Τη διάλυση της Βουλής και την άμεση διεξαγωγή εκλογών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο όπου παραχωρεί συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσύρεται από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την εκτροπή.

«Ο λαός και όχι οι 156 βουλευτές να αποφασίσει: με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή», επεσήμανε χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη αμετανόητο καταχραστή της δημοκρατικής εξουσίας που του παραχώρησε ο ελληνικός λαός.

 

Σημαντικά σημεία των δηλώσεων:

«Τα αδιάψευστα πλέον στοιχεία για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με ευθύνη του πρωθυπουργού της στρατιωτικής ηγεσίας, υπουργών, αρχηγού κόμματος, ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων, καθώς και η εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή δημιουργούν νέα δεδομένα που κανείς πια δε δικαιούται να αγνοεί.

Η συζήτηση και η κατάληξη της πρότασης δυσπιστίας που καταθέσαμε, πέραν της ενοχής του πρωθυπουργού αποκάλυψε ότι η διάβρωση των θεσμών της δημοκρατίας, αλλά και η παράλληλη και επικίνδυνη διάβρωση της κοινωνικής συνοχής, έχουν δυστυχώς προχωρήσει πολύ βαθιά.

Η κακοποίηση του κράτους δικαίου έρχεται να επιβάλει και να καλύψει την τεράστια αναδιανομή υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών.

Η αισχροκέρδεια, που κοστίζει δραματικά στα νοικοκυριά, νομιμοποιείται και προστατεύεται με τον πιο απροσχημάτιστο και προκλητικό τρόπο.

Τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι, τα ουρανοκατέβατα κέρδη γίνονται κανονικότητα, ενώ η κοινωνική πλειοψηφία, η μεσαία τάξη, οι εργαζόμενοι, ωθούνται στο περιθώριο της ανασφάλειας, της φτώχειας και της αγωνίας για το αύριο.

Και η διαφθορά χαρακτηρίζει κάθε κυβερνητική πράξη, όπως δείχνουν τα συνεχή σκάνδαλα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, το όργιο των απευθείας αναθέσεων, και οι τελευταίες αποκαλύψεις για διαπλοκή τομέων του κράτους ακόμα και με το οργανωμένο έγκλημα.

Ποτέ άλλοτε μια κυβερνητική πλειοψηφία δεν ήταν τόσο εκτεταμένα συνδεδεμένη με τόσο σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς.

Ονόματα όπως Πάτσης, Στάσης, Χειμάρας, Μαραβέγιας, Νικολάου, Πέτσας, είναι σήμερα δυστυχώς συνώνυμα με μεγάλα κυβερνητικά σκάνδαλα.

Κατά την εκτίμησή μας το δίκτυο των υποκλοπών που στήθηκε επιμελώς μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού, δεν ήταν μια αστοχία, ένα λάθος, μια τυχαία εξέλιξη. Ήταν ένα συνειδητό και πολύπλοκο σχέδιο που ήθελε να συμπληρώσει και να καλύψει τα δίκτυα της κλοπής και της διαφθοράς. Αυτός ο ζόφος των δικτύων της διαφθοράς και της ασέλγειας στο Κράτος Δικαίου είναι αυτό ακριβώς που ονομάσαμε από τη πρώτη στιγμή καθεστώς Μητσοτάκη.

Ο κύριος Μητσοτάκης, αποδεδειγμένα πια και με τη βούλα της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα Ανεξάρτητης Αρχής, είναι καταχραστής της δημοκρατικής εξουσίας που του παραχώρησε ο ελληνικός λαός.

Καταχραστής, μάλιστα, αμετανόητος όπως απέδειξε η στάση του από την πρώτη μέρα που άρχισε να αποκαλύπτεται η δράση του παρακράτους. Διότι οι αποδείξεις που η αρμόδια αρχή περισυνέλλεξε από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους είναι προφανώς μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Καθώς οι νομότυπες επισυνδέσεις αφορούσαν μονάχα σε περιπτώσεις στόχων που δεν ενεργοποιούσαν το κακόβουλο λογισμικό.

Και οι στόχοι ήταν δεκάδες. Η ιδιωτική ζωή του πολίτη έγινε βορά ενός εγκληματικού δικτύου υπό την εποπτεία του ίδιου του Πρωθυπουργού, με προφανή στόχο τον εκβιασμό, τη διανομή των ιματίων του κράτους, τη χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων, τη φαλκίδευση της λαϊκής βούλησης.

Η εθνική ασφάλεια, που συνεχώς επικαλείται ο κύριος Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει τις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες των τελευταίων 3 χρόνων, έγινε δυστυχώς και αυτή θύμα παιγνίων εξουσίας και χρήματος με μεθόδους μαφίας. Και ακολούθησε μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκάλυψης με κάθε μέσο. Με ψέματα, με εκβιασμούς, με τρομοκράτηση, με χειραγώγηση της δικαιοσύνης, με επίκληση του απορρήτου, με δολοφονίες χαρακτήρα.

Τελευταίο σκαλοπάτι σ’ αυτή τη σκάλα του κακού η τελευταία Παρασκευή. Ο κύριος Μητσοτάκης κατάφερε να μετατρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όργανο αυτής της εκτροπής. Εξουδετέρωσε τη Βουλή και εκμηδένισε τον αναντικατάστατο ρόλο της στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και την προστασία των θεσμών και της δημοκρατίας.

Το θέαμα όμως, μιας πλειοψηφίας, που ομόφωνα εγκρίνει την κατάχρηση εξουσίας από τον αρχηγό της, είναι σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Το θέαμα «στόχων» της ΕΥΠ, που στηρίζουν στην ουσία την παρακολούθησή τους, παραμένουν στις θέσεις τους, συντάσσονται με τους αυτουργούς των υποκλοπών, παράγει αποτροπιασμό και πολιτική παρακμή. Μια τέτοια κατάσταση σήψης και πολιτικής παρακμής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από κανένα δημοκρατικό άνθρωπο.

Δηλώνουμε λοιπόν σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, ότι δε θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή, ακόμη και αν 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν να τη νομιμοποιήσουν.

Μετά τις αποκαλύψεις των αποδείξεων της εκτροπής. Μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει έστω μια απάντηση. Αυτή η κυβέρνηση για εμάς και για κάθε δημοκρατικό πολίτη είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Δε μπορεί να παραμείνει ούτε μία στιγμή παραπάνω και να ασκεί εξουσία.

Ζητάμε, συνεπώς, την άμεση διάλυση της Βουλής και τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, εντός τριών εβδομάδων, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Άμεσα. Ζητάμε ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άμεσα και όχι οι πιθανώς εκβιαζόμενοι βουλευτές της ΝΔ, στο κρίσιμο, στο υπαρξιακό ερώτημα που ετέθη προχθές στο κοινοβούλιο: Με τη δημοκρατία ή την εκτροπή.

Και μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας στον λαό, τον ανώτατο κριτή. Γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι όσο ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να προσφύγει στη κρίση του ελληνικού λαού για όσα εναντίον της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου διέπραξε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης που αποδεδειγμένα πια είναι κυβέρνηση της εκτροπής.

Από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή.

Και από σήμερα ξεκινάμε τη πορεία μας προς τον ελληνικό λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί και έφτασε πιστεύω η ώρα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τη κοινωνική δικαιοσύνη.

Τέλος, καλούμε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας.

Καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν την υπόθεση της δημοκρατίας στα χέρια τους. Με την πεποίθηση ότι η δημοκρατία υπάρχει και ζει όσο η υπεράσπισή της είναι υπόθεση του κάθε πολίτη».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για την απόφαση να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή: «Αντιμετωπίσαμε θεσμικά το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης. Διεκδικήσαμε τις απαντήσεις στις Αρχές και στη Βουλή. Υπάρχουν πλέον αποδείξεις από την ΑΔΑΕ. Θεσμικά κινηθήκαμε ως τώρα, θεσμική απόφαση είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που μας δίνει ο Κανονισμός της Βουλής. Ευελπιστούμε στην πρόταση μομφής να πάρουμε μια απάντηση. Δεν πήραμε απάντηση. Δεν δικαιούμαστε να συνεχίζουμε χωρίς να τρέχει τίποτα. Αποφασίσαμε την απουσία μας από τις ψηφοφορίες, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν δικαιούται να συνεχίσει.

