Συνέντευξη πλήρους αποστασιοποίησης από το κόμμα του έδωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, στο ieidiseis.gr και τον Βασίλη Σκουρή, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στην περίπτωση που εκλεγεί ως αρχηγός του κόμματος.

Μεταξύ των σημείων της συνέντευξης του, μεγάλο ενδιαφέρον προκύπτει στον λόγο του για την στασιμότητα των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ. Αφού ο βουλευτής κάνει την παρακάτω παραδοχή, φτάνει στο σημείο να μιλήσει για αλλαγή αρχηγού στο κόμμα: «Από τις εκλογές του 2019 μέχρι και σήμερα η πολιτική απήχηση του χώρου μας δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το 7-7.5% στην καλύτερη περίπτωση. Πρέπει να αλλάξουμε αρχηγό, να αλλάξουμε πολιτικές θέσεις, να αλλάξουμε νοοτροπία. Πχ αυτά τα «ούτε-ούτε» δεν συγκροτούν πολιτική στάση. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν δεν υπάρξει ολική επαναφορά θα υποστούμε καθολική έκλειψη».

Μάλιστα, στη συνέχεια κάνει λόγο για στόχευση «υπερδιπλασιασμού των ποσοστών». Συγκεκριμένα δήλωσε: «Μιλώ για υπερδιπλασιασμό των ποσοστών μας. Δεν υπάρχει άλλο μέτρο για μένα. Αυτός είναι ο στόχος μου και γι’ αυτό τον σκοπό θα αγωνιστώ εάν αποτελέσω την επιλογή της πλειοψηφίας των μελών και φίλων της παράταξής μας. Δεν πρόκειται να υποσχεθώ τίποτε λιγότερο: μόνο νίκη».

Σε ερώτηση για το αν στοχεύει να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, απάντησε ρητά ότι «στόχος μου είναι να γίνει η παράταξή μας μεγάλη ξανά. Αυτό σημαίνει ότι θα ανακτήσουμε κυρίαρχο πολιτικό ρόλο».

Την ίδια ώρα επανέλαβε την επιστροφή στο πολιτικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να «γεμίσει αυτό το κενό».

Το όνομα του ΚΙΝΑΛ θα το αλλάξετε; Θα το ξανακάνετε ΠΑΣΟΚ; Θα φέρετε πίσω τον πράσινο ήλιο;

Ανοιχτά, καθαρά, δυνατά: το ΠΑΣΟΚ είναι η δύναμή μας, ο ήλιος ο πράσινος το σύμβολό μας και έχουν συνδεθεί με τις καλύτερες περιόδους της μεταπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ για εμένα είναι τιμή και περηφάνια. Δεν έχω καμία πρόθεση να καταχωνιάσω τα σύμβολα αυτά στα σκονισμένα ντουλάπια της πολιτικής ιστορίας.

Το ΚΙΝΑΛ δεν αντικατέστησε το ΠΑΣΟΚ, δεν τα κατάφερε να καλύψει το κενό. Πάντως τιμώ όσους ήλθαν μαζί μας τότε που οι πολλοί μας εγκατέλειπαν.

Έχετε ακούσει φαντάζομαι κάποιους να υποστηρίζουν πως αν βγει ο Λοβέρδος, θα διασπαστεί το κόμμα. Θα το πάει δεξιά, θα φύγουν οι «παπανδρεϊκοί, ο Παπανδρέου κοκ. Τι απαντάτε;

Καταρχήν γελάω γιατί μόνο ως ανέκδοτο μπορώ έναν τέτοιο ισχυρισμό να τον εκλάβω. Εάν πάντως κάποιοι διακινούν τέτοιες φαιδρότητες, που δεν είναι απαλλαγμένες από στοιχεία κακοήθειας, επιλέγουν να το κάνουν πίσω από την πλάτη μου. Και αυτό αποδεικνύει πολλά για την ηθικοπολιτική διάσταση του αφηγήματος αυτού και των διακινητών του. Παρακολουθώ, επίσης, και ορισμένες πολιτικές στάσεις αντιπάλων μας, που δείχνουν πόσο ενδιαφέρονται να παραμείνουμε χωρίς αλλαγές για να μειώνεται η πολιτική μας δύναμη και μα επωφελούνται οι ίδιοι.

