Η Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, συνέχισε τη Πέμπτη την εξέταση της πολύκροτης υπόθεσης σε σχέση με τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, με αρκετές σημαντικές καταθέσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου, στη δικαιοδοσία της οποίας πέρασε τελικά η διερεύνηση της υπόθεσης. Η εν λόγω υπόθεση αφορά τον αγώνα Ολυμπιακός-Ατρόμητος που έληξε με 2-1 το 2015, αποτέλεσμα το οποίο φέρεται να επηρεάστηκε με διάφορους τρόπους με σκοπό τα στοιχηματικά κέρδη. Τελικά, στα μέσα Ιουνίου αποφασίστηκε πως κάποιοι από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενοι θα οδηγηθούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, με την κατηγορία της σύστασης συμμορίας και αλλοίωσης αποτελεσμάτων. Όλοι οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν υπομνήματα, και το δικαστικό τμήμα της Επιτροπής αποφάσισε πως θα εξετάσει την υπόθεση σε ακροαματική διαδικασία, για παράβαση του Άρθρου 27 του Κώδικα Δεοντολογίας περί «προκαθορισμού αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους».

Ενδεικτικά κάποιοι από τους μάρτυρες είναι ιδιοκτήτες ομάδων, πρώην ποδοσφαιριστές, πρώην διαιτητές και στελέχη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας όπως οι Αλαφούζος, Μελισσανίδης, Κούγιας, Βασσάρας, Βελλής, Κωστούλας, Πιλάβιος, Φύσσας και Γεωργέας . Ανάμεσα στα ονόματα όσων ελέγχονται, ξεχωρίζει αυτό του Βαγγέλη Μαρινάκη. Υπενθυμίζεται ακόμα πως το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ έχει προτείνει τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού και του Ατρομήτου, καθώς και την απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για 15 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Σημειώνεται πως οι κατηγορούμενοι ήταν 28, εκ των οποίων τελικά παραπέφθηκαν οι εξής 15: Βαγγέλης Μαρινάκης (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ολυμπιακός), Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος), Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής Ατρομήτου), Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου), Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Αριστείδης Σταθόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ), Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΕΠΟ), Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ), Θόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην μέλος ΚΕΔ), Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΚΕΔ), Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητής), Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (πρώην διαιτητής), Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (πρώην διαιτητής), Απόστολος Αμπάρκιολης (πρώην διαιτητής).

Βρύζας: Δεν γνωρίζω πρόσωπα και περιστατικά

Πρώτος κλήθηκε να καταθέσει ο Ζήσης Βρύζας. Όπως είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ, «Δεν είχα κάποια στοιχεία τότε, η ανακοίνωση ήταν της ΠΑΕ, αναφέρονταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σαρρής, ο κ. Μώραλης, πρόεδρος της Λίγκας και ο κ. Μαρινακης. Το μήνυμα ήταν ότι τα όρια του ποδοσφαίρου δεν ήταν καθαρά. Όπως επίσης και η πληροφορία ότι ο μετέπειτα πρόεδρος της ΕΠΟ, κύριος Σαρρής είχε ραντεβού με τον Μαρινάκη τότε».

Ο Γιώργος Σαρρής ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, ο οποίος κατηγορείται επίσης για την υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων, καθώς φαίνεται ότι διατηρούσε σχέσεις και συνεργασίες με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Η αίσθηση ήταν αυτή που κατέθεσα στον ανακριτή και στην οποία εμμένω και σήμερα», είπε ο Ζ. Βρύζας και πρόσθεσε ότι «στην αντίληψη μου είναι ότι υπήρχε ένας έλεγχος από την πλευρά του Ολυμπιακού πάνω σε αυτά τα πράγματα. Δεν μπορώ να πω με ποιο τρόπο γίνονταν. Νομίζω ότι υπήρχε δίαυλος με κάποιους διαιτητές, δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα. Σίγουρα όχι όλοι. Δεν ξέρω αν υπήρχε επιρροή πάνω στον Δούρο και τον Μπριάκο. Δεν το γνωρίζω».

