Ο Τρ. Αλεξιάδης επεσήμανε ότι «τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για να εκπληρώσουν τους σκοπούς τους απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ. ΕΝΦΙΑ έχουν όσα χρησιμοποιούνται για να έχουν εισόδημα» (π.χ. ενοίκια). Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος ρώτησε για τον ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Ο Τρ. Αλεξιάδης απάντησε συνολικά και παραδέχθηκε ότι είναι «υπαρκτό πρόβλημα», το οποίο «μας απασχολεί πολιτικά και ψάχνουμε να βρούμε τους τρόπους να το λύσουμε». Το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει ένα «τεχνικό πρόβλημα» γιατί δεν υπάρχει στο υπουργείο αρχείο με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά μόνο με τα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα, επεσήμανε ο Τρ. Αλεξιάδης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με την αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου θα εντοπιστούν τα νομικά πρόσωπα που ασκούν φιλανθρωπικό έργο – μάλιστα είπε ότι ήδη του είπε ότι πρόκειται για περίπου 1.200 οργανώσεις. «Θα προχωρήσουμε στην «πιστοποίησή» τους και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα», δεσμεύθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Λίγο αργότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ.λεξιάδης ανέφερε ότι «να είστε σίγουροι ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, γιατί γνωρίζουμε το σημαντικό έργο αυτών των ιδρυμάτων αλλά και το οικονομικό πλαίσιο που κινούμαστε».
«Μακάρι να μπορούσαμε να απαλλάξουμε αυτά τα ιδρύματα. Είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε αυτές τις ρυθμίσεις και προσπαθούμε να το κάνουμε όσο πιο δίκαια» σημείωσε.
Ξεκαθάρισε ότι ΕΝΦΙΑ πληρώνουν τα εν λόγω ιδρύματα μόνο για τα ακίνητα που μισθώνουν κι έχουν έσοδα από αυτά κι όχι για όσα χρησιμοποιούν για το σκοπό τους και την κάλυψη των αναγκών τους.