Στο ερώτημα δημοκρατία ή εκτροπή θα απαντήσουν 10 εκ. πολίτες. Οφείλει ο κ. Μητσοτάκης να προκηρύξει εκλογές εντός του Φλεβάρη και να αποκατασταθεί η τάξη. Διεκδικούμε την αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Έτσι θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα. Θεωρούμε ότι αυτή η παραβίαση του κράτους δικαίου είναι συνυφασμένη με την πολιτική που ασκεί αυτή η κυβέρνηση. Αυτή είναι η στρατηγική μας».

Για τις υποκλοπές: «Απευθυνόμαστε και εντός και εκτός της χώρας. Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε απλά μια παραβίαση των αρχών της χώρας μας, αλλά και σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Δημοκρατία βασανίζεται βάναυσα στη χώρα που τη γέννησε. Μίλησα με την κ. Γιούροβα, συναντήθηκα με την επιτροπή PEGA και το επόμενο διάστημα θα διεκδικήσουμε να διεθνοποιηθεί το ζήτημα με παρεμβάσεις.

Το κρίσιμο είναι να αποφανθεί ο ελληνικός λαός. Έχουμε ήδη εξηγήσει, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Μια προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία της ΕΥΠ. Με διαφάνεια, με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ελέγχει τη δράση της, με λογοδοσία στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Επί των ημερών μας η ΕΥΠ λειτούργησε με το γράμμα του νόμου. Υπήρξε αύξηση αλλά έγιναν για λόγους εθνικής ασφάλειας και ειδικές περιπτώσεις που αφορούν στο έγκλημα. Οι ελληνικές αρχές έκαναν το καθήκον τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η κυβέρνηση έκανε σοβαρές προσπάθειες να βάλει το τέλος στο έγκλημα και εντός της ΕΛ.ΑΣ».

Για την επιστολή που έλαβε από τον κ. Ράμμο: «Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας σκηνής στη Βουλή που είναι ο ορισμός του θεάτρου του παραλόγου. Αντί ο κ. Μητσοτάκης να δώσει εξηγήσεις για τα αποτελέσματα των ερευνών της ΑΔΑΕ. Βρέθηκαν αποδείξεις για 8 άτομα, προσπάθησε να μου πει ότι δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου. Ενώ ήταν γνωστό ότι απευθύνθηκα στην ΑΔΑΕ στις 7 Δεκεμβρίου με γραπτό έγγραφο. Η ΑΔΑΕ έχει πρόεδρο και ΔΣ. Έγινε συνεδρίαση και αποφάσισε να μου δώσει μια επιστολή με την οποία μου ζητήθηκε να διευκρινίσω για ποιους ακριβώς ζητάω στοιχεία. Εγώ επέλεξα 6 πρόσωπα και απέστειλα σχετική επιστολή 27-28 Δεκεμβρίου με κριτήριο την ιδιότητά τους. Δεν απευθύνθηκα στην ΑΔΑΕ ρωτώντας για δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Θεωρώ μείζονα θεσμική εκτροπή να παρακολουθούνται οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και του σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας, καθώς και του κ. Χατζηδάκη. Άρα τα κριτήρια της επιλογής των 6 έχουν να κάνουν με τη θεσμική τους ιδιότητα. Η ευθύνη μου ήταν να ρωτώ για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο κ. Ράμμος στην απαντητική του επιστολή λέει και για τα 6 υπάρχουν ευρήματα. Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να έρχεται στη Βουλή και να προσπαθεί να ευτελίσει την υπόθεση; Και μερίδα των ΜΜΕ να εστιάζει σε αυτό;»