Σε σχέση με τη συνάντηση στο Hilton που φέρεται πως πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού με παράγοντες του ποδοσφαίρου, σημείωσε πως, «δεν ξέρω αν ισχύει η συνάντηση στο Hilton, δεν υπάρχει λόγος ένας υποψήφιος πρόεδρος Ομοσπονδίας να κάνει συνάντηση με πρόεδρο ομάδων. Δεν ξέρω αν έγινε και που έγινε. Δεν ήταν μια συνάντηση επίσημη. Θεωρώ ότι ίσως να έκρυβε και πονηρές σκέψεις. Θα μπορούσε και όχι… Δεν γνωρίζω πρόσωπα και περιστατικά, αν γνώριζα κάτι περισσότερο θα το έλεγα».

Μετά από ερώτηση της Επιτροπής σε σχέση με συναντήσεις του τωρινού προέδρου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη και της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη με προέδρους Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, πριν την εκλογή του Βαγγέλη Γραμμένου στην προεδρία της ΕΠΟ, ο Βρύζας ανέφερε πως «κλήθηκα να καταθέσω για ένα συγκεκριμένο θέμα σε μια περίοδο. Με ρωτάτε για κάτι που δεν ξέρω».

Σε άλλες ερωτήσεις σχετικά με αγώνα του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ και του Αστέρα Τρίπολης με τον Ολυμπιακό και τη διαιτησία, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ, είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικά με αυτές τις δύο υποθέσεις.

«Όλα μιλημένα και στημένα»

Σε τελείως αντίθετη τροχιά με τον Βρύζα κινήθηκε ο πρόεδρος της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο πρόεδρος της ομάδας της Ν. Φιλαδέλφειας αναφέρθηκε σε σειρά στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων, λέγοντας μάλιστα και τη χαρακτηριστική φράση «πιο στημένα δε γινόταν».

«Θέλω να σας πω πολλά όχι μόνο με την κατάθεση που είχα κάνει. Είχα την πληροφορία ότι το Ολυμπιακός – Βέροια ήταν στημένο, το 3-0. Ο κ. Παναγόπουλος, το έχει καταθέσει αυτό. Εσείς τον βάλατε και τον ερεύνησε. Ο στοιχηματισμός έφτασε τα 6 εκατ. ευρώ. Τόσα δεν παίζονται ούτε στο Ρεάλ- Μπαρτσελόνα», είπε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με την κατάθεση του προέδρου της ΑΕΚ, «ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο 40 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια για πρώτη φορά στην ιστορία της ιδρύσεως του αθλητισμού, ο πρωταθλητής έβγαινε από τον Νοέμβριο. Ήταν όλα μιλημένα και στημένα, πιο στημένα δεν γινόταν».

Σε σχέση με τη συνάντηση στο Χίλτον είπε, «για το 2012 γνωρίζω για τη συνάντηση στο Hilton. Ο Μαρινάκης με τους παράγοντες της ΕΠΟ και ο σχεδιασμός πως θα φάνε τον Πιλάβιο για να βάλουν τον Σαρρή. Ο Σαρρής ήταν το εργαλείο τους», είπε.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι «συνεννοήθηκαν αυτοί που πήγαν στο Hilton, ο Προύτζος, ο Σταθόπουλος, ο Παπακωνσταντίνου. Ο Σάββας δεν ξέρω αν ήταν στο Hilton. Ο Σάββας κατήγγειλε ότι οι πίνακες ήταν μιλημένοι, παράνομοι. Ήταν οι σύμβουλοι της ΕΠΟ εκείνη την εποχή. Αυτοί που πήγαν στο ραντεβού ήταν πρόεδροι Ενώσεων. Δεν ξέρω αν ήταν επιλήψιμο. Εσείς θα το κρίνετε. Αυτόματα μετά μπήκε ο Σαρρής στην ΕΠΟ, έγιναν οι εκλογές αλλά ήταν όλα μιλημένα». σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΕΚ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «όταν μιλάει ο Μαρινάκης με τον πρόεδρο της ΕΠΟ και του λέει να βάλει συγκεκριμένο διαιτητή. Όταν λέει ο Μαρινακης “αλλάξαμε την Εφέσεων και βγήκε όπως το θέλαμε” εγώ τι να σας πω; Οι κασέτες της ΕΥΠ τα λένε».

Σε σχέση με τον διαιτητή Χριστόφορο Ζωγράφο, ο Μελισσανίδης ανέφερε πως «Με τον Ζωγράφο έγινε το μεγάλο έγκλημα, τότε έγιναν τα κανονικά εγκλήματα. Είχαν βάλει τον Ζωγράφο που κάποια στιγμή μάθαμε ότι κάποιος τον χτύπησε. Τον πρώτο άνθρωπο που ειδοποίησε ήταν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και ο Σαρρής. Και δηλώνει ο Ζωγράφος ότι τον απείλησε ένας άγνωστος και μετά βγήκαν και είπαν ότι εγώ τον χτύπησα. Μου έκαναν μήνυση που αθωώθηκα».

