«Θα περάσουμε από το λεγόμενο νυχτερινό ρεύμα σε ένα διζωνικό τιμολόγιο. Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απομεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήματος, που όταν δεν υπήρχε ζήτηση το βράδυ έδινε η τότε ΔΕΗ το νυχτερινό τιμολόγιο. Τώρα το βράδυ είναι η πιο ακριβή ώρα της ημέρας, και οι πιο φθηνές είναι τα μεσημέρια, όταν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές. Έχει λοιπόν νόημα να μετακινήσουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η φθηνή τιμή, γιατί αυτό θα επιτρέψει να είναι φθηνότερα τα τιμολόγια που θα δίνουν οι πάροχοι. Έχουμε αυτή τη στιγμή αναλογικούς μετρητές, που δεν είναι “έξυπνοι”, αλλά έχουν δύο ζώνες. Με αυτό το δεδομένο, θα πάμε σε δύο ζώνες, μία τις μεσημεριανές ώρες και τα Σαββατοκύριακα -όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτό, νομίζω, μέχρι την αρχή του χρόνου θα μπορέσουμε το εισάγουμε» δήλωσε ο υπουργός, συγκεκριμένα.

«Πρέπει να περιμένουμε ενάμιση μήνα για να δούμε τι θα γίνει με τα πράσινα τιμολόγια. Θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες πώς θα αντιμετωπίσουμε τη λήξη του πράσινου τιμολογίου στο τέλος του έτους. Έχουμε μπροστά μας δύο αλλαγές. Η μία είναι η εισαγωγή του πορτοκαλί τιμολογίου για τις επιχειρήσεις προς το παρόν. Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι θα περάσουμε από το νυχτερινό ρεύμα σε ένα διζωνικό τιμολόγιο. Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απομεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήματος όπου υπήρχε το νυχτερινό τιμολόγιο» προσθέσε.

«Η επιδότηση που δίναμε στο κοινωνικό τιμολόγιο ήταν διπλάσια από αυτή των υπολοίπων. Οι τιμές έπεσαν, και έτσι δεν δώσαμε επιδοτήσεις συνολικά, αλλά δεν έπεσαν τόσο, οπότε δώσαμε επιδότηση στο κοινωνικό τιμολόγιο. Ωφελούμενοι ήταν όλοι οι αποδέκτες του κοινωνικού τιμολογίου και οι πολύτεκνοι. Η διάρκεια επιδότησης του κοινωνικό τιμολογίου εξαρτάται από τις τιμές. Ο πήχης της παρέμβασης σε ένα κανονικό τιμολόγιο είναι στα 15 λεπτά. Αυτή τη στιγμή, μέχρι τώρα, οι τιμές χονδρικής είναι αρκετά πιο κάτω από τον Σεπτέμβρη» συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Η χώρα είναι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης. Πλήττεται από αυτήν με μεγάλες πυρκαγιές, λειψυδρία και πλημμύρες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, συν το φαινόμενο της θερμικής νησίδας στις μεγάλες πόλεις. Τα φαινόμενα αυτά θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν τα επόμενα τριάντα χρόνια. Ο μόνος τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε είναι η κλιματική δράση και η καθαρή ενέργεια» είπε ακόμα.

«Το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει λύση στη χώρα μας. Θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις σε αφαλάτωση. Το πρόβλημα είναι οι τιμές της ενέργειας. Η αφαλάτωση είναι ενεργοβόρος λύση, αλλά αν έχεις τιμές ενέργειας σε καλές τιμές, λόγω ΑΠΕ, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ενεργοβόρες λύσεις. Αυτή τη στιγμή, δε βλέπω να γίνουν αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού. Η ΕΥΔΑΠ δεν βλέπω λόγο να αυξήσει τα τιμολόγια. Πλέον, όποια εταιρεία ύδρευσης θέλει να αυξήσει τις τιμές, πρέπει να πάρει έγκριση από τη ΡΑΑΕΥ» ενώ πρόσθεσε πως «οι πισίνες θα πρέπει να έχουν στο μέλλον θαλασσινό νερό όπου είναι εφικτό. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι οι απώλειες των δικτύων» προσέθεσε.

«Η χώρα, λόγω δυνατότητας εισαγωγών LNG, μπορεί να μην εξαρτάται από κανέναν και μπορεί λόγω FSRU να συνεισφέρει και στις υπόλοιπες χώρες. Προωθούμε τον λεγόμενο Κάθετο Διάδρομο και προωθούμε να υπάρχει και ένας Διάδρομος Υδρογόνου» κατέληξε.