Να περιμένουμε προσκλήσεις και σε Ευάγγελο Βενιζέλο, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Φλωρίδη, Γιάννη Μανιάτη;

Όπως σας είπα δύο φορές ακριβώς παραπάνω θα απευθυνθούμε σε όλους τους πολίτες. Και κάθε μέρα κάνουμε και ένα αποφασιστικό βήμα πολιτικής συστράτευσης. ´Οταν όμως με ρωτάτε για συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν θεωρώ ορθό να τοποθετηθώ. Αναφέρατε ήδη τέσσερις εξαιρετικές πολιτικές προσωπικότητες μεταξύ των οποίων και έναν αρχηγό του κόμματος στα πιο δύσκολα χρόνια. Θα ήταν εκ μέρους μου έλλειψη σεβασμού και πολιτικής δεοντολογίας να χρησιμοποιώ τα ονόματά τους. Θα έδινα σε κάποιους την εντύπωση πως προσπαθώ να τους εκμεταλλευτώ. Τέτοιου είδους πρακτικές δεν είναι συμβατές με την πολιτική δεοντολογία που προσπαθώ να εφαρμόζω.

Η εκδήλωση με την Εύα Καϊλή και με τον Γιάννη Δατσέρη προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Προτίθεστε να ανασυστήσετε το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ; Θέλετε πίσω τους παλιούς εκσυγχρονιστές;

Η υποψηφιότητά μου είναι στραμμένη στο μέλλον. Κοιτάμε μπροστά και απευθύνουμε πολιτική πρόσκληση σε όλες τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες χωρίς περιορισμούς, προσδιορισμούς και υποδιαιρέσεις. Όσοι πιστεύουν στην ανάγκη ύπαρξης μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης που θα βάλει τέρμα στον λαϊκισμό και τον ανορθολογισμό αποτελούν το προνομιακό ακροατήριο του εγχειρήματός μου.

Σας ξαναλέω θα απευθυνθώ σε όλους τους πολίτες. Όσοι προσπαθήσουν να μου βάλουν ταμπέλα, για να περιορίσουν την εμβέλεια του μηνύματός μου, θα απογοητευθούν. Στις 24 του μηνός στις 6:30 το απόγευμα με την Εύα Καϊλή θα ανταλλάξουμε σκέψεις για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Δατσέρης. Σας δίνω ραντεβού στη διαδικτυακή αυτή εκδήλωσή μας. Δεν θα ακούσετε μόνο τί λέμε, αλλά και πώς φερόμαστε.

Το σχόλιό σας για τα εργασιακά ζητήματα όπως τίθενται αυτές τις ημέρες στην πολιτική σκηνή; Έχετε διατελέσει Υπουργός Εργασίας

Στο ερώτημά σας θα περιορίσω την απάντησή μου με το νομοθετικό έργο του Υπουργείου Εργασίας κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας. Ωραίες οι θεωρίες αλλά καλύτερα τα έργα. Δεν νομίζετε; Και ειλικρινά ξαφνιάστηκα όταν άκουσα τον κ. Χατζηδάκη να δηλώνει ότι «με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρούν να κάνουν βήματα μπροστά μετά από σχεδόν 40 χρόνια».

Εμείς ανοίξαμε τον δρόμο σε αυτά τα ζητήματα και μάλιστα σε δύσκολες εποχές. Με το νόμο του 3846/2010 η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε για πρώτη φορά νομοθετήσει για την τηλεργασία, για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για εργασία που παρέχεται την έκτη ημέρα της εβδομάδος κατά παράβαση του πενθημέρου. Αυτό το πρωτοποριακό για την εποχή του νομοσχέδιο η Νέα Δημοκρατία το είχε καταψηφίσει επί της αρχής, ο δε ΣΥΡΙΖΑ και επί της αρχής και επί των άρθρων κάνοντας μάλιστα λόγο για εργασιακό μεσαίωνα.

Τίποτα, όμως , από αυτά που εγώ είχα θεσπίσει δεν άλλαξε όταν έγινε κυβέρνηση. Εγώ, όμως, ως υπουργός του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ σεβάστηκα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις και δεν εγκατέλειψα τον ανήμπορο εργαζόμενο στην τύχη του.

Σήμερα η ΝΔ εγκαταλείπει τον μεμονωμένο εργαζόμενο μόνο του. Στο σημείο αυτό η διαφωνία μου με τη ΝΔ είναι χειροπιαστή και έντονη. Και στηρίζεται στα πεπραγμένα μας και στο σχέδιο νόμου τους, όχι στον αέρα της μεγαλοστομίας.

Κρινόμαστε κατά τα έργα μας. Και ο νόμος 3846/2010 με μένα τότε υπουργό Εργασίας ρύθμισε τότε όλες τις εκτός οκταώρου μορφές εργασίας, μεταξύ των οποίων και της τηλεργασίας.