Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πανδημία εξαπέλυσε επίθεση κατά μέτωπο στην κυβέρνηση για ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, ΕΣΥ και «δημοσκοπήσεις της χαράς».

«Είστε η χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή» επανέλαβε πολλές φορές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική όχι μόνο για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και για την ανθρωπιστική κρίση στην οποία βρίσκονται μπροστά τα νοικοκυριά εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης της ακρίβειας. «Είστε ατζαμήδες, ιδεοληπτικοί, επικίνδυνοι για τη χώρα» τόνισε. «Αρνείστε συστηματικά εδώ και μήνες – όταν το ζητάω από τη ΔΕΘ – να μειώσετε τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα. Γιατί; Καταψηφίσατε την τροπολογία που φέραμε για τον ΕΦΚ και μας λέτε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Αλήθεια;» σημείωσε, θυμίζοντας ότι η ΕΕ δεν μας ελέγχει για πλεονάσματα και ότι 18 χώρες στην ΕΕ μείωσαν ΕΦΚ για όσο διαρκεί η κρίση. «Τι περιμένετε εσείς;» διερωτήθη και χαρακτήρισε θράσος την αιτιολογία που προβάλλουν υπουργοί ότι αν μειωνόταν ο ΕΦΚ θα ευνοούνταν όσοι έχουν Καγιέν. «Σε ποιους τα λέτε αυτά;» είπε.

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε έντονα την απόφαση της κυβέρνησης για βίαιη διακοπή της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και για εμμονή στη μη χρησιμοποίησή τους, την ώρα της κρίσης, την ώρα που και η ΕΕ προτρέπει προς αυτή την κατεύθυνση. «Τα ίδια κάνατε και στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ, σπεύσατε για διάλυση και ιδιωτικοποίηση» υπογράμμισε.Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για χείριστη διαχείρισή της από την κυβέρνηση. Την κατηγόρησε δε για ιδεοληπτική νεοφιλελεύθερη εμμονή, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Το μόνο σχέδιο που έχετε για την μετά Covid εποχή είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ».