Οι καναλάρχες παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για να διατρανώσουν πως βρίσκονται σε θέση μάχης απέναντι στο δρομολογούμενο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ, ενώπιον του οποίου βρέθηκαν λίγες ώρες νωρίτερα. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΣΕΕ) δεν δίστασαν να αξιώσουν την αλλαγή του νόμου, παρότι γι' αυτόν έχει αποφανθεί προ καιρού το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας αντισυνταγματικό μόνον το άρθρο που μετέφερε από το ΕΣΡ τις αρμοδιότητες για τον διαγωνισμό.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος ΕΙΤΗΣΕΕ, Πάνος Κυριακόπουλος και ο γενικός γραμματέας Στρατής Λιαρέλης ξεκαθάρισαν πως επιθυμούν να υπάρξει αδειοδότηση, αλλά να γίνει υπό συνθήκες νομιμότητας και με όρους διαφάνειας. «Λέμε ναι με κεφαλαία στις άδειες για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, Ναι στο χτύπημα της διαπλοκής με βασικούς απαράβατους κανόνες, υγιείς όρους λειτουργίας και υγιείς οικονομικά επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στρ. Λιαρέλης. Από την πλευρά του ο Π. Κυριακόπουλος επισήμανε ότι η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει καταθέσει πέντε άξονες που θα πρέπει η ανεξάρτητη αρχή να βασιστεί ώστε να προχωρήσει στο ζήτημα των αδειών.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε:
- Η ανεξάρτητη αρχή πρέπει να κάνει μία ολιστική προσέγγιση καθώς η διαφημιστική αγορά είναι ενιαία για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς,
- Θα πρέπει να γνωρίζει ο επενδυτής ποιο είναι το σύνολο των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν σ΄ αυτή τη διαδικασία. Χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος δήλωσε ότι «θα πρέπει να ξέρουμε τον αριθμό των αδειών, την εμβέλεια, το πρόγραμμα, το περιεχόμενο, τη χρονική διάρκεια της άδειας και των σημερινών και των μελλοντικών».
- Η τιμή εκκίνησης να βασιστεί σε μελέτες επικαιροποιημένες και όχι στην περίφημη μελέτη του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας,
- Να γίνει έλεγχος χρημάτων όσων συμμετέχουν στο διαγωνισμό πριν και όχι μετά από αυτόν, και
- Το πληροφοριακό σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί να είναι αξιόπιστο και πιστοποιημένο.
Επιπροσθέτως ο Π. Κυριακόπουλος σχολίασε και την προκήρυξη του διαγωνισμού, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να «επανεξεταστεί από το ΕΣΡ και να γραφεί βάσει των προβλέψεων του Συντάγματος και των νόμων του κράτους, καθώς δεν στέκει δικαστικά».
Όσον αφορά στο νομοσχέδιο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης τηλεοπτικού χρόνου του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών καναλιών ξεκαθάρισαν ότι το ν/σ δεν μπορεί να έχει τη σύμφωνη γνώμη τους, καθώς, όπως ανέφεραν «ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, αφού παρεμβαίνει στην ελευθερία των συναλλαγών», και επιπλέον «δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, ή άλλης ανεξάρτητης αρχής, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού».
Επιπλέον υπογράμμισαν ότι εντοπίζουν πρόβλημα στην «κοινοτική οδηγία που έχει ενσωματωθεί, κι αφορά την ελευθερία παροχής υπηρεσιών, και δεν θα μπορέσει το συγκεκριμένο ν/σ να προφυλάξει το δημόσιο συμφέρον και να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή». Ωστόσο, όπως υποστήριξαν «έχουν καταθέσει εκ νέου τις προτάσεις τους στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, ο οποίος τις εξετάζει».
Τέλος, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών καναλιών στάθηκαν αρκετά στις συνθήκες διεξαγωγής του προηγούμενου διαγωνισμού, ενώ ο κ. Κυριακόπουλος άφησε αιχμές για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αναμένοντας το ΕΣΡ
Την ίδια ώρα, στο διαγωνισμό των επτά τηλεοπτικών αδειών προχωρά το ΕΣΡ, παρότι ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία διεξαγωγής του.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου την Τρίτη στη Βουλή, κατά τη διάρκεια ακρόασης φορέων από Επιτροπή του κοινοβουλίου για νομοσχέδιο σχετικό με τις τηλεοπτικές άδειες και θέματα Τύπου, σημείωσε πως «Θέλω να ελπίζω ότι κάποια εμπόδια που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το ΕΣΡ θα ξεπεραστούν σίγουρα και σύντομα, ότι η συνεργασία με το υπουργείο θα συνεχίσει με ταχείς ρυθμούς όπως τις τελευταίες λίγες εβδομάδες και έπειτα από αυτό ίσως θα μπορούσα να δώσω κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορούμε να φθάσουμε στις αδειοδοτήσεις».
Πάντως, κατά την εμφάνιση των τεσσάρων καναλαρχών (ALPHA, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, STAR) στη συνεδρίαση του ΕΣΡ, ζήτησαν να μην προχωρήσει στη διαδικασία του διαγωνισμού για τις άδειες, απαίτηση που επανέλαβαν και λίγο αργότερα, κατά τη συνέντευξη τύπου.
Αξίζει ακόμα να αναφερθεί, πως οι ηγεσίες των τεσσάρων καναλιών δεν συμφωνούν με ακόμα έναν νόμο, αυτόν της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο είναι ανεφάρμοστο. Για τον λόγο αυτό παρουσίασαν εκ νέου προτάσεις.