Για την Τρίτη μετατίθεται η ψήφιση. Πιθανώς μετά τη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Ερμηνεία ότι η άρνηση του ΠΑΣΟΚ σχετίζεται με την επερχόμενη εκλογική συντριβή και τις δηλώσεις Βενιζέλου ότι αυτό το σενάριο θα ρίξει την κυβέρνηση. Αλλεπάλληλες συσκέψεις
FOSPHOTOS / Βασίλης Γερμάνης
Νέα ενδοκυβερνητική κρίση με αφορμή την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μπλοκάρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές – παρά το γεγονός ότι το είχε στηρίξει στην επιτροπή της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα.
Η κίνηση εκτιμάται ότι έχει άμεση σχέση με την “σκληρή” εκλογική γραμμή που χαράζει πλέον η Χ. Τρικούπη λόγω της δημοσκοπικής πίεσης που υφίσταται η Ελιά.
Είναι ενδεικτικό ότι για αύριο το μεσημέρι ορίστηκε συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευ.Βενιζέλου στο Μαξίμου, με αντικείμενο πώς θα πορευθεί η κυβέρνηση στις ευρωκάλπες.
Ο κ. Βενιζέλος όχι μόνο δεν διασκέδασε τις εντυπώσεις από την χθεσινή του προειδοποίηση πως το ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση στην περίπτωση που ηττηθεί στις ευρωκάλπες, αλλά επέμεινε και σήμερα σ΄ αυτήν.
“Το στοίχημα πρακτικά δεν είναι αν θα είναι πρώτη η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Το στοίχημα είναι η κυβερνητική σταθερότητα συνολικά και πυλώνας της σταθερότητας είναι η Δημοκρατική Παράταξη το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά, που κουβαλάει το βάρος από την αρχή, επί 4-5 ολόκληρα χρόνια”, είπε χαρακτηριστικά το μεσημέρι.
Προς νομοτεχνικές βελτιώσεις
Σε «νομοτεχνικές βελτιώσεις» θα προχωρήσει ο Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να υπερψηφισθεί από το ΠΑΣΟΚ το άρθρο για τις λαϊκες αγορές.
Η ψηφοφορία θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης – εαν, βεβαίως, ο κυβερνητικός εταίρος αποδεχθεί τη νέα μορφή του άρθρου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης αρνήθηκε την απόσυρση του άρθρου προβάλλοντας το επιχείρημα ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει να τηρηθεί.
Μετά το ξαφνικό «αντάρτικο» του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Χατζηδάκης μετέβη στο γραφείο του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Φώτη Καϊμενάκη σε μία προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Λίγο αργότερα έκανε άτυπη σύσκεψη με βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι επίσης αναζητούσαν «βελτιωτικές παρεμβάσεις» προκειμένου να υπερψηφισθεί το άρθρο με το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος.
Η μεταστροφή του κυβερνητικού εταίρου αιφνιδίασε το κυβερνητικό επιτελείο και τη ΝΔ, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ είχε υπερψηφίσει το άρθρο στην επιτροπή της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα.
Πού διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ
Αλλαγή της θέσης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των λαϊκών αγορών, ανακοίνωσε ο εισηγητής του κόμματος Μιχάλης Κασσής μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής
Σύμφωνα την πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να γίνει το 2015 κλήρωση για όλες τις θέσεις στις λαϊκές αγορές, όπως έχει προτείνει η κυβέρνηση, αλλά να γίνει κλήρωση μόνο για τις κενές θέσεις που θα υπάρξουν.
Επίσης ο Μ. Κασσής τάχθηκε κατά του διαχωρισμού παραγωγών και εμπόρων μέσα στις λαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, το πλαίσιο των διαφωνιών είχε τεθεί υπ’ όψιν του κ. Χατζηδάκη πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας για την κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου.
Αναφέρουν ότι ναι μεν το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νομοσχέδιο στην επιτροπή της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο στη συνέχεια συναντήθηκαν με τους φορείς των λαϊκών αγορών (σ.σ. που έχουν προκηρύξει απεργία) και διαπίστωσαν το δίκαιο των αιτημάτων τους.
Κατόπιν τούτου, όπως προσθέτουν, ζητούν να παραμείνει ως έχει το σημερινό καθεστώς σ΄αυτό το κομμάτι της αγοράς.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν αποτελούν μνημονική υποχρέωση και ως εκ τούτου το ΠΑΣΟΚ ζητεί από τον υπουργό Ανάπτυξης να κάνει πίσω.
Θέμα αποχώρησης
Θέμα αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση σε περίπτωση που τα ποσοστά της Ελιάς στις ευρωεκλογές ειναι απογοητευτικά έθεσε σήμερα -εμμέσως πλην σαφώς- ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Διατυπώνοντας εκ νέου το δίλημμα των ευρωεκλογών ανάμεσα στην κυβερνητική σταθερότητα και την κατάρρευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο κ. Βενιζέλος είπε:
“Η δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι και η Ελιά στην οποία μετέχουμε, δεν είναι ούτε 'τσόντα' ούτε ουρά. Δεν πάει να αθροίσει τα ποσοστά για να καλύψει κενά. Είναι ο πυλώνας αυτής της προσπάθειας και αν δεν έχουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού, την κατανόησή του, φυσικά δεν μπορούμε ν' αναλάβουμε βάρη που ιστορικώς δε μας αναλογούν, από ένα σημείο και μετά”.