Τόνισε ότι «πολύ σύντομα μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει και να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και τις δυνατότητες».

«H μεταφορά πλούτου από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς είναι ο πυρήνας της πολιτικής της. Το αίτημα για αλλαγή και για δικαιοσύνη παντού κερδίζει κάθε μέρα έδαφος στην ελληνική κοινωνία», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ακόμη και εάν δεχθούμε ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, η αισχροκέρδεια είναι αποτέλεσμα των αδυναμιών της κυβέρνησης. Αναφερόμενος σε παραδείγματα τιμών υπογράμμισε: ««Αυτή είναι η τραγική εικόνα της Ελλάδας του κ. Μητσοτάκη. Οι μεσαίοι φτωχοί και οι φτωχοί, φτωχότεροι. Αλλά κάποιοι λίγοι γίνονται πλουσιότεροι και μάλλον θα πίνουν νερό στο όνομά σας».

Αναφερόμενος στη φράση του κ. Σταϊκούρα «ανταλλάξαμε μπινελίκια με τις τράπεζες», είπε: «Σιγά τα αίματα. Οι κυβερνήσεις δεν ρίχνουν μπινελίκια, νομοθετούν».

«Βγήκατε και είπατε ότι θα φορολογήσετε το 90% των υπερκερδών των ενεργειακών επιχειρήσεων. Αν το είχατε κάνει, θα είχατε βεβαιώσει φόρο περίπου 2 δισ. ευρώ. Αγνοήσατε όμως τους υπολογισμούς της ΡΑΕ και χρησιμοποιήσατε έναν δικό σας αλγόριθμο για να καταλήξετε να βεβαιώσετε ένα πολύ μικρό, περίπου το 17% των υπερκερδών» ανέφερε επίσης.

Ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει την κοινωνία με δήθεν καλάθια του Άι Βασίλη και δήθεν καλάθια του νοικοκυριού».

Αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια» προειδοποίησε για την εκτίναξή τους. Αναφέρθηκε δε στην υπόθεση Πάτση, σχολιάζοντας πως «την ώρα που τα νοικοκυριά ασφυκτιούν, δικοί σας άνθρωποι κυνηγούν τον κόσμο με τραμπούκικες πρακτικές».

Ρωτώντας «που οδηγείτε τη χώρα; Θα αναλάβετε την ευθύνη σας για την επαναλαμβανόμενη εκτροπή; Για πόσο θα ευτελίζετε τους δημοκρατικούς θεσμούς;» αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στην υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.

«Δεν χρειαζόμαστε Βέλγους εισαγγελείς. Είμαι βέβαιος ότι οι δικοί μας εισαγγελείς θα μπορούσαν να φέρουν τα ίδια αποτελέσματα, εάν είχαν λυμένα τα χέρια τους. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να αφήσουμε ελεύθερους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να αναπνεύσουν», υπογράμμισε.

Τόνισε την υπόσχεση -την μόνη που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε- ότι «θα επιστρέψει στον τόπο η δικαιοσύνη». Την συσχέτισε με το εύρος των σκανδάλων που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση. Αμφισβήτησε εξ αυτού την υπόσχεση Μητσοτάκη για σταθερότητα. «Η μόνη σταθερότητα που μπορείτε να υποσχεθείτε είναι αυτή της διαφθοράς», ανέφερε.

«Με διαφθορά, με απευθείας αναθέσεις, με τον κομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις και το ρουσφέτι. Με τους λογής Πάτσηδες και τους λογής Στάσηδες.  Με τα προγράμματα Σκοιλ Ελικίκου και τις λίστες Πέτσα. Με τις υποθέσεις του κου Μαραβέγια και του κου Καπάτου. Τις αναθέσεις της κας Νικολάου. Με τη ντροπιαστική άρση ασυλίας της κας Σπυράκη. Που σας πήρε δυο μέρες να αποφασίσετε ότι θα διαγράψετε. Και η λίστα τελειωμό δεν έχει. Αποδεικνύεστε πρωταθλητές στη διαφθορά. Άριστοι όνομα και πράγμα», σημείωσε εμφατικά.

Μίλησε για τους άξονες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτελέσουν, όπως τόνισε, ασπίδα για τους πολίτες. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε αυξήσεις στους μισθούς και προστασία της πρώτης κατοικίας.

Και κατέληξε: «Δεν ξέρω αν θα προκηρύξετε εκλογές. Ελπίζω να το κάνετε. Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία να έρθει μία ώρα νωρίτερα. Σήμερα, θα περιμένουμε απαντήσεις. Αν δεν είστε σε θέση τουλάχιστον να μας πείτε γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους υπουργούς και τους αρχηγούς των ενόπλων και εάν δεν μπορείτε να παραιτηθείτε, τουλάχιστον προκηρύξτε εκλογές, λυτρώστε τη Δημοκρατία».