Μετάφραση από το ICIJ

Αν είχε δει τον πατέρα του θα ήξερε πόσο δύσκολο θα ήταν αυτό.

Ο Ίαν Κάμερον, ήταν ένας πολυεκατομμυριούχος έμπορος μετοχών, πελάτης της Mossack Fonseca, που χρησιμοποίησε την δικηγορική φίρμα προκειμένου να προστατεύσει την επενδυτική του εταιρία, Blairmore Holdings, Inc, από την Αγγλική φορολογία.

Το όνομα της εταιρίας προήλθε από την οικογενειακή του οικία, Blairmore.  Η Mossack Fonseca καταχώρησε την εταιρία στον Παναμά παρά το ότι πολλοί από τους βασικούς της μετόχους ήταν Βρετανοί. Ο Ι.Κάμερον ήλεγχε την εταιρία από την αρχή της, το 1982, μέχρι τον θάνατο του, το 2010.

Τα αποκαλυφθέντα αρχεία της Mossack Fonseca δείχνουν πως η Blairmore κατάφερε να κάνει κάτι τέτοιο με την χρήση ανεξιχνίαστων πιστοποιητικών, γνωστών ως “bearer shares” και με την πρόσληψη “προτεινόμενων” υπαλλήλων με βάση τις Μπαχάμες.

Η ιστορία των φορολογικών παραδείσων του Ι.Κάμερον είναι ένα παράδειγμα του πόσο βαθιά μπλέκεται η εμπιστευτικότητα των παράκτιων εταιριών στις ζωές των πολιτικών και οικονομικών ελίτ σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης και μια σημαντική οικονομική “μηχανή” για πολλές χώρες. Η βαρύτητα αυτών των προσωπικών συμφερόντων καθιστά τις αλλαγές δύσκολες.

Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, πολιτείες όπως το Delaware και η Nevada, που επιτρέπουν σε ιδιοκτήτες εταιριών να παραμένουν ανώνυμοι, συνεχίζουν να μάχονται τις προσπάθειες για περισσότερη εταιρική διαφάνεια. 

Ο Παναμάς, η χώρα όπου εδράζεται η Mossack Fonseca, έχει αρνηθεί να υιοθετήσει σχέδια για την διεθνή ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς, από ανησυχία μήπως η βιομηχανία υπεράκτιων εταιριών της χώρας βρεθεί σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Οι αξιωματούχοι του Παναμά δηλώνουν ότι θα ανταλλάξουν πληροφορίες αλλά σε ποιό περιορισμένη έκταση.

Οι ελεγκτές και οι επιθεωρητές αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να διαπιστώσουν και να αντιμετωπίσουν τις εγκληματικές ενέργειες όταν αυτές είναι κρυμμένες πίσω από στρώματα μυστικότητας. Το πιο αποδοτικό εργαλείο εναντίων αυτής της μυστικότητας είναι η διαρροές υπεράκτιων εγγράφων οι οποίες φέρνουν τις κρυφές συναλλαγές στο προσκήνιο.

Διαρροές εγγράφων που αποκάλυψε το ICIJ (Διεθνές Κονσόρσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων) και οι συνεργάτες του, έχουν προκαλέσει την θέσπιση νόμων και επίσημες έρευνες σε δεκάδες χώρες. Επίσης έχουν προκαλέσει φόβο σε πολλούς πελάτες υπεράκτιων εταιριών που φοβούνται την αποκάλυψη των μυστικών τους.
Τον Απρίλιο του 2013, μετά την αποκάλυψη των “Offshore Leaks”-θεμάτων που βασίζονταν σε εμπιστευτικά έγγραφα από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και την Σιγκαπούρη, κάποιοι πελάτες της Mossack Fonseca έστειλαν email στην εταιρία ζητώντας την διαβεβαίωση ότι οι υπεράκτιες καταθέσεις τους θα ήταν ασφαλείς από ελέγχους.

Η Mossack Fonseca είπε στους πελάτες της να μην ανησυχούν. Τους είπε πως η δέσμευσή της στο απόρρητο των πελατών της “ήταν πάντα το πρωταρχικό, και για αυτό η εμπιστευτικές σας πληροφορίες φυλάσσονται στην υπερσύγχρονη βάση δεδομένων μας, και κάθε επικοινωνία εντός του διεθνούς δικτύου μας γίνεται μέσω ενός αλγόριθμου απόκρυψης που ανταποκρίνεται στα υψηλότερα κριτήρια διεθνώς.”