«Οι ιδιοκτήτες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεις δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από το γκισέ των τραπεζών. Για να πάρουν ένα δάνειο πρέπει να αποδείξουν ότι δεν έχουν ανάγκη να πάρουν δάνειο», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας και ανέπτυξε τις βασικές αρχές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου μας, του προγράμματός μας για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:

»Το πρώτο και κύριο είναι ο ανασχεδιασμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

»Το δεύτερο κρίσιμο είναι τα συσσωρευμένα χρέη της πανδημίας, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας είναι περίπου 10 δισ. ευρώ. Το σχέδιό μας είναι να κάνουμε ό,τι κάναμε το 2018. Διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, 120 δόσεις για το υπόλοιπο. Εκτιμούμε δε, ότι αυτό δε θα έχει δημοσιονομικό κόστος», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε:

«Αν κάποιος δεν πιστεύει στην αναγκαιότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης, τότε στην πραγματικότητα δεν πιστεύει στο 95% της ελληνικής οικονομίας. Η ΝΔ, πριν τις εκλογές μιλούσε για την “ραχοκοκαλιά της οικονομίας”, μετά για τα “ζόμπι” στα οποία δεν μπορεί να στηριχτεί η ελληνική οικονομία.

Συνοψίζοντας την προβλήματική του ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Είναι βέβαιο ότι η χώρα έχει ανάγκη ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, αλλά αυτό το παραγωγικό μοντέλο δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ενεργειακό, σημειώνοντας πως:  «Η ρήτρα αναπροσαρμογής μόνο στην Ελλάδα έχει αυτό τον τρόπο υπολογισμού και μεταφοράς αυτούσια όλου του μεγέθους της επιβάρυνσης του κόστους στον καταναλωτή. Στην ΕΕ, η μεταφορά του κόστους στον καταναλωτή ξεκινάει από το 35% με 40% και κατεβαίνει, στην Ελλάδα είναι 99%.
Αυτό που γίνεται με τη ΔΕΗ σήμερα είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο», για να καταλήξει:

«Το μεγάλο δίλημμα που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία δεν είναι “βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα”, αλλά αν θα πληρώσει το ρεύμα ή το φροντιστήριο του παιδιού. Επειδή δεν μπορεί να βρει απάντηση ο κ. Μητσοτάκης, ψάχνει τεχνηέντως τρόπο να δημιουργήσει κοινωνική ένταση».