Συγκεκριμένα, ερωτώμενος γιατί μαθαίνουμε περισσότερο από το εξωτερικό και όχι από την Ελλάδα τι συμβαίνει με τις παρακολουθήσει, τι συμβαίνει με ζητήματα κράτους δικαίου, ενδεχομένως παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Διότι δυστυχώς όπως σας είπα αρχικά στη συνέντευξή μου, στόχος μας -και είναι κυριολεκτικό αυτό- δεν είναι να μείνουμε Ευρώπη, είναι να γίνουμε Ευρώπη. Η Ελλάδα δυστυχώς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι μόνο διότι είναι μια κυβέρνηση η οποία χρησιμοποιεί μεθόδους απολυταρχικών καθεστώτων, που δεν έχουν καμία σχέση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και γιατί έχει χειραγωγήσει την ίδια την ενημέρωση. Και βλέπουμε πραγματικά ότι πολύ σημαντικές καταγγελίες για τη συρρίκνωση του κράτους δικαίου βγαίνουν από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όχι από τα ελληνικά. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλους μας να μας προβληματίσει.
»Πιστεύω ότι μια από τις σημαντικότερες ίσως προτεραιότητες μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, τη δημοκρατική λειτουργία και κυρίως τον πλουραλισμό στα Μέσα Ενημέρωσης. Τα Μέσα Ενημέρωσης πρέπει να είναι εκεί για να ασκούν σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις και στους πρωθυπουργούς, όπως έκαναν σε εμένα. Όχι να λιβανίζουν τον Μωυσή, όπως έκαναν με τον κ. Μητσοτάκη στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια τώρα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα συνώνυμο από την ιστορία της, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Δεν της αξίζει μια τέτοια κυβέρνηση».
«Να ξαναγίνει η Ελλάδα κανονική χώρα»
Σημειώνει, αναφορικά με το ταξίδι του στο Βερολίνο, ότι «σήμερα έρχομαι ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Τέσσερα χρόνια μετά, η Ελλάδα έχει γυρίσει ξανά στις πολιτικές συνταγές που την οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2009 και το 2015. Στο πελατειακό κράτος, στην αναξιοκρατία, στα σκάνδαλα, στις απευθείας αναθέσεις» και ακολούθως προσθέτει: «Θυμάμαι ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι το 2015, όταν εμείς προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ζωντανή τη χώρα στα πλαίσια της χρεοκοπίας της περιόδου, είχανε ένα σύνθημα και διαδήλωναν το ‘μένουμε Ευρώπη’. Το στοίχημα για την Ελλάδα τώρα δεν είναι να μείνει στην Ευρώπη, αλλά να γίνει Ευρώπη. Να γίνουμε Ευρώπη. Να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Που θα σέβεται το κράτος δικαίου, που δεν θα χειραγωγεί τη δικαιοσύνη, που δεν θα έχει παρακολουθήσεις του πολιτικού συστήματος χωρίς κανείς να πηγαίνει στη Δικαιοσύνη γι’ αυτό, που θα έχει νόμους στην εργασιακή αγορά και όχι νόμους ζούγκλας, αλλά κανόνες. Που θα σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα προστατεύει τα σύνορα, αλλά θα σέβεται και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων που θέλουν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. Για να ξαναγίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η σοσιαλδημοκρατία
Απαντώντας σε ερώτηση για το «έντονο φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με τους Σοσιαλδημοκράτες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από τα ισχυρότερα προοδευτικά κόμματα στην Ευρώπη. Το ποσοστό της ήττας του στις εκλογές του ’19 ήταν 32%. Είναι ένα κόμμα το οποίο είναι πολυσυλλεκτικό. Ανήκει στην οικογένεια της Αριστεράς, αλλά ταυτόχρονα έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με τους Πράσινους και με τους Σοσιαλδημοκράτες. Συμμετέχω σχεδόν επτά χρόνια στις Συνόδους Κορυφής των ηγετών των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη και νομίζω ότι μπορεί να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και ένα ρόλο καταλύτη για τη συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Η μεγάλη ευρύτερη οικογένεια της Αριστεράς, που συμπεριλαμβάνει την αριστερά της Αριστεράς ως τη σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους, είναι αναγκαίο να παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη, εάν θέλουμε να διατηρηθεί ζωντανή η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, γιατί αυτό διακυβεύεται. Σήμερα η Δεξιά συνεργάζεται με την Ακροδεξιά. Έχει υιοθετήσει τη ρητορική της Ακροδεξιάς και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για την ίδια τη συνοχή της ευρωπαϊκής ιδέας, με τα συνθήματα και την πολιτική της Ακροδεξιάς δεν μπορεί να είναι βιώσιμη η προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η Ευρώπη στηρίζεται στην αλληλεγγύη, στηρίζεται στη δημοκρατία, στηρίζεται στην κοινωνική συνοχή. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσα από την επικράτηση των προοδευτικών ιδεών».
Πρόσκληση συνεργασίας σε όλο το προοδευτικό τόξο
Σε ερώτηση για τις ελληνικές εκλογές και με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί για να σχηματίσει κυβέρνηση απαντά: «Αν βρει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, θα υπάρχει η δυνατότητα και η ευκαιρία για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης. Πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά μας για μια σημαντική αλλαγή στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης μέσα από συναινέσεις, μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις μπορεί να είναι η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι αν βγει πρώτο κόμμα και έχει τη δυνατότητα, διότι μόνο αν βγει πρώτο κόμμα θα έχει αυτή τη δυνατότητα και αριθμητικά, αλλά και την πολιτική νομιμοποίηση να πάρει την εντολή του ελληνικού λαού σε μια τέτοια κατεύθυνση, θα συγκροτήσει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, απευθυνόμενος σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Η πρόσκλησή μας θα απευθύνεται σε όλο το προοδευτικό τόξο, σε όλους εκτός της Νέας Δημοκρατίας και της Ακροδεξιάς».
Αν δεν βγει πρώτο κόμμα, συνεχίζει ο κ. Τσίπρας «δεν θα έχει ούτε την αριθμητική δυνατότητα, αλλά ούτε και τη λαϊκή εντολή, ούτε την ηθική νομιμοποίηση για να συγκροτήσει κυβέρνηση. Σε αυτή την εκδοχή, ενδεχομένως θα έχουμε την προσφυγή σε δεύτερες, επαναληπτικές εκλογές, κάτι το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να αποφύγουμε. Πρέπει να αποφύγουμε την περιπέτεια των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει σε δεύτερες ή και σε τρίτες εκλογές αν χρειαστεί, διότι δεν βλέπει τη δυνατότητα συνεργασιών, δεν μπορεί να συνεργαστεί με άλλες δυνάμεις. ‘Αρα δεν επιθυμεί να συγκροτήσει συμμαχική Κυβέρνηση».