«Δεν λιποτακτώ, ούτε χθες, ούτε αύριο. Όταν το καράβι βρίσκεται σε τρικυμία ο καπετάνιος έχει την υποχρέωση να μην βουτήξει στη θάλασσα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και υπογράμμισε ότι «το πιο κρίσιμο είναι αν θα συνεχιστούν πολιτικές που θα διευρύνουν την ανισότητες, τις αδικίες».

Για τα συναισθήματά του μετά το αρνητικό αποτέλεσμα, είπε: «Ήταν σοκ, συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσής. Δεν το περιμέναμε,. Προέχει για εμάς να ξεπεράσουμε το σοκ, να ανασυγκροτηθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας. Δεν ψάχνουμε να βρουμε τα αιτία στον λαό ή στους αντιπάλους μας. Τα ψάχνουμε σε εμάς, στην εικόνα μας. Στον στρατηγικό μας εγκλωβισμό στο όραμα της απλής αναλογικής που το πολιτικό σύστημα δεν ήταν έτοιμο να το αποδεχτεί. Δε θα κρυφτώ, συμμετέχω στην πολιτική, δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος. Το πρώτο συναίσθημα ήταν η παραίτηση που με βασάνισε αρκετές ώρες και μέρες. Όταν ξεπέρασα το σοκ συνειδητοποίησα ότι μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω, είναι να λιποτακτήσω. Υπερίσχυσε το να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να δώσουμε μία νέα μάχη».

Όπως είπε, «ήταν όραμα της Αριστεράς να έχουμε ένα πολιτικό σύστημα χωρίς τοξικότητα, με συγκλίσεις. Την ανωριμότητα αυτού του πολιτικού συστήματος ακολούθησε και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού που φάνηκε ότι επιθυμεί αυτοδύναμες κυβερνήσεις και όχι συνεργασίας. Καταθέσαμε δημόσια τις προτάσεις μας και είδαμε ότι η στάση των άλλων προοδευτικών κομμάτων ήταν εχθρική απέναντι στην προοπτική της συνεργασίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι «η βασικότερη αιτία αυτού του αποτελέσματος που δεν περίμενε κανείς, είχε να κάνει με το τσουνάμι των τελευταίων ημερών καθώς ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλλει την ατζέντα του φόβου του πολύ μακρινού 2015 και όχι όσα συνέβησαν τα τελευταία 4 χρόνια». Τόνισε πως ήταν παραπληροφόρηση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές, την ώρα που στον δημόσιο διάλογο δεν ειπώθηκε ότι η ΝΔ έχει αφήσει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είπε επίσης ότι «το βασικό ζήτημα είναι ότι και εγώ δεν κατάφερα να κατευθύνω την πολιτική συζήτηση στα μεγάλα διακυβεύματα της επόμενης μέρας όπως η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης».

Υπογράμμισε, στη συνέχεια, ότι αν επαναληφθούν αυτοί οι συσχετισμοί, «θα έχουμε μία ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Μίλησε ο κ. Γεωργιάδης για 180 βουλευτές για να κάνουν μόνοι τους συνταγματική αναθεώρηση. Τι ατζέντα έχουν; Θέλουν την ιδιωτικοποίηση του νερού; Πρέπει να ανοίξει η ατζέντα για τι προτάσεις έχουν για τη συνταγματική αναθεώρηση».

«Ένας ανεξέλεγκτος Μητσοτάκης που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα τι άλλο θα κάνει σε σχέση με τις παρακολουθήσεις ή τη συνταγματική αναθεώρηση; » διερωτήθηκε και υπογράμμισε ότι τα προβλήματα είναι εδώ:

  • «Το ψηφιακό φιάσκο με τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Μίλαγαν για ένα μεγάλο ψηφιακό επίτευγμα και βλέπουμε ότι δεν μπορούν ούτε εξετάσεις να γίνονται.
  • Το έλλειμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
  • Το δυστύχημα στο Πέραμα. Η ειρωνεία της τύχης την ώρα που ο κύριος Μητσοτάκης έλεγε ότι πήρε 38% στο Πέραμα, έγινε μπλε. Το γεγονός ότι έχει καταργηθεί το ΣΕΠΕ, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Ότι δεν υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι».