Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας, θα αναλάβει και επισήμως επικεφαλής του κράτους (υπό τον τίτλο «Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους της Κούβας») την Πέμπτη 19 Απριλίου.
 
Ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της κυβέρνησης της Κούβας, ορίστηκε την Τετάρτη μοναδικός υποψήφιος για τη διαδοχή του Ραούλ Κάστρο στην προεδρία.

Η αποχώρηση του τελευταίου από το ανώτατο αξίωμα στη νήσο θα σηματοδοτήσει το προαναγγελθέν χρόνια πριν, από τον ίδιο τον Ραούλ, τέλος της διακυβέρνησης της χώρας από τους αδελφούς Κάστρο, η οποία κράτησε έξι δεκαετίες.

«Εξ ονόματος της Εθνικής Επιτροπής Υποψηφιοτήτων, έχω το καθήκον και την τιμή να σας προτείνω ως πρόεδρο του Συμβουλίου του κράτους και των υπουργών της Δημοκρατίας της Κούβας τον σύντροφο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Μπερμούντες», δήλωσε ενώπιον της εθνοσυνέλευσης της Κούβας η Χισέλα Ντουάρτε, η πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο επίσημος διορισμός του Ντίας-Κανέλ και των 31 μελών του Συμβουλίου του Κράτους αναμένεται να επικυρωθεί την Πέμπτη το πρωί (τοπική ώρα).