Όπως είπε, ο Ζωγράφος βρισκόταν σε όλες τις επιτροπές της ΕΠΟ. Μάλιστα τον αποκάλεσε «εργαλείο» και «κανονικό υπάλληλο».

Ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του μεταξύ άλλων σημείωσε πως «οι Ενώσεις και οι άνθρωποι που ήθελαν το καλό του ποδοσφαίρου, ήθελαν ξεσκαρτάρισμα. Δεν ήρθα σε καμία επαφή με κανένα πρόεδρο, για πρόσεξε πως το λες. Ήταν τόση η μπόχα που δεν άντεχε άλλο ο κόσμος και σας πήρε το ποτάμι. Είκοσι χρόνια το έπαιρνε ένας, με αυτή την ΕΠΟ, σε τρία χρόνια το πήραν τρεις. Η ΚΕΔ τώρα είναι ξένη, η διαιτησία και βέβαια βελτιώθηκε».

«Κάθε Κυριακή ήθελε να ξεφτιλίζει τους αντιπάλους του ο Ολυμπιακός»

«Κατά την εκτίμηση μου υπήρχε συστηματική εύνοια στον Ολυμπιακό, από το 2012 μέχρι πριν από 1-2 χρόνια, σε σημείο ακραίο», είπε κατά τη δική του κατάθεση, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος.

Συνέχισε λέγοντας πως, «σφύριζαν υπέρ του Ολυμπιακού ανύπαρκτα πράγματα, όχι μόνο διαιτητική, πολλές εύνοιες, ακόμα περισσότερο κατά των ομάδων που δεν ήταν στο άρμα. Εις βάρος του Παναθηναϊκού σε σημείο ακρότατο. Υπήρχε επιρροή στον διορισμό της ΚΕΔ, υπάρχουν οι κασέτες της ΕΥΠ όπου καταγράφονται πράγματα. Ο Μαρινάκης είχε επιρροή στον Σαρρή».
Επίσης υπογράμμισε πως «θυμάμαι παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός δεν είχε ούτε ένα φάουλ υπέρ του και 30 κατά. Αν δεν έκαναν τα χατίρια του Ολυμπιακού. Κάθε Κυριακή ήθελε να ξεφτιλίζει τους αντιπάλους του ο Ολυμπιακός, το έχω μάθει από δημοσιογραφικές πηγές. Δεν θέλω να πω ονόματα, γιατί υπάρχει και βία. Έχουν δείρει 3 δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ από τον Ολυμπιακό», είπε ο Γιάννης Αλαφούζος.

Ειδικότερα για τη διαιτησία σημείωσε ότι, «αυτοί που διαιτήτευαν υπέρ του Ολυμπιακού ήταν διεθνείς και αυτοί που σφύριζαν κατά δεν γινόντουσαν ποτέ διεθνείς. Κλασική περίπτωση πίεσης.
Στη συνέχεια τόνισε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα λάθη αλλά για συμμορία. ‘Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ένα λάθος μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε και να είναι ακρότατος. Συστηματικές ενέργειες όμως, κάθε Κυριακή, δεν είναι τυχαία λάθη. Σε σχέση με τον διαιτητή Σπάθα, ανέφερε πως «η τιμωρία του Σπάθα τότε ήταν αστεία. Είχε κάνει τόσες πολλές απάτες που ήταν τραγικό, έπρεπε να πάει φυλακή. Δεν θυμάμαι άλλα παιχνίδια, έχουμε αδικηθεί τόσες φορές… Είχα κάνει όμως, ένα υπόμνημα. Θυμάμαι κάποιος αγώνας Βέροια-Ολυμπιακός ότι ήρθαν 4-5 παίκτες και είπαν ότι στήθηκε».

Τέλος, σε σχέση με τον Ολυμπιακό καταφέρθηκε με ιδιαίτερα αυστηρό τρόπο, λέγοντας ότι «ο Ολυμπιακός δημιούργησε ένα σύστημα που είχε τον έλεγχο της διαιτησίας. Ο Ολυμπιακός με τον Κόκκαλη, δημιούργησε ένα σύστημα που είχε τον έλεγχο της διαιτησίας».