«Αλαζονεία και θράσος» καταλογίζουν στους πανεπιστημιακούς γιατρούς οι νοσοκομειακοί γιατροί για την «λιποταξία» τους από την πανδημία. Με έγγραφο που κοινοποίησαν οι καθηγητές Ιατρικής Αθήνας ζητούν από τον υπουργό Υγείας οι πανεπιστημιακές κλινικές να μη νοσηλεύουν πια ασθενείς με covid οι οποίοι θα μεταφέρονται μόνο στις κλινικές του ΕΣΥ.

«Δεν θα γίνονται δεκτοί από εδώ και πέρα ασθενείς πάσχοντες από Covid 19 στις πανεπιστημιακές κλινικές και πως θα διοχετεύονται για νοσηλεία αποκλειστικά σε κλινικές του ΕΣΥ» αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό έγγραφο. Ωστόσο επισημαίνουν ότι προτίθενται να εισηγούνται τις κλινικές ΕΣΥ στη σύνταξη πρωτοκόλλων στα κριτήρια εισαγωγής και στα εξιτήρια των ασθενών με covid ώστε να υπάρχει «εξορθολογισμός στους χρόνους νοσηλείας» των περιστατικών στις Κλινικές ΕΣΥ.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) μιλά για «επίδειξη θράσους και αλαζονείας το αφήγημα πως οι Κύριοι Καθηγηταί θα δώσουν “οδηγίες” στους γιατρούς του ΕΣΥ σχετικά με την περίθαλψη ασθενών Covid που έδιναν μάχη επί 18 μήνες για τους ασθενείς.  Η ΕΙΝΑΠ μάλιστα προειδοποιεί τους υπουργούς Υγείας, τους Διοικητές της 1ης και 2ης Υ.Πε. αλλά και τη διοίκηση ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ πως «όποιος συναινέσει στον αποκλεισμό ασθενών Covid 19 από δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές θα είναι υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο».

Μάλιστα με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, το μέλος του ΔΣ της Ένωσης των γιατρών δημόσιων νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά Παναγιώτης Παπανικολάου χαρακτήρισε μέσω των social media ότι πρόκειται για «απαράδεκτη ενέργεια των κκ Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής Αθήνας να κηρύξουν μονομερώς την λιποταξία τους από την πανδημία COVID19».