Μετά το τρίτο δικαστικό «μπλόκο» που έκρινε ως αντισυνταγματικό το νόμο που έφερε η Νέα Δημοκρατία περί αμνήστευσης μεγαλοτραπεζιτών και ταμιών φωτογραφίζοντας τα θαλασσοδάνεια Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, έρχεται και η άσκηση αναίρεσης κατά του επίμαχου βουλεύματος για την αμνήστευση τραπεζιτών από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Παπαγεωργίου.

Ως συνέπεια των παραπάνω, ο Άρειος Πάγος καλείται να κρίνει τελικά αν ο εν λόγω νόμος είναι αντισυνταγματικός όπως έχουν ήδη αποφανθεί τρία δικαστικά συμβούλια πλημμελειοδικών που αρνήθηκαν να τον εφαρμόσουν.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον νόμο που ορίζει την υποχρέωση υποβολής έγκλησης εκ μέρους των τραπεζών προκειμένου να συνεχιστούν οι ποινικές διαδικασίες σε όλες τις εκκρεμείς δικαστικά υποθέσεις απιστίας στελεχών τους μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών. Ο νόμος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 και ορίζει στην ουσία ότι η ποινική δίωξη των τραπεζικών στελεχών δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, εάν το κρίνουν, τα πιστωτικά ιδρύματα.

Πράξεις… αθωωτικού περιεχομένου για τους τραπεζίτες από την κυβέρνηση

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε -με νέα παρέμβαση εν μέσω καραντίνας- μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που εξαιρεί την αναστολή του χρόνου προθεσμίας παραγραφής νόμιμων και δικονομικών προθεσμιών για τα μεγάλα τραπεζικά σκάνδαλα και συναφή αδικήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Εν μέσω πανδημίας και ενόσω για τις υπόλοιπες υποθέσεις ισχύει η παράταση ή αναβολή.

Η κυβέρνηση ξεπλένει τραπεζίτες και μεγαλοστελέχη με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της πανδημίας

«Είναι αντίθετος στο Σύνταγμα και στην ΕΣΔΑ» ανέφερε για τον εν λόγω νόμο το υπ. αριθμόν 2696/ 2020 το τρίτο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, όπως μεταδίδει το documentonews.gr. Ειδικότερα, το Συμβούλιο διατάσσει περαιτέρω κύρια ανάκριση για τα αδίκημα της απιστίας για το οποίο έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 97 στελέχη τραπεζών και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία που αφορά επτά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν διατελέσει ως ταμίες των κομμάτων τους.

Άξιο σημασίας είναι ότι τόσο σε αυτό το δικαστηκό βούλευμα όσο και στα δύο προηγούμενο γίνεται λόγος για «συγκεκαλυμμένη αμνήστευση ποινικών αδικημάτων για μια μεμονωμένη κατηγορία προσώπων»

Κατά την κρίση των τριών δικαστών του συμβουλίου (με πρόεδρο της Μαρίας Χρυσού και μέλη τους πρωτοδίκες Χαρ. Γεωργακόπουλο και Σταυρούλα Λαμπρινάκου) «στην κρινόμενη περίπτωση η μη υποβολή δήλωσης συνέχισης της ποινικής διαδικασίας καθ΄ υποκατάσταση της έγκλησης, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.2 του νόμου 4637/2019 εκ μέρους των τραπεζών Πειραιώς ,Εθνικής, Αττικής και Eurobank για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας κατά συναυτουργία και κατά μόνας άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση, ουδέν ουσιαστικής ή και δικονομικής φύσης κώλυμα εγείρει ως προς την κατ΄ουσίαν εξέταση της υπόθεσης. Υπό την παραδοχή αυτή η υπό διερεύνηση ποινική δίωξη δεν άγεται σε οριστική παύση ένεκα έλλειψης έγκλησης ή και δήλωσης συνέχισης της ποινικής διαδικασίας… ως εκ τούτου θα πρέπει να διαταχθεί περαιτέρω κύρια ανάκριση προκειμένου η υπό κρίση ποινική δίωξη να διερευνηθεί κατ΄ ουσίαν».

Σημειώνεται ότι η ποινική δίωξη αφορά 97 τραπεζικά στελέχη, ανάμεσα στους οποίους είναι ο Μιχάλης Σάλλας και ο Θεόδωρος Πανταλάκης. Πρόκειται για 17 στελέχη από την Τράπεζα Αττικής, 16 Στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, 8 στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, 20 στελέχη της Marfin, 30 της Αγροτικής Τράπεζας, 6 της Eurobank.

Σε πολιτικό επίπεδο, για ηθική αυτουργία ελέγχοται 7 κομματικοί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: Αθανάσιος Σκορδάς, Μενέλαος Δασκαλάκης, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Άννα Πολυχρόνη, Τηλέμαχος Χυτήρης, Γιώργος Γεωργακόπουλος και Ανδρέας Μακρυπίδης.

Συνολικά, τα δύο κόμματα οφείλουν σε όλες τις τράπεζες 428.398.734,26 ευρώ, με την οφειλή του ΠΑΣΟΚ να ανέρχεται σε 203.141.793,56 ευρώ και της Νέας Δημοκρατίας σε 225.256.940,70 ευρώ.

Πού πήγαν τα λεφτά σου (Μέρος 2ο: Θαλασσοδάνεια)

Διαβάστε αναλυτικά τα ποσά σε κάθε τράπεζα στο Documentonews.gr

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των δανείων που είχαν λάβει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και δεν είχαν επιστραφεί, είχε αρχειοθετηθεί με τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά το 2013 ένα μήνα αφότου ο εισαγγελέας Καλούδης είχε υποβάλει το πόρισμά του με το οποίο ζητούσε την άσκηση ποινικών διώξεων στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Η υπόθεση άνοιξε εκ νέου τον Μάρτιο του 2017 με παραγγελία της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια των δύο κομμάτων».