Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Κ. Χατζηδάκης, το σύστημα διαχωρισμού παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές, θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση εντός τριών μηνών, ενώ η κλήρωση θα ισχύσει μόνο για τις νέες άδειες.

«Διατηρείται το σύστημα διακριτότητας. Σε ένα τμήμα θα είναι οι έμποροι σε άλλο οι παραγωγοί. Εκεί ως προς τα κριτήρια κατανομής θέσεων θα ισχύσουν κοινωνικοί παράμετροι αλλά και η παλαιότητα της άδειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 

Με τις νέες τροποποιητικές αλλαγές, λαμβάνονται πρόνοιες και διασφαλίζονται τα δικαιώματα του προσωπικού που θα μεταφερθεί από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών στις διευθύνσεις των περιφερειών. Ακόμα, τροποποιούνται οι ρυθμίσεις για την δυνατότητα άδειας σε παραγωγούς εντός της ίδιας περιφέρειας και δεν θα ισχύει πλέον για προϊόντα ΠΟΠ, καθώς και ειδικής καλλιέργειας.

Σήμερα το απόγευμα, θα διενεργηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολιτικό παρασκήνιο

Έπειτα από τις αντιρρήσεις που εξέφρασε χθες το ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα της κλήρωσης και του διαχωρισμού παραγωγών – εμπόρων, ακολούθησε πολύωρη σύσκεψη στο γραφείο του γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Αθ. Μπούρα, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και του προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κ. Γ. Βλάχου, αλλά και των κκ. Π. Κουκουλόπουλου, Μ. Κασσή και Π. Ρήγα από το ΠαΣοΚ.
 

Όπως παραδέχθηκε σήμερα ο Κ. Χατζηδάκης, ο ίδιος θα προτιμούσε το νομοσχέδιο να υιοθετηθεί στην αρχική του μορφή:
«Δεν θέλω να κρυφτώ ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την συζήτηση που μεσολάβησε στην Ολομέλεια και τις θέσεις που εκφράστηκαν. Δεν έχω κανένα λόγο να κρυφτώ ότι η τοποθέτηση μου που έγινε πριν τρεις μέρες ήταν διαφορετική και θα προτιμούσα προσωπικά να μην αλλάξει. Θα ήταν όμως δεοντολογικά άδικο και άστοχο να επιβάλω την προσωπική μου βούληση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης. Και πρόσθεσε:
 
«Το νομοσχέδιο είναι ένα βήμα μπροστά στην εξυγίανση του υπαίθριου εμπορίου. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαφυλάξει αυτή την εξυγιαντική τομή που σε κάποια χαρακτηριστικά της ομολογώ ότι θα προτιμούσα να είναι διαφορετική».

Η επεισοδιακή συνεδρίαση

Oι έντονες αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η χθεσινή συζήτηση της Ολομέλειας στις 02:45. Ενδεικτικό, μάλιστα, του κλίματος και της έντασης που επικράτησε ήταν ότι, προς στιγμήν, κινδύνεψε να μην ψηφιστεί η επίμαχη διάταξη για τον χρόνο διάρκειας των πανηγυριών, στην οποία αντιδρούσαν και βουλευτές της ΝΔ.

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ, όταν ο προεδρεύων του Σώματος, Γιάννης Δριβελέγκας, ανακοίνωνε την ψήφιση της διάταξης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσή,ς εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης δεν είχε ορίσει ρητά την αλλαγή που είχαν ζητήσει τα κόμματα για την επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας τους.

 
«Ας μην ψηφιστεί και ας μείνει κενός ο νόμος να μην αλλάξουμε τίποτα», ήταν η πρώτη αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης.
 
Δημιουργήθηκε ένταση, με τον Γ. Δριβελέγκα να επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό για το κλίμα που επικρατούσε, καθώς, όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα της άρνησής του στην πρόταση να γίνει μία ακόμα συνεδρίαση σήμερα, ώστε ομαλά και με νηφαλιότητα να ψηφιστούν τα άρθρα του νομοσχεδίου.
 
Τελικά, ο υπουργός Ανάπτυξης υποχώρησε κάνοντας δεκτή μία ακόμα βελτιωτική αλλαγή και προσδιορίζοντας σε 3 και 7 μέρες τα θρησκευτικά και παραδοσιακά πανηγύρια και 10 μέρες, για την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Κόντρα Μ. Κασσή – Ζωής Κωνσταντοπούλου

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη την ώρα που μιλούσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ:
 

Τότε, ο Μ. Κασσής απευθυνόμενος στην Ζ. Κωνσταντοπούλου της είπε: «Εσείς ηρεμήστε και πηγαίνετε να εισπράξετε κανένα βοήθημα».

Στις διαμαρτυρίες της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και στις αιτιάσεις της να ανακαλέσει όσα είπε, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απάντησε στην συνέχεια: «Ανεβείτε και πάνω στα καθίσματα…. Έλεος Θεέ μου».

Μάταια ο προεδρεύων του Σώματος Γιάννης Δριβελέγκας προσπαθούσε να κλείσει την συζήτηση, επικαλούμενος και την κούραση που υπάρχει στο Σώμα, ενώ και η «πυροσβεστική» παρέμβαση που ζήτησε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφάζανη, δεν έφερε αποτέλεσμα.
 
Από την πλευρά του, ο Π. Λαφαζάνης αντέτεινε ότι το προεδρείο έχει την ευθύνη που οδηγήθηκε η αντιπαράθεση στα άκρα καθώς αρνήθηκε να δώσει στην Ζ. Κωνσταντοπούλου τον λόγο επί προσωπικού που είχε ζητήσει, μετά από την προσβλητική επίθεση που δέχθηκε.
 
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις κατά του Γ. Δριβελέγκα κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, για το ήθος και τη συμπεριφορά που επέδειξε απέναντι σε μια προσωπική προσβλητική επίθεση εναντίον της μέσα στη Βουλή.
 
«Ο κόσμος βλέπει και κρίνει το ήθος του καθενός μας» σχολίασε ο Γ. Δριβελέγκας, κλείνοντας το θέμα.

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ via Ελευθεροτυπία και in.gr, Ναυτεμπορική, Το Βήμα, Ημερησία)