Ο Κ. Τσιάρας υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης να δώσει ασυλία στους τραπεζίτες με τη διάταξη που εισήλθε στο άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα, με βάση την οποία ένας τραπεζίτης δεν θα διώκεται αυτεπάγγελτα για τα δάνεια που εγκρίνει, αλλά μόνο αν υπάρξει έγκληση εναντίον του από την τράπεζα.

Ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση και ο ίδιος «προβληματίστηκαν» για τη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά την δέχτηκαν για να προχωρήσει «η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας» και της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας και να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, ώστε να δοθεί το «φιλί της ζωής» σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

«Ας μην το κάνουμε θέμα» για τα θαλασσοδάνεια ΜΜΕ – κομμάτων και ακαταδίωκτο για τραπεζίτες – ιδιωτικό τομέα ζητά η Ένωση Τραπεζών Ελλάδας

«Έχετε αντιληφθεί για τι μιλάμε, όταν φέρνουμε τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση; Μιλάμε για τις μικρές, τις μεσαίες επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ρυθμίσουν το δικό τους δάνειο. Εσείς θα αναλάβετε την ευθύνη να πείτε στους πολίτες ότι αυτή τη ρύθμιση δεν τη θέλετε; Αυτόν τον ξαφνικό θάνατο που επικρέμεται κάθε μέρα, κάθε ώρα και στιγμή, πάνω από εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορέσουμε να τον σταματήσουμε; Γιατί αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε.

Μην έχετε την αίσθηση ότι δεν έχει προβληματίσει την κυβέρνηση ή και εμένα τον ίδιο αυτή η ρύθμιση. Έχω κάνει την προσπάθεια να επικοινωνήσω με πάρα πολλούς ανθρώπους που γνωρίζω, προσπαθώντας να βρω τη σωστή διατύπωση και να μην δημιουργήσουμε κενά. Είναι όμως ειλικρινής θέση της κυβέρνησης, σε αυτό το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, να μπορέσουμε να κάνουμε μια επιλογή που θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα δώσει τη δυνατότητα, ταυτόχρονα, να κουρευτούν τα κόκκινα δάνεια, να δοθεί φιλί ζωής σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μπορέσει η οικονομία να ακολουθήσει το δρόμο της ανάπτυξης».

«Μετριοπάθεια και ρεαλισμό» ζητά ο Κ. Τσιάρας για το νομοσχέδιο που δίνει ασυλία στους τραπεζίτες