«Τέσσερα χρόνια πριν από αυτό εδώ το βήμα μπορούσαμε να οραματιστούμε μια Ελλάδα που ανοίγει τα φτερά της. Απαλλαγμένη από τα μνημόνια και τον ασφυκτικό κορσέ της δημοσιονομικής επιτήρησης, μπορούσε να ανασάνει ξανά…», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη ΔΕΘ, για να υποστηρίξει ότι «τέσσερα χρόνια από τότε η Ελλάδα είναι μια αγνώριστη χώρα για τους κατοίκους της και “ειδική περίπτωση” ξανά, για την Ευρώπη».
Συνέχισε λέγοντας ότι τρία χρόνια τώρα «έχουν γίνει τόσα ανήκουστα πράγματα στη χώρα, που δε τους πιστεύει κανείς», για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για αρνητικές πρωτιές στην πανδημία, την ενεργειακή φτώχεια, την στεγαστική κρίση, «τα δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων, οι υποκλοπές».
Τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει ένα σχέδιο για την αναγέννηση της χώρας συνεκτικό, ρεαλιστικό, με όρους δικαιοσύνης παντού και πρόσθεσε ότι ο λαός «πολύ σύντομα θα επικυρώσει και στις κάλπες την ειλημμένη απόφασή του: Να μην περάσει άλλος ένας χειμώνας ανασφάλειας».
Κατόπιν προχώρησε στην ανάπτυξη των έξι προτεραιοτήτων της επερχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
1. Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με δραστική μείωση των λογαριασμών μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, των τιμών στα καύσιμα και τρόφιμα
Η πρώτη αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Για τη δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας, το σχέδιο προβλέπει την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, «ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Επίσης ανακοίνωσε μέτρα όπως η αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%, η παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας με ανώτατα όρια τιμών και προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης η θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα, η επιβολή διατίμησης στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο. η αξιοποίηση για όσο χρειαστεί του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη και η προστασία από τις αποκοπές ειδικά των ευάλωτων καταναλωτών.
2. Ενίσχυση του εισοδήματος και δικαιότερη φορολογία για μισθωτούς, συνταξιούχους, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες
Δεύτερη εθνική προτεραιότητα είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει για τους μισθωτούς αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ. Θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επαναφορά του καθορισμού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.
Για τους συνταξιούχους, επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, επαναφορά της 13ης σύνταξη του 2019.
Για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες: αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ. Θέσπιση αφορολόγητου στο ίδιο όριο και για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Για τους μικρομεσαίους, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με ρύθμιση χρεών (διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019). Επιπλέον, θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων, αντικατάσταση του πτωχευτικού κώδικα με νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.
3. Στήριξη του κοινωνικού κράτους με την ανάκτηση της εργασίας, ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, νέα γερά θεμέλια στη δημόσια Παιδεία και κοινωνικές πολιτικές για ΑΜΕΑ
Η στήριξη του κοινωνικού κράτους είναι η τρίτη εθνική προτεραιότητα του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Για την εργασία ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε κατάργηση των «αντικοινωνικών νόμων Χατζηδάκη, που νομιμοποίησαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης».
Για ένα «νέο ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ» προανήγγειλε «πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας, μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, παύση της «τιμωρητικής αναστολή εργασίας για υγειονομικούς», εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ, αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 380, πλήρη κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.
Για τη Δημόσια Παιδεία εξήγγειλε καθιέρωση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με ενίσχυση με 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για τα ΑΕΙ εξήγγειλε διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης, αλλά και τον αριθμό των μελών ΔΕΠ, -«γιατί εμείς στα πανεπιστήμια θέλουμε καθηγητές, δεν θέλουμε αστυνομικούς, οι αστυνομικοί να πάνε στη γειτονιά για να αντιμετωπίσουν το έγκλημα». Ομοιώς εξήγγειλε την κατάργηση «των αντιεκπαιδευτικών νόμων της κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης της ΕΒΕ».
Τέλος, για τα ΑΜΕΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του για αύξηση του αναπηρικού επιδόματος κατά 20%.
4. Παραγωγική Ανασυγκρότηση με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και έμφαση σε ΑΠΕ, ιδιοπαραγωγή (μοντέλο prosumer), στοχευμένα προγράμματα για ΟΤΑ, μικρές επιχειρήσεις, αγρότες και βιομηχανίες, καθώς και δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα
Στο πλαίσιο της τέταρτης προτεραιότητας ο κ. Τσίπρας μίλησε μεταξύ άλλων για ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ.
Για τη βιομηχανία και τις δυναμικές υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις σε κλάδους αιχμής αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων για υλοποίηση έργων ιδιοπαραγωγής ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας.
Αναφορικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν στη πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Την Εθνική Τράπεζα, με το ποσοστό του Δημοσίου στο 40%, τη μετατρέπουμε σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος».
5. Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος με μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και την ΕΥΠ
Στο πλαίσιο της πέμπτης εθνικής προτεραιότητας ο κ. Τσίπρας ανήγγειλε την καθιέρωση σε νομικό επίπεδο του όρου «γυναικοκτονία», όπως και την κατοχύρωση νομικά του γάμου για όλα τα πρόσωπα. Επίσης την κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια, με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.
Εξήγγειλε Προστασία του Τύπου και των δημοσιογράφων, την επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την κατάργηση της τροπολογίας που απαγορεύει την ενημέρωση από την ΕΥΠ παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωσή της, τον έλεγχος από δικαστικό συμβούλιο και με αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.
Επίσης ανήγγειλε ότι «Ορίζουμε νομοθετικά τους λόγους «”θνικής ασφάλειας”» και τη συμμετοχή Επιτροπής Θεσμών & ΑΔΑΕ στον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ.
6. Απάντηση στη δημογραφική πρόκληση με στήριξη της γυναίκας στην εργασία, της μητέρας, κοινωνικές πολιτικές για το παιδί, ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και πλαίσιο για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών
Βασικοί άξονες της έκτης προτεραιότητας είναι η στήριξη της γυναίκας στην εργασία και της μητέρας και η μεταρρύθμιση του πλαισίου για τους μετανάστες και την κοινωνική τους ένταξη. Στα εξειδικευμένα μέτρα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αναμόρφωση των επιδομάτων παιδιών και ενοικίου, στην προστασία της στέγης με περιορισμό της βραχυχρόνια μίσθωσης και στην απλοποίηση των διαδικασιών πολιτογράφησης.
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το διακύβευμα στις εκλογές θα είναι «δημοκρατία ή ολιγαρχία, μια “αγία οικογένεια” ή μια προοδευτική συμμαχία».