται να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε πρόστιμα λόγω του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Ενώ για την κυβέρνηση αναφέρει ότι η στρατηγική της είναι η πρωτογενής παραγωγή να υποκατασταθεί από εισαγωγές και η οικονομία να στραφεί πλήρως στις υπηρεσίες, τον τουρισμό, την εστίαση και το real estate.Αναλύοντας τις θέσεις της Νέας Αριστεράς, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι απαιτείται «συνολικός αναπροσανατολισμός και μια εθνική στρατηγική για την παραγωγική ανασυγκρότηση» και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για μια «συνολική αντιπαράθεση με την πολιτική της ΝΔ», που θα απαντά στις άμεσες ανάγκες των αγροτών για το κόστος ενέργειας, τις τιμές παραγωγού κ.ά, στις μακροπρόθεσμες δομικές ανάγκες του πρωτογενούς τομέα αλλά και της επισιτιστικής ασφάλειας ολόκληρης της κοινωνίας.
Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο του κράτους που θα πρέπει να κατευθύνει την παραγωγή σε καλλιέργειες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες, να δημιουργεί υποδομές ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική κρίση, να κάνει δημόσιες επενδύσεις σε τεχνολογίες που θα δώσουν ώθηση στην αγροτική παραγωγή.
Ο Αλ. Χαρίτσης μίλησε και για την ευθύνη της αριστερής αντιπολίτευσης να αναστρέψει την τάση της κοινωνίας «των χαμηλών προσδοκιών» που, οδηγούμενη σε μια πιο ατομιστική ανάγνωση της πραγματικότητας, απογοητεύεται, γίνεται πιο κυνική και έτσι υποχωρεί η λογική της συλλογικής διεκδίκησης και δράσης. “Δεν γίνεται να αναγνωρίζουμε πως υπάρχει μια συντηρητική μετατόπιση της κοινωνίας, ότι το φάσμα του πολέμου απειλεί την Ευρώπη, ότι η κυβέρνηση της Δεξιάς λειτουργεί με όρους καθεστώτος, εφαρμόζει μια επικίνδυνη εξωτερική πολιτική, προωθεί τα συμφέροντα των ισχυρών σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, και να μην κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Έχουμε ευθύνη να δώσουμε πολιτική διέξοδο στην κοινωνική οργή” λέει ο Αλ. Χαρίτσης και επικαλείται το παράδειγμα του Μαμντάνι στην Ν. Υόρκη λέγοντας πως δείχνει ότι όταν η Αριστερά αντιπαρατίθεται στον εθνικολαϊκισμό με όρους γνήσιας λαϊκότητας και υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας μπορεί να είναι πειστική, αξιόπιστη και νικηφόρα.
Κατά τον ίδιο η Αριστερά οφείλει να υπερβεί τον εαυτό της και να απαντήσει σε δύο βασικά ζητήματα: την ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς και το να ηττηθεί η Δεξιά και εκφράζει τον φόβο ότι διαφορετικά «η κρίση αξιοπιστίας, η απογοήτευση και η αποστράτευση της κοινωνίας θα εκφραστούν στο τέλος είτε από δυνάμεις της Ακροδεξιάς είτε από την αντιπολιτική».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με τη δημιουργία κόμματος υπό την κ. Καρυστιανού, ο Αλ. Χαρίτσης αφού διευκρινίζει ότι είναι απολύτως θεμιτή επιθυμία καθενός να συμμετέχει στα πολιτικά πράγματα και ότι εφόσον υπάρξει ένα τέτοιο κόμμα θα κριθεί πολιτικά επισημαίνει ότι κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν στέκεται έξω από το πολιτικό τόξο όσο και αν θέλει να αυτοπαρουσιάζεται ως «υπεράνω» ιδεολογιών και διαχωριστικών γραμμών. «Οι πολιτικές δεν είναι ουδέτερες· έχουν πρόσημο, έχουν κοινωνικό αποτύπωμα και παίρνουν θέση υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων. Θα έλεγα μάλιστα ότι η αντιπαράθεση Δεξιάς – Αριστεράς είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, προσθέτει. Σχετικά με το αίτημα της δικαιοσύνης για τα Τέμπη, ο κ. Χαρίτσης αναφέρει ότι «δεν είναι ένα ορφανό αίτημα» αλλά ένα αίτημα «καθολικό της ελληνικής κοινωνίας», για το οποίο πολιτικές δυνάμεις «έχουμε δώσει μάχες σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο. Γι’ αυτό, κατά τον κ. Χαρίτση, μια λογική «όλοι ίδιοι είναι» που εξισώνει τους πάντες είναι επικίνδυνη, γιατί στην πράξη αθωώνει τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική συμμαχιών και το επικείμενο Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς μίλησε για την ανάγκη συνένωσης δυνάμεων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι τη Σοσιαλδημοκρατία και βεβαίως τις δυνάμεις της Πολιτικής Οικολογίας χωρίς αποκλεισμούς εφόσον συνομολογηθεί ότι ένα πρόγραμμα «κοινωνικής σωτηρίας» σ’ αυτές τις συνθήκες είναι αναγκαίο, όπως και η ευθεία αντιπαράθεση με τη Δεξιά, όχι με γενικολογίες και θολά μηνύματα. Διευκρινίζει δε, ότι κάτι τέτοιο περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς που καταλαβαίνουν ότι ο σεχταρισμός δεν οδηγεί πουθενά, όπως και δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας που βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ και αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να είναι καθαρή η αντιπαράθεση με τη Δεξιά, τον Αλέξη Τσίπρα εφόσον είναι σαφής η πολιτική και κοινωνική απεύθυνση που θέλει να διαμορφώσει.
“Μέτωπο δεν κάνεις με αυτούς που συμφωνείς 100%, με αυτούς κάνεις κόμμα” επανέλαβε ο Αλ. Χαρίτσης. “Μέτωπο κάνεις με αυτούς που συνομολογείς ότι χρειάζεται ένα πολιτικό σχέδιο συνένωσης δυνάμεων στη βάση μιας σαφούς προγραμματικής συμφωνίας. Όπως έλεγε και ο Ελεφάντης, και στις σημερινές συνθήκες το θεωρώ πολύ επίκαιρο: το κόμμα φτιάχνει το μέτωπο και το μέτωπο φτιάχνει το κόμμα.
Σε ό,τι αφορά το Συνέδριο του κόμματος, ο Αλ. Χαρίτσης τονίζει ότι η Νέα Αριστερά πρέπει να βγει «με ένα πολύ ισχυρό προγραμματικό οπλοστάσιο», με εξειδίκευση στα πολύ μεγάλα επίδικα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία κι αυτό μπορεί να γίνει και το εφαλτήριο για μια σοβαρή συζήτηση γύρω από τις συμμαχίες ενώ για τις διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τις συμμαχίες επισημαίνει ότι είναι λογικό να υπάρχουν προσθέτοντας ότι τα πράγματα είναι τόσο ρευστά που κανένας δεν μπορεί να είναι απόλυτος για την όποια εξέλιξη και πορεία.
Τέλος, για τα σενάρια διάσπασης ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς απαντάει ότι το συνέδριο μπορεί να γίνει εφαλτήριο για την ισχυροποίηση της Νέας Αριστεράς στα πολιτικά πράγματα, που είναι και ο στόχος όλων, κι αυτό περνάει μέσα από την ξεκάθαρη αποτύπωση και την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος στην ελληνική κοινωνία και ειδικά στα κοινωνικά στρώματα που η Νέα Αριστερά θέλει να εκπροσωπήσει. «Θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε ότι η Αριστερά πρέπει να είναι αποτελεσματική, πειστική και κοινωνικά παρούσα. Άρα η διαφωνία δεν είναι πρόβλημα εφόσον συναντιόμαστε σε αυτό το μείζον» καταλήγει ο Αλ. Χαρίτσης.